Niezwykłe danie – pierogi pstrągusie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Niezwykłe danie – pierogi pstrągusie

25.01.2020autor:

Po raz kolejny wychodzimy do Państwa z czymś wyjątkowym, tym razem jest to przepis na pierogi z pstrągiem. Jest to propozycja łącząca tradycje z nowatorstwem. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad jak i na wigilijny stół.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 200 ml zimnego mleka
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg pstrąga wędzonego
  • 1/2 kg pstrąga smażonego
  • 2 jajka
  • pęczek zielonej pietruszki

Jak wykonać pierogi pstrągusie?

Z podanych składników zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania można dodać do niego nieco letniej wody, aby uzyskać plastyczną konsystencję. Ryby obrać z ości i zemleć. Dodać jajka i posiekaną drobno pietruszkę. Wymieszać na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt sucha, można dodać odrobinę oleju. Przygotowanym farszem napełniać pierogi, brzegi zlepić widelcem. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować 5–7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dobrze przesmażoną cebulką.

Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała
Zdjęcie: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Vine Bridge w Poznaniu.
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na pasztet z pstrąga

Domowy, pyszny pasztet kojarzy nam się zazwyczaj z pieczonym mięsem i aromatycznymi przyprawami. Dziś zaproponujemy trochę inną odsłonę pasztetu, w którym tradycyjne mięso zamienimy przepysznym wędzonym pstrągiem. Do wykonania dania potrzeba zaledwie 5 składników -  jak je zrobić?

czytaj więcej

2 przepisy na pyszne ciasto na karnawał: krówka i ciasto węgierskie

Karnawał to czas zabaw i radości. W tym okresie możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na chwile słodkości. Nasza propozycja na karnawałowe imprezy i spotkania to dwa przepyszne ciasta, które skuszą każdego: krówka i ciasto węgierskie.

czytaj więcej

Ciekawe przepis na świąteczne potrawy: karp pieczony w miodzie i migdałach

Prezentujemy ciekawy przepis na karpia, pieczonego w miodzie i migdałach! Jest to wersja mniej tradycyjna, ale bardzo dobrze sprawdzająca się na wigilijnym stole. Szczególnie polecana dla osób nieprzepadających na co dzień za karpiem. Przekonajcie się sami jak smaczny może być karp!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)