Przepis na fasolkę szparagową z czosnkowym jarmużem i bekonem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na fasolkę szparagową z czosnkowym jarmużem i bekonem

11.08.2019

Prozdrowotne walory fasolki - zarówno tej żółtej jak i zielonej - są powszechnie znane i nikogo nie dziwi, że ze względu na dużą zawartość błonnika, jest zalecana przy wszelkich problemach trawiennych, a także przy walce ze zbędnymi kilogramami. Fasolka jest też sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, a to dzięki obecności kwasu foliowego, który dba o prawidłowy rozwój dziecka. Jednym słowem - warto jeść fasolkę! Ale w jakiej formie? Proponujemy podać ją w towarzystwie bekonu i jarmużu z czosnkiem.

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej z jarmużem i bekonem

  • 200 g fasoli szparagowej,
  • 8 liści jarmużu,
  • 100 g cienkich plasterków boczku,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża pietruszka,
  • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia.

Jak przygotować danie?

Fasolkę obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić.

r e k l a m a
Dodać porwane na mniejsze kawałki (bez twardych łodyg) liście jarmużu i razem dusić. Bekon pokroić na małe kawałki i podsmażyć z dwóch stron na osobnej patelni.

Do jarmużu dodać bekon i fasolkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą natką pietruszki.




Katarzyna Kosmala
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Fasolka szparagowa smażona z pieczarkami i serem parmigiano

Spieszmy się z wykorzystaniem fasolki w naszej kuchni, nim zniknie ze sklepowych półek! Tym razem proponujemy zaserwować ją w niecodziennym towarzystwie - wraz ze smażonymi pieczarkami i serem parmigiano. Palce lizać!

czytaj więcej

Przepis na fasolkę z sosem śmietanowo-jajecznym

Fasolkę wrzucić do osolonej wody i ugotować. No, może jeszcze ewentualnie podsmażyć do niej na maśle bułkę tartą. Tak pewnie najczęściej przyrządzacie to warzywo. Ale wiecie, jak smakuje z sosem śmietanowo-jajecznym? Czas poznać poczciwą fasolkę w nowej odsłonie.

czytaj więcej

Uprawa fasoli na suche ziarno – na co zwrócić uwagę w praktyce?

Andrzej Teresiński uprawia fasolę na suche ziarno już od dwudziestu lat. Często służy radą znajomym rolnikom, zgodził się także podzielić swoimi doświadczeniami z Czytelnikami "Tygodnika Poradnika Rolniczego". 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)