Genialny deser – budyń jęczmienny z brzoskwiniami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Genialny deser – budyń jęczmienny z brzoskwiniami

21.09.2019

Budyń wcale nie musi być zwyczajny i nudny - czas na domowy budyń w wersji fit! Idealny jako pożywne danie na śniadanie oraz jako deser na chłodne, jesienne wieczory. Brzoskwinie dostarczają nam wiele witamin i są przy tym niskokaloryczne, a jęczmień jest idealnym źródłem błonnika. Przekonaj się sam!

Składniki niezbędne do przygotowania budyniu jęczmiennego z brzoskwiniami

  • 3 szklanki mleka ryżowego,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 świeże brzoskwinie,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu.
r e k l a m a

Jak przygotować budyń?

Do garnka wlać mleko, dodać kaszę, 1/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Gotować 15–20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie większość mleka.

Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić na półplasterki. Na patelnie wlać 4 łyżki wody, dodać łyżkę cukru trzcinowego, cynamon i kardamon. Dodać półplastry brzoskwiń i podgrzewać 3–5 minut na małym ogniu, aż brzoskwinie zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Gorącą kaszę szybko zmiksować w blenderze, rozlać do miseczek i podawać z brzoskwiniami.


Budyń jęczmienny z brzoskwiniami

Katarzyna Kosmala

Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na omlet orkiszowy z serkiem i owocami

Nie masz pomysłu na pyszne śniadanie dla całej rodziny? Wypróbuj nowy przepis na omlet orkiszowy z serkiem i owocami. To idealne rozwiązanie na chłodny i jesienny poranek. Omlet dostarczy Wam witamin i mnóstwo energii na początek dnia. Smacznego!

czytaj więcej

Pomysł na deser: gruszki w cieście z pilznera

Jesienna aura powoli wkrada się do naszych mieszkań, z kuchnią na czele. Delikatne i lekkie desery ustępują miejsca aromatycznym przysmakom -  jednym z nich są gruszki w cieście z pilznera. Jak je przygotować? To bajecznie proste.

czytaj więcej

Przepis na budyń z kaszy jaglanej z borówkami

Deser wcale nie musi być niezdrowy i zawierać mnóstwa przetworzonych cukrów prostych. Budyń z kaszy jaglanej posypany borówkami to prosta i przede wszystkim zdrowa słodka przekąska, która przypadnie do gustu zarówno młodszym jak i starszym łakomczuchom. Jak ją przygotować?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)