Grzyby dla smaku? Głównie dla zdrowia!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Grzyby dla smaku? Głównie dla zdrowia!

02.10.2019autor: Karolina Kasperek

Można by powiedzieć, że sezon grzybowy w pełni. Można by – gdyby nie tegoroczna susza. Grzybów w tym roku jest z pewnością dużo mniej, ale deszcze, które spadły w ostatnich dniach, wzbogacą część lasów o ten smakowity produkt.

Grzyby w świecie kulinariów są klasyfikowane jako rośliny. Ale z perspektywy biologii nie są nimi. Należą po prostu do królestwa grzybów. I choć nie są roś­linami, dostarczają jednak kilku cennych składników.

r e k l a m a
Jaki jest najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów? Zdaniem naukowców to dbanie o kolory w diecie. Na talerzu powinno się pojawiać jak najwięcej warzyw i owoców w różnych barwach. W wielu przypadkach – to już dowiedzione – żywności, która pozbawiona jest koloru, zwykle brakuje też niezbędnych nam składników odżywczych. Z grzybami jest jednak inaczej – mimo iż blade i mdłe wizualnie, zawierają cenne składniki odżywcze.

Pogromcy wolnych rodników

Grzyby są bogate w antyoksydanty, podobnie jak marchew, pomidory, czerwona i zielona papryka, dynia, groszek, cukinia. Antyoksydanty to substancje, które walczą z tzw. wolnymi rodnikami – atomami lub cząsteczkami, które wpływają niszcząco na komórki naszego ciała. Efektem tego działania może być rak.

W zapobieganiu tej chorobie bardzo istotny jest selenminerał nieobecny w większości owoców i warzyw. Zawierają go natomiast grzyby. Na czym polega działanie selenu? Odgrywa rolę w funkcjonowaniu enzymów wątroby i wspiera oczyszczanie organizmu z niektórych rako­twórczych składników. Istnieją też dowody na to, że selen zapobiega stanom zapalnym, a także może hamować tempo wzrostu niektórych złośliwych guzów.

Grzyby są ostatnio także wnikliwiej badane ze względu na dużą zawartość witaminy D, która również hamuje procesy podziału komórek w guzach nowotworowych, czyli ich wzrost. Okazuje się, że umieszczenie świeżo pokrojonych grzybów na słońcu wydatnie zwiększa w nich ilość witaminy D. Zaś kwas foliowy, czyli witamina B9, której też sporo jest w grzybach, chroni DNA w komórkach przed niebezpiecznymi mutacjami.

Błonnik w grzybach kontra cukrzyca

Badania wskazują, że ludzie chorzy na cukrzycę typu 1 stosujący dietę wysokobłonnikową wykazują mniejsze stężenia glukozy we krwi. Natomiast ludzie z cukrzycą typu 2 na takiej diecie poprawiają wyniki nie tylko cukru, ale też insuliny i lipidów. Skąd ten błonnik? Może być z grzybów! Jedna filiżanka grillowanych pieczarek albo podduszonych grzybów shiitake dostarczają około 3 g błonnika. Błonnik wpłynie też korzystnie na pracę jelit i zmniejszy ryzyko chorób serca oraz zespołu metabolicznego.

Specjaliści zalecają 21–25 g błonnika dziennie dla kobiet i 30–38 g dla mężczyzn.
Błonnik, potas i witamina C obecne w grzybach przyczyniają się do naszego zdrowia w obszarze układu sercowo-naczyniowego. Potas i sód współpracują na rzecz regulowania ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie grzybów, które mają dużo potasu i mało sodu, pomaga obniżać ciśnienie, zapobiegać nadciśnieniu i chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Co więcej, spożycie 3 g beta-glukanów dziennie obniża o 5% poziom cholesterolu. W beta-glukany bogate są zwłaszcza trzonki grzybów shiitake.
Grzyby przydadzą się też do budowania odporności. Udowodniono bowiem, że selen odgrywa bardzo ważną rolę w odpowiedzi układu immunologicznego na infekcję. Pobudza produkcję tzw. limfocytów T. Beta-glukan natomiast ma udział w odpowiedzi odpornościowej w nowotworach.

Grzyby są źródłem wielu witamin

A jak się mają grzyby do tracenia zbędnych kilo­gramów? Błonnik pełni bardzo ważną funkcję w regulowaniu masy ciała, ponieważ działa jako swoisty wypełniacz w układzie pokarmowym. Grzyby zawierają dwa rodzaje błonnika w ścianach swoich komórek – chitynę oraz beta-glukan. Oba powodują uczucie sytości i redukują apetyt.

Grzyby są też doskonałym źródłem witamin. Szczególnie dużo mają witaminy B2 (ryboflawiny), B9 (kwasu foliowego), B1 (tiaminy), B5 (kwasu pentatonowego) i B3 (niacyny). Witaminy z grupy B wspomagają pozyskiwanie energii z pożywienia i pomagają formować czerwone krwinki. Nie mówiąc już o tym, że wspierają dobrą kondycję mózgu.

Dla wegan, czyli tych, którzy nie jedzą ani mięsa, ani produktów pochodzenia zwierzęcego, grzyby są właściwie jedynym niezwierzęcym źródłem witaminy D. W diecie wegańskiej bardzo trudno też o selen, potas, miedź, żelazo i fosfor. A wszystkie te pierwiastki znajdziemy właśnie w grzybach.

Kapeluszowy przysmak to także źródło choliny, która wspiera dobry sen, pracę mięśni, uczenie się i pamięć. Ale też pomaga komórkom w układzie nerwowym prawidłowo przekazywać impulsy, wspiera prawidłowe przyswajanie tłuszczów i ogranicza stany zapalne.

Kiedy kupujemy lub zbieramy grzyby, wybierajmy koniecznie te jędrne, suche i pozbawione uszkodzeń. Unikajmy śliskich. Przechowujmy w lodówce i myjmy oraz obierajmy je dopiero wtedy, gdy chcemy je przygotować do spożycia.


Grzyby mają bardzo mało sodu, tłuszczu, cholesterolu i kalorii. Dlatego należą do tzw. żywności funkcjonalnej.  Jedna filiżanka pokrojonych grzybów zawiera: 15 kalorii, 0 gramów tłuszczu, 2,2 g białek, 2,3 g węglowodanów (0,7 g błonnika i 1,4 g cukru).
  • Grzyby mają bardzo mało sodu, tłuszczu, cholesterolu i kalorii. Dlatego należą do tzw. żywności funkcjonalnej. Jedna filiżanka pokrojonych grzybów zawiera: 15 kalorii, 0 gramów tłuszczu, 2,2 g białek, 2,3 g węglowodanów (0,7 g błonnika i 1,4 g cukru)
Karolina Kasperek
Zdjęcia: Pixabay


autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zaćma - jakie są przyczyny i objawy? Jak ją leczyć?

Dużo ostatnio w mediach o zaćmie. Między innymi dlatego, że skróciły się kolejki do zabiegu jej usunięcia na Narodowy Fundusz Zdrowia. Zaćma nie jest już dziś zagadką, a jej usunięcie to nieskomplikowana sprawa. Ale warto wiedzieć, skąd się bierze, i kiedy należy umawiać się z lekarzem.

czytaj więcej

Co zrobić jeśli grzyba jadalnego pomylimy z trującym?

Od kilku tygodni deszcz leje z nieba strumieniami. A to oznacza, że w lasach jest więcej i grzybów, i ich amatorów. Trudno się dziwić – smakowi rydza czy podgrzybka mało kto się oprze. Ale podczas polowań na kapeluszowe smakowitości nie zapominajmy o bezpieczeństwie. O kilka rad, jak je zachować, kolejny raz poprosiliśmy doktora Eryka Matuszkiewicza, toksykologa i rzecznika prasowego Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu.

czytaj więcej

Jak w naturalny sposób zwalczać przeziębienie?

Męczy cię kolejne już w tym sezonie przeziębienie? Jedno niedoleczone może za sobą pociągać kilka kolejnych. Sięgasz po popularne i dostępne bez recepty niesteroidowe leki przeciwzapalne. Czasem okazują się konieczne. Ale czy wiesz, że z zapaleniem górnych dróg oddechowych, katarem czy bólem gardła można sobie z powodzeniem radzić starymi domowymi sposobami?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)