Rośliny jagodowe to grupa roślin sadowniczych, których owocem jest jagoda. Poza tą cechą, mają one także kilka cech wspólnych np. w zakresie pielęgnacji czy nawożenia. Rośliny te z powodzeniem uprawiane są w Polsce, także w naszych ogródkach. Do tej grupy zaliczane są m.in.: agrest, aronia, bażyna czarna, borówka, jagoda kamczacka, porzeczka, truskawka, poziomka, winorośl, żurawina.
Maliny, jeżyny, jagody i borówki zawierają duże ilości antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwymi substancjami i zapobiegają groźnym chorobom, takim jak nowotwory czy schorzenia serca.
Aronia to polski superowoc z największą produkcją na świecie, ale w ogródkach nadal dość rzadki. Aronia jest cennym surowcem w przetwórstwie domowym, najczęściej przyrządza się z niej kompoty, soki, syropy, konfitury, dżemy i nalewki. Owoce nadają się również do mrożenia i suszenia– zyskuje na tym smak aronii, staje się słodsza i daje więcej soku.
Innym superfoods są jagody goji, których owoce nadają się do wyrobu nalewek, lodów, deserów i przecierów. Są to owoce drogie, tak samo, jak przetwory z ich składem. Cena może sięgać nawet 100 zł za kilogram. Suszone owoce goji zawierają 5,5 % białka, 25 % cukrów i 1 % tłuszczu, a także są bogate w witaminę C, A, E, B1, B2, B6 i minerały (fosofor, wapń, żelazo, miedź, cynk czy selen) i przeciwutleniacze. Są bardzo energetyczne. Ich spożywanie łagodzi stres, poprawia koncentrację i wspomaga działanie wiele układów.