Przepis na cytrynowy przekładaniec
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na cytrynowy przekładaniec

30.06.2019

Miękki biszkopt i delikatny, cytrynowy krem sprawią, że przepis na Cytrynowy Przekładaniec trafi do Twojego stałego repertuaru ulubionych przepisów. Jak go wykonać?

Cytrynowy przekładaniec

Składniki

Na spody:
  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Na nadzienie:
  • 3 żółtka,
  • 75 g cukru,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 7
  • 5 ml soku z cytryny,
  • 100–125 g masła,
  • 400 g białego kremowego serka (np. typu mascarpone lub Turek).
Do przybrania: cytryna lub pomarańcza.

r e k l a m a

Wykonanie

Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Białka z cukrem (3/4 szklanki) ubić na sztywno. Resztę cukru połączyć z żółtkami, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i utrzeć na kremową masę. Dodać utarte na puszystą masę miękkie masło. Delikatnie dodać sztywną pianę z białek.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec po kolei 6 cienkich spodów (na tortownicę o średnicy 20 cm kłaść około 3 łyżek ciasta, jeśli mamy dwie formy, możemy piec dwa spody jednocześnie). Spody należy piec w temperaturze 175°C przez ok. 15 minut każdy.

Nadzienie: W gorącej kąpieli wodnej ubić na puszystą masę żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę miękkie masło. Przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać ser i wymieszać z masą.

Na upieczonych spodach rozsmarować warstwę nadzienia i ułożyć jeden na drugim, aż powstanie kilkuwarstwowy przekładaniec. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu tortu. Owinąć ciasto szczelnie folią aluminiową lub polać lukrem i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby warstwy i smaki się połączyły. Podawać udekorowane cukrowymi różyczkami ze skórki cytryny lub pomarańczy.

Cytrynowy przekładaniec
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na ciasto drożdżowe z orzechami

Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, jak chyba żaden inny smakołyk, kojarzy się z sobotnim popołudniem i kawą w gronie rodziny. A może by tak tradycyjne śliwki lub truskawki zamienić na masę orzechową? Obok takiego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie!

czytaj więcej

Cukinia nadziewana komosą ryżową i mięsem

Prosty przepis na niecodzienne wykorzystanie cukinii? Połączyć ją z mięsem i komosą ryżową w gustownych "łódeczkach".

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)