Przepis na rieskę – fiński chlebek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na rieskę – fiński chlebek

28.03.2020

Rieska to tradycyjny fiński chleb, do przygotowania którego potrzebujesz jedynie 3 składników - mleka, soli i mąki jęczmiennej. Wypieka się go błyskawicznie, dzięki czemu można podać rieskę na chwilę rodzinnym śniadaniem w sobotni lub niedzielny poranek. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na rieskę

  • 200 ml zimnego mleka,
  • około 2 szklanek mąki jęczmiennej,
  • 1 łyżeczka soli.

r e k l a m a

Jak go przygotować?

Wymieszać szybko składniki i od razu zagnieść ciasto rękoma oprószonymi w mące lub wałkiem na placki o grubości 2–3 cm. Z tej porcji ciasta będzie 6 placków o średnicy 12 cm lub 2 duże placki wielkości blachy.

Nakłuć placki widelcem i piec w gorącym piecu do pieczenia lub w piekarniku elektrycznym w temperaturze 250–300°C na średnim poziomie przez 10–15 minut.

Placki będą mieć najlepszą strukturę, gdy ciasto jest możliwie najbardziej zimne, a piec możliwie najbardziej gorący. Wtedy, w zderzeniu gorąca i zimna powstaje para wodna, która sprawia, że ciasto wypiętrza się i będzie kruche.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na leniwe pierogi

Przyszedł czas na klasykę polskiej kuchni - pyszne, pulchne pierogi leniwe. Z czym je podawać? Nadadzą się jako deser z bitą śmietaną, można je także jeść w formie wytrawnej - z zasmażką i soczystym mięsem. Jak zrobić domowe leniwe pierogi?

czytaj więcej

Przepis na warstwową sałatkę z ryżem

Oto coś dla wielbicieli bardziej sytych sałatek, od tych składających się głownie z liści sałaty i lekkiego dressingu - warstwowa sałatka z ryżem, jajkiem i ogórkiem konserwowym - idealna propozycja na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy. Jak ją zrobić?

czytaj więcej

Przepis na sałatkę babci

Sałata, ogórek i jajko to 3 niezbędne składniki, które razem ze śmietanowo-musztardowym sosem stworzą lekką i wiosenną sałatkę Babci. Jak ją przygotować krok po kroku?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)