Mleko lepsze na zmarszczki i trądzik niż drogie kremy!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Mleko lepsze na zmarszczki i trądzik niż drogie kremy!

15.12.2019autor:

„Mleczna Strefa Zdrowia i Urody” to jedna z atrakcji XXVIII Targów Mleczarskich Mleko-Expo 2019 – największego wydarzenia branży mleczarskiej w Polsce. 

Z artykułu dowiesz się

  • - Jakie związki zawarte w mleku i nabiale wpływają korzystnie na cerę?
  • - Co tracą osoby, które podążając za modą, rezygnują z mleka i jego przetworów?
  • - Drogi krem czy szklanka mleka - co to za pytanie?

28 listopada w Sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie można było zasięgnąć rady ekspertów w kwestii korzystnego wpływu mleka na zdrowie i urodę. Do skosztowania mlecznych przysmaków zachęcała Celina Statkiewicz – finalistka Hell’s Kitchen – która podczas imprezy przygotowywała proste, ale oryginalne potrawy z nabiałem.

r e k l a m a

Kto mleko pije...

Czy nabiał rzeczywiście korzystnie wpływa na zdrowie i urodę? Co z modną obecnie dietą bezlaktozową? – pytano w oczekiwaniu na konferencję. Marta Warzocha-Szkupińska – dietetyczka, Elżbieta Gozdecka – dyrektor zarządzająca kliniką urody RosaMed Clinic oraz Celina Statkiewicz – finalistka Hell’s Kitchen, blogerka kulinarna i osobowość telewizyjna, rozwiały wszelkie wątpliwości. Uroczystość poprowadziła dziennikarka radiowa Katarzyna Węsierska.

Konferencję otworzył Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. 

O tym, czy skóra jest gładka, decyduje przede wszystkim fenyloamina – związek zawarty w mleku, a szczególnie w mlecznych produktach fermentowanych. Spożywanie ich jest doskonałą alternatywą dla drogich kremów – mówił. 

– Nie wierzcie państwo w opowieści dotyczące niekorzystnego wpływu mleka, zawsze bazujcie na faktach naukowych – powiedziała Marta Warzocha-Szkupińska.

Co mówią badania? Potwierdzają korzystne działanie białego surowca zarówno na zdrowie dzieci, jak i dorosłych. Spożywanie mleka zmniejsza ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworów jelita grubego i piersi. Ponadto odpowiednia ilość nabiału w diecie dzieci i młodzieży procentuje prawidłową masą kostną w dorosłości, zmniejszając ryzyko osteoporozy. Według najnowszych badań, korzystny wpływ na zdrowie i szczupłą sylwetkę ma również żółty ser, dotychczas ceniony głównie ze względu na walory smakowe. A wiele bezmyślnie powielanych mitów dotyczących spożywania mleka i jego przetworów powoduje, że eliminujemy je z diety. Tym samym ograniczamy źródła wapnia, białka, witamin, tłuszczu oraz mikroelementów. Sięgamy też po modne obecnie produkty bez laktozy. Niesłusznie, jeśli jesteśmy zdrowi. 

W trakcie wydarzenia Celina Statkiewicz przygotowywała autorskie potrawy. Zaproponowała pastę twarogową z czosnkiem, orzechami pekan oraz żółtym serem. Częstowała też chłodnikiem z buraka z dodatkiem tymianku, różowego pieprzu, na bazie napojów fermentowanych, takich jak kefir oraz ajran.

– To arcyłatwy przepis. I zdrowy, bo napoje fermentowane zawierają zbawienne dla zdrowia żywe kultury bakterii. To cudowna metoda, aby do naszej diety przemycić naturalny probiotyk – przekonywała. 



Celina Statkiewicz (po prawej) przygotowywała oryginalne przysmaki. Dania, które przyrządziła, rozeszły się w mgnieniu oka 

 

Uroda w mleku zaklęta - zamiast drogiego kremu szklanka mleka

O wykorzystaniu białego surowca w kosmetyce opowiedziała ekspertka od spraw urody.

Bywa, że kosztowne kremy z górnej półki są poza naszym zasięgiem. Tymczasem najważniejsze składniki dla skóry znajdują się w mleku. Obecnie wiele firm skupia się na wykorzystaniu w kosmetyce dobroczynnych składników zawartych w białym surowcu, które skutecznie zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz działa regeneracyjnie. Peptydy oraz kwasy tłuszczowe w nim zawarte są nieodzowne przy redukcji przebarwień. Zaobserwowano również, że korzystnie wpływają na zahamowanie bakterii, a co za tym idzie – zmniejszają trądzik – powiedziała Elżbieta Gozdecka. – Chyba nie ma w dzisiejszych czasach gabinetów spa, które w swojej ofercie nie wykorzystywałyby zabiegów czerpiących z dobrodziejstw mleka – dodała.

Dyrektor kliniki urody zachęciła do samodzielnego wykonywania mlecznych peelingów – m.in. na bazie jogurtu czy kefiru, z dodatkiem kawy albo płatków owsianych. Dowodziła, że aby mieć piękną skórę, należy dostarczyć jej „mlecznych składników” nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Organizatorem uroczystości był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. Targi Mleko-Expo 2019 dofinansowane zostały ze Środków Funduszu Produkcji Mleka.


Dietetyk Marta Warzocha-Szkupińska (po lewej) przekonywała do spożywania produktów mlecznych


Małgorzata Janus
fot. Małgorzata Janus 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Fonterra kończy rok na dużym minusie

Po dwóch aukcjach z lekkim spadkiem, ostania aukcja na platformie GDT, która odbyła się 18 grudnia, zakończyła się obniżeniem indeksu cen o 5,1%. Takiego spadku nie odnotowano dawno. 

czytaj więcej

Operacyjne zmniejszenie żołądka: jak wygląda zabieg i co daje?

Kilka kilogramów więcej na wadze to nie grzech, ale kilkadziesiąt czy nawet kilkaset to prosta droga do przedwczesnej śmierci. Nie jesteśmy na ten niebezpieczny bagaż skazani. Z pomocą przychodzi bariatria – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem otyłości metodami chirurgicznymi.

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)