r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na rieskę – fiński chlebek
28.03.2020
Rieska to tradycyjny fiński chleb, do przygotowania którego potrzebujesz jedynie 3 składników - mleka, soli i mąki jęczmiennej. Wypieka się go błyskawicznie, dzięki czemu można podać rieskę na chwilę rodzinnym śniadaniem w sobotni lub niedzielny poranek. Jak go zrobić?
Składniki potrzebne na rieskę
- 200 ml zimnego mleka,
- około 2 szklanek mąki jęczmiennej,
- 1 łyżeczka soli.
r e k l a m a
Jak go przygotować?
Wymieszać szybko składniki i od razu zagnieść ciasto rękoma oprószonymi w mące lub wałkiem na placki o grubości 2–3 cm. Z tej porcji ciasta będzie 6 placków o średnicy 12 cm lub 2 duże placki wielkości blachy.
Placki będą mieć najlepszą strukturę, gdy ciasto jest możliwie najbardziej zimne, a piec możliwie najbardziej gorący. Wtedy, w zderzeniu gorąca i zimna powstaje para wodna, która sprawia, że ciasto wypiętrza się i będzie kruche.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a