Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

07.09.2019

Nie samym mięsem żyje człowiek! Zamiast klasycznego, niedzielnego schabowego czy klopsa proponujemy mniej kaloryczny i lżejszy zamiennik, który niczym nie ustępuje swoim mięsnym wersjom. Do jego przygotowania potrzebna będzie kasza jaglana i kalafior oraz kilka dodatkowych składników. Jak przygotować wegetariańskie kotleciki?

Składniki potrzebne na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 kalafiora,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 garści słonecznika,
  • szczypta soli,
  • pieprz biały,
  • tłuszcz do smażenia.

Jak przygotować danie?

Kaszę opłukać na sitku i gotować w szklance wody. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować około 8 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.

r e k l a m a
Do ugotowanej kaszy dodać podprażone ziarna i wymieszać, dzięki czemu słonecznik zmięknie. Następnie dodać kalafior, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, przyprawy. Wymieszać.

Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Katarzyna Kosmala
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak przygotować samemu chipsy z buraków?

Uwielbiasz chipsy, ale jesteś na diecie? Nie ma problemu! Mamy dla ciebie idealną alternatywę - chipsy z buraków, które możesz przygotować w domu. Są bardzo smaczne, a do tego zdrowe. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Pomysł na deser – pierogi drożdżowe z jabłkiem

Kto nie lubi pierogów i ciasta drożdżowego? Może by tak połączyć oba dania? Pierogi drożdżowe z dodatkiem jabłek to idealny pomysł na deser na jesienne popołudnia. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Jak przygotować roladki z bakłażana?

Oberżyna, gruszka miłosna... To tylko niektóre z nazw wyjątkowego warzywa o nietypowym kolorze i świetnym smaku. Mowa o bakłażanie. Warzywo to w połączeniu z twarogiem tworzy ekskluzywne danie, idealne na wystawną kolację i nie tylko. Pięknie wygląda i do tego świetnie smakuje!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)