r e k l a m a
Partnerzy portalu
3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki
26.10.2019autor:
Dynia – o jej kolorze, smaku i kremowej konsystencji można by się rozpisywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych – tych ma tyle, że właściwie danie z samego warzywa starczyłoby za obiad, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Dlatego jesienią pozwólcie sobie na dyniowe szaleństwo. Dodawajcie ją do wszystkiego – ciasta na słodko albo pierogowego, do farszy, placków i jednogarnkowców. Albo zróbcie z niej dżem.
Pierogi z dynią i twarogiem
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- ciepła woda
Składniki na farsz
- 1 szklanka purée z dyni pomarańczowej,
- 1 kostka twarogu,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Jak przygotować pierogi?
Dynię upiec lub ugotować na parze. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez praskę, dodać zmiksowaną dynię, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sól dodać olej. Ciasto wyrabiać, dodając stopniowo ciepłą wodę. Powinno być elastyczne i miękkie. Następnie rozwałkować je jak najcieniej, podsypując mąką.
r e k l a m a
- Pierogi z dynią i twarogiem - propozycja podania
Dżem z dyni z pomarańczami
Co jest potrzebne do przygotowania dżemu?
- 2 kg dyni pomarańczowej
- 7 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 jabłko ze skórką
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Jak przygotować dżem?
Dynię obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka wraz z cukrem i gotować na małym ogniu, często mieszając. Sześć pomarańczy obrać z błonek, dodać do gotującej się dyni. Dodać jabłko ze skórą, bez gniazda nasiennego. Z jednej pomarańczy oraz z cytryny zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć z nich sok i dodać do dyni zarówno sok, jak i skórkę. Masę gotować, aż będzie gęsta, dodać cynamon i kardamon i utrzeć blenderem. Gorącą przełożyć do niewielkich słoików, a następnie spasteryzować 15 minut.
- Dżem z dyni z pomarańczami
Placki z dyni z serkiem, szynką, rzodkiewką i koperkiem
Składniki potrzebne do przygotowania placków
- 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce,
- 3 jajka, 3 łyżki płatków jaglanych,
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej,
- odrobina soli,
- olej do smażenia lub masło klarowane,
- kilka plasterków szynki,
- 3 rzodkiewki,
- koperek,
- listki sałaty,
- 1 kubeczek kremowego twarożku,
- świeżo mielony pieprz.
Jak przygotować placuszki?
Startą dynię połączyć z mąką, płatkami, jajkami i solą. Wymieszać, tak by powstała jednolita masa. Rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki na złoty kolor. Każdy placek posmarować serkiem. Ułożyć plasterek szynki, a następnie plasterki rzodkiewki i sałatę. Posypać koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Placki z dyni z serkiem, szynką, rzodkiewką i koperkiem - propozycja podania
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a