Produkty prosto od rolnika królowały na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Produkty prosto od rolnika królowały na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność

02.07.2022autor: Natalia Marciniak-Musiał

120 wystawców zaprezentowało produkty wyróżnione znakami jakości podczas Pikniku Poznaj Dobrą Żywność. Klienci mogli zobaczyć jak rolnicy produkują swoją żywność i to miało przekonać ich do wybierania polskich produktów. Czy to się udało?

Piknik odbył się w niedzielę 26 czerwca 2022 roku.

Polskie produkty smakowały zwiedzającym

Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk podkreślił, że to wydarzenie to doskonała okazja, aby zaprezentować jakość i niepowtarzalny smak polskiej żywności, zwłaszcza tej wytwarzanej bezpośrednio przez rolników i przetwórców.

Uczestnicy Pikniku mieli szansę spróbować smacznych potraw z wieprzowiny, wołowiny kulinarnej i drobiu, owoców, warzyw i nabiału.

Dodatkowo odbyły się degustacje:

  • smacznego chleba serwowanego także ze smalcem,
  • ekologicznych bułeczek,
  • wędlin i serów, miodów, świeżo wyciskanych soków,
  • zup i naleśników.
r e k l a m a

Piknik okazją dla poznania polskiej żywności

Jest to miejsce, gdzie można dowiedzieć się, jak i z czego wytwarza się żywność. Znając te procesy, łatwiej nam będzie wybrać takie produkty, które nam najbardziej odpowiadają – powiedział wicepremier Henryk Kowalczyk i dodał, że ważny jest dochód rolnika, ale także abyśmy jedli zdrowo.

Niedawno w ramach rolniczego handlu detalicznego rolnicy zyskali nowe możliwości sprzedaży swoich produktów prosto z gospodarstwa. Duże znaczenie mają miejsca sprzedaży dla rolników na lokalnych targowiskach, wydzielane przez samorządy. Piknik pozwolił konsumentom bezpośrednio spotkać z się z producentami żywności.

Dzięki temu konsumenci będą mogli zaopatrywać się w te wyśmienite wyroby nie tylko od święta, tak jak dziś, ale co tydzień, w każdy piątek i sobotę. Oprócz tego, że rolnicy uzyskali przez dwa dni dostęp do darmowych powierzchni handlowych, to jeszcze mają podniesioną kwotę wolną od podatku do 100 tys. zł przychodu. To dla przeciętnego gospodarstwa bardzo przyzwoita kwota, która zachęca do rozwoju takiej działalności – podkreślił wicepremier Kowalczyk.

Kto prezentował swoje produkty na Pikniku?

    Impreza zorganizowana na warszawskim Służewcu przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców Warszawy i okolic. Nie zabrakło gości z zagranicy, w tym przedstawiciele ambasad i placówek dyplomatycznych.

    Wśród 120 firm, które prezentowały swoją żywność najwyższej jakości znaleźli się m.in.:

    • producenci, których wyroby otrzymały znaki „PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność”,
    • producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi,
    • producenci produktów regionalnych i tradycyjnych,
    • producenci produktów ekologicznych.
    • przedstawiciele instytucji, organizacji i stowarzyszeń działających w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki.

    Atrakcji na pikniku co nie miara

    Każdy uczestnik mógł podczas pikniku znaleźć coś dla siebie - w części artystycznej zaprezentowały się zespół ludowy, kapele, wokaliści i tancerze. Dodatkowo występy połączone były z warsztatami nauki tańca oraz śpiewu.

    Organizatorzy podają, że dużym zainteresowaniem cieszyła się parada ciągników i wystawa zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych. Największą atrakcją były jednak gonitwy koni, a szczególnie Gonitwa o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwycięzcy gonitwy nagrody wręczał sekretarz stanu Rafał Romanowski.

    Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

    fot. MRiRW

    autor Natalia Marciniak-Musiał

    Natalia Marciniak-Musiał

    dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

    dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

    przeczytaj inne artykuły tego autora
    r e k l a m a
    r e k l a m a

    Przeczytaj także

    Publikacja raportu NIK, którą oglądają inne państwa członkowskie powoduje to, że polska żywność jest szkalowana

    Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła raport o systemie bezpieczeństwa żywności w Polsce. Czy to on jest przyczyną kłopotów polskich eksporterów żywności? Według rządu raport jest wykorzystywany do szkalowania przez zagranicznych konkurentów.

    czytaj więcej

    Raport NIK pretekstem do ataków na polską żywność

    Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła raport o systemie bezpieczeństwa żywności w Polsce. Czy to on jest przyczyną kłopotów polskich eksporterów żywności? Według rządu raport jest wykorzystywany do szkalowania przez zagranicznych konkurentów.

    czytaj więcej

    7 grzechów głównych systemu kontroli żywności

    Instytucje odpowiadające w Polsce za kontrolę żywności nie mają wzajemnego dostępu do swoich danych, wykonują często tę samą pracę, a także nie są w pełni przygotowane do realizacji zadań z wykorzystaniem narzędzi e-commerce. Jakie zmiany są potrzebne?

    czytaj więcej

    Najważniejsze tematy

    r e k l a m a
    Pytania i regulaminy
    Kategorie
    Produkty Agrarsklep
    Przydatne linki
    Social Media

    Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

    Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)