r e k l a m a
Partnerzy portalu
Torcik, koktail i kotleciki – co można zrobić z produktów mlecznych?
24.11.2019autor:
Mleko i produkty mleczne to idealne źródło wielu witamin i minerałów m. in. łatwo przyswajalnego wapnia, białka oraz witaminy D. By uzupełnić niedobory tych składników nie musimy pić czystego mleka, możemy przygotować smaczne potrawy z dodatkiem produktów mlecznych. Oto kilka propozycji, które skuszą każdego, nie tylko smakosza mleka!
Tort brzoskwiniowy z jogurtem
Składniki potrzebne do przygotowania tortu brzoskwiniowego z jogurtem
Składniki na spód
- 240 g rurek waflowych albo biszkoptów
- 50 g miękkiego masła
Składniki na krem
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 350 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
- 300 g naturalnego jogurtu
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na wykończenie
- rurki waflowe albo biszkopty
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Do ozdoby
- gwiazdki cukrowe
- perłowy barwnik spożywczy
Jak przygotować tort?
Rurki waflowe drobno pokruszyć, dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie odsączyć, jedną połówkę odłożyć, a pozostałe pokroić w kostkę. Śmietankę ubić z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
r e k l a m a
Formę wstawić do lodówki na noc. Tort ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na paterze. Śmietanką ubitą z cukrem pudrem i fixem posmarować cienko boki tortu. Dookoła tortu ułożyć ciasno rurki albo biszkopty. Pozostałą śmietanką za pomocą szprycy zrobić ozdobne rozetki. Udekorować kawałkami brzoskwiń, barwnikiem i gwiazdkami.
- Tort brzoskwiniowy z jogurtem - propozycja podania
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a