Pomysł na deser – pierogi drożdżowe z jabłkiem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na deser – pierogi drożdżowe z jabłkiem

19.10.2019autor:

Kto nie lubi pierogów i ciasta drożdżowego? Może by tak połączyć oba dania? Pierogi drożdżowe z dodatkiem jabłek to idealny pomysł na deser na jesienne popołudnia. Przekonaj się sam!

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 mała śmietana
  • kostka masła
  • 3 żółtka

dodatkowo:

  • 5 dużych jabłek
  • 3 białka
  • cukier do posypania
r e k l a m a

Jak przygotować pierogi drożdżowe?

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką koła jak na pierogi. Jabłka obrać i podzielić na 8 części. Na każdym kółku układać jabłka i zlepiać jak pierogi.

Białka ubić, rogaliki maczać w białku z jednej strony, a następnie w cukrze. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość (bo wyrosną). Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na kugel ziemniaczany

Czas na kuchnię żydowską! Podstawą tej kuchni jest przestrzeganie zasady koszerności, według której potrawy możemy podzielić na koszerne, czyli czyste i trefne. Bez wątpienia kugel ziemniaczany należy do tej pierwszej grupy. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Przepis na omlet orkiszowy z serkiem i owocami

Nie masz pomysłu na pyszne śniadanie dla całej rodziny? Wypróbuj nowy przepis na omlet orkiszowy z serkiem i owocami. To idealne rozwiązanie na chłodny i jesienny poranek. Omlet dostarczy Wam witamin i mnóstwo energii na początek dnia. Smacznego!

czytaj więcej

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Nie samym mięsem żyje człowiek! Zamiast klasycznego, niedzielnego schabowego czy klopsa proponujemy mniej kaloryczny i lżejszy zamiennik, który niczym nie ustępuje swoim mięsnym wersjom. Do jego przygotowania potrzebna będzie kasza jaglana i kalafior oraz kilka dodatkowych składników. Jak przygotować wegetariańskie kotleciki?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)