r e k l a m a
Partnerzy portalu
Genialny deser – budyń jęczmienny z brzoskwiniami
21.09.2019
Budyń wcale nie musi być zwyczajny i nudny - czas na domowy budyń w wersji fit! Idealny jako pożywne danie na śniadanie oraz jako deser na chłodne, jesienne wieczory. Brzoskwinie dostarczają nam wiele witamin i są przy tym niskokaloryczne, a jęczmień jest idealnym źródłem błonnika. Przekonaj się sam!
Składniki niezbędne do przygotowania budyniu jęczmiennego z brzoskwiniami
- 3 szklanki mleka ryżowego,
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 4 świeże brzoskwinie,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki kardamonu.
r e k l a m a
Jak przygotować budyń?
Do garnka wlać mleko, dodać kaszę, 1/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Gotować 15–20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie większość mleka.
Gorącą kaszę szybko zmiksować w blenderze, rozlać do miseczek i podawać z brzoskwiniami.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a