KGW "Zdrochcanie" ma aż 111 członków, w tym wielu mężczyzn
r e k l a m a
Partnerzy portalu

KGW "Zdrochcanie" ma aż 111 członków, w tym wielu mężczyzn

20.11.2021

Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie” liczy, bagatela, sto jedenaście osób. Mieszkańcy koncentrują się na promocji wsi. Dzielą między sobą aktywności, które są ich specjalnością. Organizują imprezy integracyjne, podtrzymują tradycje kulinarne, sięgają do historii regionu sprzed ponad stu lat.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak wygląda historia powstania KGW "Zdrochcanie" ?
  • Jak przez lata rozwijało się  KGW " Zdrochcanie" ?
  • Czym zajmuje się KGW " Zdrochcanie" ?

Jeszcze trzy lata temu jedyną organizacją, która działała na terenie wsi, była Grupa Wieńcowa „Zdroch­canki”. Zajmowała się oprawą uroczystości kościelnych i wyplataniem wieńców. Po kilku latach aktywności przekształciła się w koło gospodyń. Przystąpiły do niego nowe członkinie oraz panowie, którzy z zapałem zaangażowali się w społeczną działalność.

r e k l a m a

Materiał przywieziony z USA został wykorzystany na stroje członków koła

Według relacji mieszkanek Zdrochca, Grupa Wieńcowa po części pełniła funkcję koła gospodyń wiejskich. Panie, zamiast jednakowych strojów, zakładały chusty jako znak rozpoznawczy..

Prowadziła je Irena Nowak, która przez pewien czas mieszkała w Ameryce. Ze Stanów przywiozła nam materiał na spódnice. Kilka lat później uszyłyśmy z niego stroje, już jako członkinie KGW – wspomina przewodnicząca Dorota Kuczek.

Gospodyniom brakowało jednak dodatkowych zajęć. Pomysł, aby przekształcić się w KGW, okazał się więc strzałem w dziesiątkę. 16 grudnia 2018 roku formalnie zawiązano Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie”. Pomysłodawcami i założycielami organizacji byli Dorota Kuczek, Nina Kozioł oraz sołtys wsi i zarazem sekretarz koła – Janusz Dybisz.

Koło gospodyń wiejskich wywodzi się z Grupy Wieńcowej, działającej wiele lat na terenie Zdrochca. Nic dziwnego więc, że tradycja wicia wieńców jest specjalnością koła

    • Koło gospodyń wiejskich wywodzi się z Grupy Wieńcowej, działającej wiele lat na terenie Zdrochca. Nic dziwnego więc, że tradycja wicia wieńców jest specjalnością koła 

W działalność włączyło się wielu mężczyzn. Dariusz Dybisz, syn sołtysa, to przedstawiciel młodej generacji. Prowadzi stronę koła na Facebooku, pasjonuje się historią miejscowości. To dzięki niemu poznaliśmy wiele ciekawych faktów z przeszłości Zdrochca. Dariusz zachęcił mieszkańców wsi do poszukiwania fotografii związanych z jej historią – opowiada Nina Kozioł, wice­przewodnicząca.

Za cel działalności koło obrało promocję wsi, w tym kontynuację tradycji wicia wieńca dożynkowego podtrzymywaną we wsi od kilku wieków. Organizują też imprezy integracyjne, wydarzenia religijno-patriotyczne, promują potrawy regionalne.

Bolączką koła jest brak lokalu. Zabytkowy Dom Ludowy – formalna siedziba koła – dopiero w przyszłym roku będzie remontowany. Dzięki uprzejmości druhów członkowie koła zimą będą się spotykać w remizie.

Dom Ludowy to wspaniały zabytek z 1937 roku. Fundusze na budowę zbierała między innymi Polonia amerykańska chcąca wesprzeć rozwój rodzinnej wsi. Wzniesienia Domu Ludowego – pomnika ku czci poległych w pierwszej wojnie światowej – podjęli się mieszkańcy Zdrochca – opowiada Dariusz Dybisz.

Członkinie i członkowie koła z niecierpliwością czekają na remont obiektu, obiecany już przez burmistrza Zbigniewa Mączkę.

Koło w czasie festynów zachęca do szczepień przeciw COVID i robi pokazy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej

  • Koło w czasie festynów zachęca do szczepień przeciw COVID i robi pokazy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej

Koło stawia też na gotowanie, nie tylko na wieńce

Panie przyznają, że rękodzieło jest im obce, za to ze zdwojoną siłą angażują się w gotowanie. Na festynach i konkursach promują regionalne pierogi z fasolą, placki, ciasta drożdżowe i nalewki. W lipcu tego roku na jednym z turniejów kulinarnych zajęły pierwsze miejsce za nalewkę malinową.

We wrześniu uczestniczyły w szkoleniu „Tradycyjne produkty regionalne – wiedza i praktyka” w Brzesku. Tam szlifowały swoje umiejętności, poznawały sekrety lokalnej kuchni. Gospodynie wykorzystują talent w szczytnym celu – słodkości przeznaczają na akcje charytatywne. Łącznie pomogły zebrać już kilkadziesiąt tysięcy złotych na leczenie dzieci.

Zapewniamy oprawę kulinarną na festynach, piknikach, Dniach Dziecka, andrzejkach i wielu innych uroczystościach – wymienia Nina Kozioł. – Dużym wyzwaniem było dla nas przygotowanie poczęstunku na tegoroczny piknik z okazji Święta Rodzin Zastępczych.

Swoje specjały prezentowały m.in. na międzynarodowym turnieju kulinarnym „Twoja kultura, moja kultura” w Albigowej, Święcie Owoców i Produktów Pszczelich w Pleśnej czy na Pikniku Historycznym w Biskupicach Radłowskich.

Bardzo cenimy tradycję, ale jesteśmy otwarte na nowości. Chętnie podpatrujemy działalność innych kół i uzgadniamy, co nowego warto przenieść na nasz grunt. Ostatnio zorganizowałyśmy popularny wśród kół piknik promujący szczepienia przeciw COVID – mówi przewodnicząca.

W najbliższych planach „Zdrochcan” jest kilkudniowa wycieczka integracyjna. Nie zabraknie jesienno-zimowych spotkań w remizie. Jak zawsze zebrania umilą własnoręcznie przygotowane słodkości i śpiew. Myślą też o zakupie namiotu na ponad sto osób. Przeznaczą na ten cel dotację z ARiMR.

Mąż żartuje, że jestem w ciągłym rejsie i czas zawrócić do portu. Jednak przy natłoku obowiązków trzeba docisnąć pedał gazu – mówi Dorota Kuczek. – Cieszę się, że wciąż mamy coś do zrobienia, że jesteśmy coraz bardziej rozpoznawalni.

Za swoje specjały członkinie koła otrzymują nagrody. W tym roku na jednym z turniejów wygrała ich nalewka malinowa ​

  • Za swoje specjały członkinie koła otrzymują nagrody. W tym roku na jednym z turniejów wygrała ich nalewka malinowa

Małgorzata Janus

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał na podstawie artykułu Małgorzaty Janus pt. Zdrochec plecie i uczy pierwszej pomocy, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 46/2021 na str. 54.  Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Zdjęcia: archiwum

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Prawie 56 mln złotych dotacji dla KGW w 2021. Na co można je wydać?

Jeszcze do końca grudnia br. Koła Gospodyń Wiejskich mają czas na wydanie środków z dotacji ARiMR na prowadzenie działalności statutowej. Kwota przeznaczona na ten cel to 56 mln zł. Na co Koła mogą przeznaczyć uzyskane środki finansowe?

czytaj więcej

Przetwory jagodowe pomocne w walce z cukrzycą

Nie będzie wcale wielką przesadą stwierdzenie, że owoce jagodowe mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym. Czym takim się wyrózniają, że warto na stałe wpisać je do naszych jadłospisów?

czytaj więcej

KGW w Krasnoglinach spotyka się w zabytkowej świetlicy lub "na kamerkach"

Nazwa miejscowości nawiązuje do garncarskich tradycji regionu. Mowa o Krasnoglinach, których mieszkanki dwa lata temu zawiązały koło gospodyń. Wkrótce zorganizują wystawę poświęconą bogatej historii wsi.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)