2 przepisy na pyszne ciasto na karnawał: krówka i ciasto węgierskie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

2 przepisy na pyszne ciasto na karnawał: krówka i ciasto węgierskie

11.01.2020autor:

Karnawał to czas zabaw i radości. W tym okresie możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na chwile słodkości. Nasza propozycja na karnawałowe imprezy i spotkania to dwa przepyszne ciasta, które skuszą każdego: krówka i ciasto węgierskie.

Ciasto węgierskie

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka

Składniki na krem czekoladowy:

  • 1,5 litra mleka
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki rumu (lub 2 łyżeczki ekstraktu/aromatu rumowego)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • posypka cukrowa

Jak przygotować ciasto węgierskie?

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukry, śmietanę, jajka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na 6 równych części. Przygotować prostokątną formę. Każdą część ciasta po kolei wałkować na cienki placek na papierze do pieczenia (posypując wałek mąką, by ciasto się nie kleiło), następnie przenieść na blachę. Piec 13–15 minut w temperaturze 180°C, do lekko złotego koloru. Upiec w taki sam sposób 6 jednakowych placków.

r e k l a m a
Litr mleka zagotować z cukrem. Dodać czekoladę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe mleko z kakao, rumem i mąką pszenną. Wlać do wrzącego mleka i mieszając, zagotować (jak budyń). Formę, w której pieczone były blaty, wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej pierwszy z placków. Na niego wyłożyć część gorącego kremu, przykryć drugim plackiem. Czynność powtarzać, aż do ostatniego placka. Ciasto obciążyć (np. drewnianą deską) i przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej przez noc). Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić po powierzchni i posypać dowolną posypką cukrową.

Ciasto węgierskie
  • Ciasto węgierskie 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na łososia marynowanego gravlax

Łosoś gravlax to danie pochodzące z kuchni skandynawskiej. W tłumaczeniu dosłownym z języka szwedzkiego oznacza "pogrzebanego łososia", a przyrządzenie go opiera się na zamarynowaniu ryby w soli, cukrze i koperku. Jak przygotować łososia gravlax?

czytaj więcej

Pomysł na danie mięsne – szynkowa pokusa

Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom? W takim razie łap za ziemniaki i wędzoną szynkę. Szynkowa pokusa to zapiekanka, która idealnie sprawdzi się, kiedy nie masz czasu na wymyślne obiady, ani ochoty na spędzenie kilku godzin w kuchni. Jak ją przygotować?

czytaj więcej

Pomysł na obiad – tradycyjna zupa mięsna

Tym razem przedstawiamy przepis na tradycyjną zupę mięsną, idealnie sprawdzającą się w chłodne i zimowe dni. Zupa wbrew pozorom jest bardzo syta, dlatego ze spokojem może pełnić rolę głównego dania na naszym stole.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)