Ciasteczkowy torcik waniliowy z wiśniami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ciasteczkowy torcik waniliowy z wiśniami

06.07.2019

Co powiesz na połączenie wiśni, wanilii i czekolady? Te 3 smaki to klasyka deserów, które zawsze zanajdą swoich entuzjastów wśród rodziny czy zaproszonych gości. Połącz je w bardzo lekki tort na bazie kremu waniliowego, z konfiturą wiśniową i ciasteczkowym spodem. Smacznego!

Ciasteczkowy torcik waniliowy z wiśniami

Składniki:
Na spód:
  • 375 g ciastek (np. czekoladowo-orzechowych lub o smaku amaretto),
  • 150 g miękkiego masła.
Na masę:
  • 6 listków białej żelatyny,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 375 g gęstej ukwaszonej śmietany,
  • ok. 150 g konfitury wiśniowej z całymi owocami.
Wykonanie:
Spód: Pokruszyć ciastka i zagnieść je z miękkim masłem. Wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm) wylepić masą ciasteczkową, formując brzeg o wysokości ok. 2 cm i schłodzić w lodówce.

r e k l a m a
Masa: Żelatynę zmiękczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w odrobinie kremówki. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i dodać do niej rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać z kwaśną gęstą śmietaną. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.

Konfiturę podgrzać, aż się rozpuści i lekko schłodzoną polewać wierzch tortu tworząc kółka. Ciasto przed podaniem należy na min. 2 godziny wstawić do lodówki, aby się dobrze schłodziło.

Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na ciasto drożdżowe z orzechami

Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, jak chyba żaden inny smakołyk, kojarzy się z sobotnim popołudniem i kawą w gronie rodziny. A może by tak tradycyjne śliwki lub truskawki zamienić na masę orzechową? Obok takiego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie!

czytaj więcej

Pomysł na deser: kwiatek z musem z białej czekolady

Oto deser na letnie upalne dni - lekki torcik z aksamitnym musem z białej czekolady. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Pomysł na danie z truskawkami – sałatka z pieczonym burakiem i truskawkami

Dopóki jest na nią sezon, koniecznie zaproś tę słodką czerwień do kuchni. I nie musisz łączyć jej tylko z bitą śmietaną albo ciastem. Truskawka świetnie nada się do wegańskich zielonych knedli, ale też wzbogaci smak wędzonego łososia. A próbowaliście jej kiedyś w towarzystwie buraka? Istny cymes!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)