Przetwory jagodowe pomocne w walce z cukrzycą
Nie będzie wcale wielką przesadą stwierdzenie, że owoce jagodowe mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym. Czym takim się wyrózniają, że warto na stałe wpisać je do naszych jadłospisów?
Rośliny jagodowe to grupa roślin sadowniczych, których owocem jest jagoda. Poza tą cechą, mają one także kilka cech wspólnych np. w zakresie pielęgnacji czy nawożenia. Rośliny te z powodzeniem uprawiane są w Polsce, także w naszych ogródkach. Do tej grupy zaliczane są m.in.: agrest, aronia, bażyna czarna, borówka, jagoda kamczacka, porzeczka, truskawka, poziomka, winorośl, żurawina.
Maliny, jeżyny, jagody i borówki zawierają duże ilości antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwymi substancjami i zapobiegają groźnym chorobom, takim jak nowotwory czy schorzenia serca.
Aronia to polski superowoc z największą produkcją na świecie, ale w ogródkach nadal dość rzadki. Aronia jest cennym surowcem w przetwórstwie domowym, najczęściej przyrządza się z niej kompoty, soki, syropy, konfitury, dżemy i nalewki. Owoce nadają się również do mrożenia i suszenia– zyskuje na tym smak aronii, staje się słodsza i daje więcej soku.
Innym superfoods są jagody goji, których owoce nadają się do wyrobu nalewek, lodów, deserów i przecierów. Są to owoce drogie, tak samo, jak przetwory z ich składem. Cena może sięgać nawet 100 zł za kilogram. Suszone owoce goji zawierają 5,5 % białka, 25 % cukrów i 1 % tłuszczu, a także są bogate w witaminę C, A, E, B1, B2, B6 i minerały (fosofor, wapń, żelazo, miedź, cynk czy selen) i przeciwutleniacze. Są bardzo energetyczne. Ich spożywanie łagodzi stres, poprawia koncentrację i wspomaga działanie wiele układów.
Dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń
Wracając do głównego tematu – cukrzyca nazwana jest epidemią XXI wieku, której przyczyną jest nieprawidłowy styl życia i nieprawidłowe sposoby odżywiania (nadmierne spożywanie słodkich napojów, żywność przetworzona, szeroki wybór słodycz). Konsumpcjonizm i siedzący tryb życia nie ułatwiają stosowania dobrych praktyk żywieniowych w życiu codziennym, a niestety dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń. Coraz częstszych problemem wielu osób z jakim się borykają jest także insulinoodporność.
Ograniczenie spożycia cukru jest niezbędne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Zaleca się ograniczenie spożycia cukru dodanego znacznie poniżej 10% ogółu dostarczanej organizmowi energii.
Rok 2021 został ogłoszony przez ONZ Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw, których obecność w diecie jest niezwykle istotna.
Osoby z cukrzycą muszą zrezygnować ze słodyczy oraz niektórych, bogatych w cukry, owoców. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ich alternatywę stanowiły owoce jagodowe, które charakteryzują się:
- niską kalorycznością,
- niskim indeksem glikemicznym,
- wysoką zawartością błonnika,
- zwiększają wrażliwość komórek na działanie insuliny.
Podobne zalety mają przetwory owoców jagodwych do których nie dodaje się cukru. Dieta diabetyków powinna obfitować w błonnik, ponieważ jest to składnik, który pozwala skutecznie regulować poziom cukru we krwi.
Talerz diabetyka: co powinno się na nim znaleźć?
Najważniejsze zalecenia diety „przeciwcukrzycowej” to m.in:
- Zwiększenie spożycia warzyw, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników o działaniu antyoksydacyjnym (dotyczy to zwłaszcza warzyw surowych).
- Codzienne spożywanie 2 porcji naturalnych produktów mlecznych, najlepiej fermentowanych, które są dobrym źródłem białka i wapnia (1 porcja to np. 1 kubek jogurtu).
- Ograniczenie spożycia mięsa, szczególnie czerwonego oraz znajdź inne źródła białka, np. nasiona roślin strączkowych albo ryby,
- Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli, słodyczy i alkoholu,
- Pij przynajmniej 1,5 l napojów dziennie, najlepiej w postaci wody.
- Główne źródło węglowodanów w twojej diecie powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (np. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze).
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy