Pomysł na deser: gruszki w cieście z pilznera
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na deser: gruszki w cieście z pilznera

15.09.2019

Jesienna aura powoli wkrada się do naszych mieszkań, z kuchnią na czele. Delikatne i lekkie desery ustępują miejsca aromatycznym przysmakom -  jednym z nich są gruszki w cieście z pilznera. Jak je przygotować? To bajecznie proste.

Składniki potrzebne na gruszki w cieście z pilznera

Składniki na gruszki w syropie:
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • skórka z 1 umytej i sparzonej cytryny (cienko obrana i pokrojona w paseczki),
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 duże, jędrne, obrane, przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki.
Składniki na ciasto piwne:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka piwa typu pilzner,
  • 1 duże,
  • ubite jajko,
  • 2 l oleju,
  • cukier puder do posypania.
r e k l a m a

Sposób przygotowania deseru

W dużym garnku zmieszać litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotować, a gdy cukier się rozpuści, na dnie ułożyć obok siebie połówki gruszek, płaską stroną ku górze.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, czuwając, by owoce były wciąż jędrne (nie mogą się rozpadać!). Ostudzić w powstałym syropie, pokroić w niewielką kostkę. Syrop pogotować jeszcze przez 10 minut na dużym ogniu, by go zredukować.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko rozbełtać ze szklanką piwa, po czym wymieszać z mąką. Kawałki gruszek maczać w cieście i smażyć partiami (po 2 minuty) na bardzo gorącym oleju. Odsączyć na papierze. Gruszki podawać skropione syropem i posypane cukrem pudrem.

Gruszki w cieście z pilznera
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Genialny deser – budyń jęczmienny z brzoskwiniami

Budyń wcale nie musi być zwyczajny i nudny - czas na domowy budyń w wersji fit! Idealny jako pożywne danie na śniadanie oraz jako deser na chłodne, jesienne wieczory. Brzoskwinie dostarczają nam wiele witamin i są przy tym niskokaloryczne, a jęczmień jest idealnym źródłem błonnika. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Przepis na czekoladowo-kardamonowe muffiny

Czas na muffiny w jesiennej edycji! Dodatek kardamonu, w połączeniu z czekoladą i soczystymi węgierkami sprawią, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

czytaj więcej

Przepis na zupę krem pietruszkowo-gruszkowy

Pietruszka, cukinia i gruszka -  3 składniki, dzięki którym urozmaicisz niejeden jesienny obiad. Ale jak je połączyć? Najlepiej w formie kremu - istnej bomby witaminowej, która nie tylko wybornie smakuje, ale i wzmocni przed nadchodzącymi przymrozkami.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)