3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki

26.10.2019autor:

Dynia – o jej kolorze, smaku i kremowej konsystencji można by się rozpisywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych – tych ma tyle, że właściwie danie z samego warzywa starczyłoby za obiad, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Dlatego jesienią pozwólcie sobie na dyniowe szaleństwo. Dodawajcie ją do wszystkiego – ciasta na słodko albo pierogowego, do farszy, placków i jednogarnkowców. Albo zróbcie z niej dżem.

Pierogi z dynią i twarogiem

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda

Składniki na farsz

  • 1 szklanka purée z dyni pomarańczowej,
  • 1 kostka twarogu,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak przygotować pierogi?

Dynię upiec lub ugotować na parze. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez praskę, dodać zmiksowaną dynię, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sól dodać olej. Ciasto wyrabiać, dodając stopniowo ciepłą wodę. Powinno być elastyczne i miękkie. Następnie rozwałkować je jak najcieniej, podsypując mąką.

r e k l a m a
Wycinać szklanką kółka. Na każde nakładać porcję farszu i sklejać. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Można podać z pokrojoną w kostkę, podduszoną cebulą.

Pierogi z dynią i twarogiem
  • Pierogi z dynią i twarogiem - propozycja podania

Dżem z dyni z pomarańczami

Co jest potrzebne do przygotowania dżemu?

  • 2 kg dyni pomarańczowej
  • 7 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 jabłko ze skórką
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Jak przygotować dżem?

Dynię obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka wraz z cukrem i gotować na małym ogniu, często mieszając. Sześć pomarańczy obrać z błonek, dodać do gotującej się dyni. Dodać jabłko ze skórą, bez gniazda nasiennego. Z jednej pomarańczy oraz z cytryny zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć z nich sok i dodać do dyni zarówno sok, jak i skórkę. Masę gotować, aż będzie gęsta, dodać cynamon i kardamon i utrzeć blenderem. Gorącą przełożyć do niewielkich słoików, a następnie spasteryzować 15 minut.

Dżem z dyni z pomarańczami
  • Dżem z dyni z pomarańczami 

Placki z dyni z serkiem, szynką, rzodkiewką i koperkiem

Składniki potrzebne do przygotowania placków

  • 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce,
  • 3 jajka, 3 łyżki płatków jaglanych,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej,
  • odrobina soli,
  • olej do smażenia lub masło klarowane,
  • kilka plasterków szynki,
  • 3 rzodkiewki,
  • koperek,
  • listki sałaty,
  • 1 kubeczek kremowego twarożku,
  • świeżo mielony pieprz.

Jak przygotować placuszki?

Startą dynię połączyć z mąką, płatkami, jajkami i solą. Wymieszać, tak by powstała jednolita masa. Rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki na złoty kolor. Każdy placek posmarować serkiem. Ułożyć plasterek szynki, a następnie plasterki rzodkiewki i sałatę. Posypać koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Placki z dyni z serkiem, szynką, rzodkiewką i koperkiem
  • Placki z dyni z serkiem, szynką, rzodkiewką i koperkiem - propozycja podania
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: schab ze śliwką

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie rodziny. Warto już teraz zaplanować kilka opcji na świąteczne obiady. Jedną z naszych propozycji jest schab ze śliwką, którego nie może zabraknąć w trakcie świąt!

czytaj więcej

Gęsina dobra na wszystko: w rosole, na kanapce i ze śliwkami na drugie danie

11 listopada już za nami, ale Dzień Świętego Marcina nie musi być jedyną okazją do serwowania dań z gęsi. Gęsina jest bardzo delikatnym i zdrowym mięsem, idealnie sprawdzi się jako główny składnik każdego obiadu. Oto trzy propozycje jak przygotować potrawy z gęsi.

czytaj więcej

Torcik, koktail i kotleciki – co można zrobić z produktów mlecznych?

Mleko i produkty mleczne to idealne źródło wielu witamin i minerałów m. in. łatwo przyswajalnego wapnia, białka oraz witaminy D. By uzupełnić niedobory tych składników nie musimy pić czystego mleka, możemy przygotować smaczne potrawy z dodatkiem produktów mlecznych. Oto kilka propozycji, które skuszą każdego, nie tylko smakosza mleka!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)