Z artykułu dowiesz się
- - Jakie związki zawarte w mleku i nabiale wpływają korzystnie na cerę?
- - Co tracą osoby, które podążając za modą, rezygnują z mleka i jego przetworów?
- - Drogi krem czy szklanka mleka - co to za pytanie?
Z artykułu dowiesz się
28 listopada w Sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie można było zasięgnąć rady ekspertów w kwestii korzystnego wpływu mleka na zdrowie i urodę. Do skosztowania mlecznych przysmaków zachęcała Celina Statkiewicz – finalistka Hell’s Kitchen – która podczas imprezy przygotowywała proste, ale oryginalne potrawy z nabiałem.
Czy nabiał rzeczywiście korzystnie wpływa na zdrowie i urodę? Co z modną obecnie dietą bezlaktozową? – pytano w oczekiwaniu na konferencję. Marta Warzocha-Szkupińska – dietetyczka, Elżbieta Gozdecka – dyrektor zarządzająca kliniką urody RosaMed Clinic oraz Celina Statkiewicz – finalistka Hell’s Kitchen, blogerka kulinarna i osobowość telewizyjna, rozwiały wszelkie wątpliwości. Uroczystość poprowadziła dziennikarka radiowa Katarzyna Węsierska.
Konferencję otworzył Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
– O tym, czy skóra jest gładka, decyduje przede wszystkim fenyloamina – związek zawarty w mleku, a szczególnie w mlecznych produktach fermentowanych. Spożywanie ich jest doskonałą alternatywą dla drogich kremów – mówił.
– Nie wierzcie państwo w opowieści dotyczące niekorzystnego wpływu mleka, zawsze bazujcie na faktach naukowych – powiedziała Marta Warzocha-Szkupińska.
Co mówią badania? Potwierdzają korzystne działanie białego surowca zarówno na zdrowie dzieci, jak i dorosłych. Spożywanie mleka zmniejsza ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworów jelita grubego i piersi. Ponadto odpowiednia ilość nabiału w diecie dzieci i młodzieży procentuje prawidłową masą kostną w dorosłości, zmniejszając ryzyko osteoporozy. Według najnowszych badań, korzystny wpływ na zdrowie i szczupłą sylwetkę ma również żółty ser, dotychczas ceniony głównie ze względu na walory smakowe. A wiele bezmyślnie powielanych mitów dotyczących spożywania mleka i jego przetworów powoduje, że eliminujemy je z diety. Tym samym ograniczamy źródła wapnia, białka, witamin, tłuszczu oraz mikroelementów. Sięgamy też po modne obecnie produkty bez laktozy. Niesłusznie, jeśli jesteśmy zdrowi.
W trakcie wydarzenia Celina Statkiewicz przygotowywała autorskie potrawy. Zaproponowała pastę twarogową z czosnkiem, orzechami pekan oraz żółtym serem. Częstowała też chłodnikiem z buraka z dodatkiem tymianku, różowego pieprzu, na bazie napojów fermentowanych, takich jak kefir oraz ajran.
– To arcyłatwy przepis. I zdrowy, bo napoje fermentowane zawierają zbawienne dla zdrowia żywe kultury bakterii. To cudowna metoda, aby do naszej diety przemycić naturalny probiotyk – przekonywała.
Celina Statkiewicz (po prawej) przygotowywała oryginalne przysmaki. Dania, które przyrządziła, rozeszły się w mgnieniu oka
O wykorzystaniu białego surowca w kosmetyce opowiedziała ekspertka od spraw urody.
– Bywa, że kosztowne kremy z górnej półki są poza naszym zasięgiem. Tymczasem najważniejsze składniki dla skóry znajdują się w mleku. Obecnie wiele firm skupia się na wykorzystaniu w kosmetyce dobroczynnych składników zawartych w białym surowcu, które skutecznie zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz działa regeneracyjnie. Peptydy oraz kwasy tłuszczowe w nim zawarte są nieodzowne przy redukcji przebarwień. Zaobserwowano również, że korzystnie wpływają na zahamowanie bakterii, a co za tym idzie – zmniejszają trądzik – powiedziała Elżbieta Gozdecka. – Chyba nie ma w dzisiejszych czasach gabinetów spa, które w swojej ofercie nie wykorzystywałyby zabiegów czerpiących z dobrodziejstw mleka – dodała.
Dyrektor kliniki urody zachęciła do samodzielnego wykonywania mlecznych peelingów – m.in. na bazie jogurtu czy kefiru, z dodatkiem kawy albo płatków owsianych. Dowodziła, że aby mieć piękną skórę, należy dostarczyć jej „mlecznych składników” nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Organizatorem uroczystości był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. Targi Mleko-Expo 2019 dofinansowane zostały ze Środków Funduszu Produkcji Mleka.
Dietetyk Marta Warzocha-Szkupińska (po lewej) przekonywała do spożywania produktów mlecznych
Małgorzata Janus
Najważniejsze tematy