Przepis na smaczne paszteciki z mięsem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na smaczne paszteciki z mięsem

03.08.2019

Szukasz pomysłu na sycącą i smaczną przekąskę, która nie pochodzi ze sklepowej półki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na paszteciki z mięsem!

Składniki potrzebne do wykonania pasztecików z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki.

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg karkówki,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy,
  • olej.

Dodatkowo: 1 jajko, 3 łyżki mleka, 3 łyżki maku.


Jak wykonać paszteciki?

Mięso ugotować w osolonej wodzie (około godziny), ostudzić i zemleć. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać zmielone mięso i doprawić do smaku. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i mąki, odstawić, aż zaczną pracować.

r e k l a m a
W misce umieścić mąkę, dodać żółtka, masło, rozczyn z drożdżami i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na kwadrat, umieścić farsz i rozsmarować, zostawiając pasek bez farszu z jednej strony. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od strony farszu, a kończąc pustym paskiem.

Kroić na trzycentymetrowe kawałki i układać na blaszce w odstępach (ciasto wyrośnie). Każdy pasztecik posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Piec, aż paszteciki się zrumienią 20–25 minut w temperaturze 180°C.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Polska wieprzowina jest mięsem bezpiecznym dla konsumentów

Potrzebne jest podnoszenie świadomości konsumentów na temat walorów mięsa wieprzowego, by bez obaw i chętnie po nie sięgali. Tymczasem opinię publiczną często atakują informacje, że produkcja odbywa się w złych warunkach, przez co spożywanie tego mięsa może być szkodliwe. Zdaniem organizacji rolniczych, polskie mięso nie tylko jest bezpieczne, ale także dużo lepsze od zagranicznego.

czytaj więcej

Przepis na fasolkę z sosem śmietanowo-jajecznym

Fasolkę wrzucić do osolonej wody i ugotować. No, może jeszcze ewentualnie podsmażyć do niej na maśle bułkę tartą. Tak pewnie najczęściej przyrządzacie to warzywo. Ale wiecie, jak smakuje z sosem śmietanowo-jajecznym? Czas poznać poczciwą fasolkę w nowej odsłonie.

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)