Jak w naturalny sposób zwalczać przeziębienie?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak w naturalny sposób zwalczać przeziębienie?

12.10.2019autor: Karolina Kasperek

Męczy cię kolejne już w tym sezonie przeziębienie? Jedno niedoleczone może za sobą pociągać kilka kolejnych. Sięgasz po popularne i dostępne bez recepty niesteroidowe leki przeciwzapalne. Czasem okazują się konieczne. Ale czy wiesz, że z zapaleniem górnych dróg oddechowych, katarem czy bólem gardła można sobie z powodzeniem radzić starymi domowymi sposobami?

Nie próbujemy postulować zastępowania przepisanych przez lekarza preparatów sposobami naturalnymi. Ale włączenie tych metod może znacznie przyspieszyć leczenie i przynieść ulgę w uporczywych przeziębieniowych objawach.

Na suchy kaszel może pomóc oregano

Znasz tę przyprawę. Dodajesz ją do domowej pizzy. Doskonale komponuje się też z pomidorami. Oregano zawiera substancje działające antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zdaniem naukowców istnieją więc przesłanki, by uznać tę roślinę za środek wspomagający w leczeniu zapalenia zatok. Przez zielarzy jest też polecane jako remedium na suchy kaszel. Doktor Patrick Fratellone, internista z Nowego Jorku, znany ze stosowania w leczeniu metod naturalnych, proponuje na kaszel herbatkę z oregano. W tym celu należy szklanką wrzącej wody zalać łyżeczkę suchego oregano. Napar pozostawić na 10 minut. Jeśli herbatka okaże się za gorzka, można ją dosłodzić miodem. Poleca się pić 2 szklanki naparu dziennie.

Majeranek na problemy z zatokami

Co zrobić z powracającym długo po wyleczeniu przeziębienia bólem zatok? Może się tu przydać zwykły majeranek, zwany też lebiodką. Przyprawiasz nim pewnie często potrawy z mięsa wieprzowego. Tymczasem świetnie nada się on do inhalacji. Wystarczy zalać dwiema szklankami wrzątku 3–4 łyżeczki majeranku i posiedzieć nad parującym garnkiem z ręcznikiem na głowie przez 10–15 minut. Do takich inhalacji przyda się też oregano w postaci suchej albo kilka kropli olejku z oregano dodanych do gorącej wody.

r e k l a m a
W leczeniu przeziębienia i kataru świetnie sprawdza się czosnek. Można znaleźć różne jego zastosowania. Niektórzy polecają bezpośredni kontakt śluzówki nosa z warzywem poprzez umieszczenie w nozdrzach świeżego, lekko naciętego ząbka czosnku. Ale uwaga! To bardzo niebezpieczna metoda! Jeśli ząbek będzie mniejszy, może nie tylko utknąć w nosie, ale nawet przedostać się do tchawicy, a to już sytuacja zagrażająca zdrowiu i życiu! Poza tym szybko może dojść do niekorzystnego, nadmiernego przesuszenia śluzówki nosa, co tylko pogłębi objawy. Dlatego odradzamy czosnek w nosie. Warto natomiast go zjeść i pozwolić działać ogólnoustrojowo.

Do tego też trzeba podejść z głową. Ponieważ mimo iż stosujemy czosnek w leczeniu domowym od stuleci, często przyrządzamy go nieprawidłowo, pozbawiając roślinę dobroczynnych właściwości.

To allicyna odpowiada za właściwości lecznicze czosnku

Czosnek zawiera ponad 200 bioaktywnych substancji, ale nauka zajmuje się intensywnie od lat jedną z nich – allicyną. To ona odpowiedzialna jest za niezwykły smak czosnku i jego lecznicze działanie. Ale tu tkwi tajemnica i pułapka. Czy wiecie, że surowy ząbek czosnku nie zawiera jej prawie wcale? Tak, tak! Tę substancję roślina wyprodukuje dopiero w odpowiedzi na zniszczenie jej tkanki, na uszkodzenie. W ten sposób próbuje się bronić. Stosuje tę tarczę m.in. przeciw insektom. A odbywa się to następująco. Po uszkodzeniu pozostające dotąd w osobnych miejscach w komórce enzym allinaza i aminokwas allina łączą się, tworząc leczniczą dla nas allicynę.

Właśnie dlatego nie należy zjadać ząbka czosnku w całości ani też dodawać go tuż po pokrojeniu do potrawy. By uzyskać jak najwięcej allicyny, należy „zafundować” mu najpierw jak największe uszkodzenie. Dobrze do tego nada się albo miażdżenie, albo starcie ząbka czosnku. Co potem? Aby wytworzyło się maksymalnie dużo allicyny, należy pozostawić roślinę w takiej postaci na 10 minut. Dopiero wtedy skonsumować na surowo, na przykład na chlebie z masłem, albo też dodać do potrawy. Choć należy pamiętać, że smażenie powoduje niemal całkowitą utratę allicyny.

Jeśli chcemy uniknąć przykrego oddechu jako skutku leczenia czosnkiem, po każdym jego spożyciu pożujmy przez chwilę kilka listków natki pietruszki albo też listek świeżej mięty.

Sposoby na przeziębienie, pod którymi już dawno temu podpisała się nauka, to oczywiście picie dużej ilości płynów. Dobra będzie nie tylko woda z dodatkiem cytryny i miodu, ale też rosół z kury. O dowodach naukowych na jego lecznicze działanie w przeziębieniach już kiedyś pisaliśmy.

Obolałemu gardłu najlepiej posłuży płukanie szklanką wody, w której rozpuszczono pół łyżeczki soli. Na zatkany nos dobrze zrobi też regularne nawilżanie powietrza. A całemu naszemu ciału – leżenie i dużo odpoczynku.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Pixabay

autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Grzyby dla smaku? Głównie dla zdrowia!

Można by powiedzieć, że sezon grzybowy w pełni. Można by – gdyby nie tegoroczna susza. Grzybów w tym roku jest z pewnością dużo mniej, ale deszcze, które spadły w ostatnich dniach, wzbogacą część lasów o ten smakowity produkt.

czytaj więcej

Dr Klemarczyk: Z alergii na mleko się wyrasta

Mleko jest superodżywcze. Mleko alergizuje i zaśluzowuje. Lecz mlekiem grypę, a niektórych serów nie podawaj ciężarnym. O to, ile w tym mitów, a ile prawdy, zapytaliśmy dr. Witolda Klemarczyka, pediatrę i gastroenterologa dziecięcego z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

czytaj więcej

Mleko do śniadania obniża cukier we krwi

Co może usprawnić radzenie sobie z cukrzycą typu 2? Zmiany w nawykach żywieniowych dotyczących śniadania, jak mówią wyniki badań opublikowanych w Journal of Dairy Science – naukowym czasopiśmie mleczarskim. Naukowcy z dwóch kanadyjskich uniwersytetów badali wpływ spożycia na śniadanie wysokobiałkowego mleka na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości zaraz po śniadaniu i po kolejnym posiłku.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)