r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na fasolkę szparagową z czosnkowym jarmużem i bekonem
11.08.2019
Prozdrowotne walory fasolki - zarówno tej żółtej jak i zielonej - są powszechnie znane i nikogo nie dziwi, że ze względu na dużą zawartość błonnika, jest zalecana przy wszelkich problemach trawiennych, a także przy walce ze zbędnymi kilogramami. Fasolka jest też sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, a to dzięki obecności kwasu foliowego, który dba o prawidłowy rozwój dziecka. Jednym słowem - warto jeść fasolkę! Ale w jakiej formie? Proponujemy podać ją w towarzystwie bekonu i jarmużu z czosnkiem.
Składniki potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej z jarmużem i bekonem
- 200 g fasoli szparagowej,
- 8 liści jarmużu,
- 100 g cienkich plasterków boczku,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża pietruszka,
- masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia.
Jak przygotować danie?
Fasolkę obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić.
r e k l a m a
Do jarmużu dodać bekon i fasolkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą natką pietruszki.
Katarzyna Kosmala
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a