r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na zupę krem pietruszkowo-gruszkowy
14.09.2019
Pietruszka, cukinia i gruszka - 3 składniki, dzięki którym urozmaicisz niejeden jesienny obiad. Ale jak je połączyć? Najlepiej w formie kremu - istnej bomby witaminowej, która nie tylko wybornie smakuje, ale i wzmocni przed nadchodzącymi przymrozkami.
Składniki potrzebne na zupę krem pietruszkowo-gruszkowy
- 3 duże pietruszki,
- 1 ziemniak,
- 1 gruszka,
- 2 szalotki,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 szklanki wody,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 1 szklanka śmietanki 36%,
- 1 szklanka mleka 3,2%;
do podania:
- 1 mała cukinia,
- masło klarowane.
Jak przygotować krem?
Pietruszki, ziemniak, gruszkę i szalotki obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić wszystko na oliwie. Zalać wodą i gotować około 30 minut, a następnie zmiksować składniki na gładki krem.
Doprawić, dodać śmietankę, mleko i znów zagotować. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać odrobinę wody. Cukinię pokroić na cienkie paseczki i tylko zeszklić na odrobinie oliwy (żeby były al dente).
Zupę podawać ozdobioną paskami cukinii.
r e k l a m a
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a