Torcik, koktail i kotleciki – co można zrobić z produktów mlecznych?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Torcik, koktail i kotleciki – co można zrobić z produktów mlecznych?

24.11.2019autor:

Mleko i produkty mleczne to idealne źródło wielu witamin i minerałów m. in. łatwo przyswajalnego wapnia, białka oraz witaminy D. By uzupełnić niedobory tych składników nie musimy pić czystego mleka, możemy przygotować smaczne potrawy z dodatkiem produktów mlecznych. Oto kilka propozycji, które skuszą każdego, nie tylko smakosza mleka!

Tort brzoskwiniowy z jogurtem

Składniki potrzebne do przygotowania tortu brzoskwiniowego z jogurtem

Składniki na spód
  • 240 g rurek waflowych albo biszkoptów
  • 50 g miękkiego masła
Składniki na krem
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 350 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 300 g naturalnego jogurtu
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na wykończenie
  • rurki waflowe albo biszkopty
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
Do ozdoby
  • gwiazdki cukrowe
  • perłowy barwnik spożywczy

Jak przygotować tort?

Rurki waflowe drobno pokruszyć, dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie odsączyć, jedną połówkę odłożyć, a pozostałe pokroić w kostkę. Śmietankę ubić z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

r e k l a m a
Jogurt przełożyć do miski, dodać chłodną galaretkę, zmiksować. Jeśli masa jest za rzadka, schłodzić w lodówce przez 5 minut. Do masy dodać połowę ubitej śmietanki, krótko zmiksować. Dodać pozostałą śmietankę i znów krótko wymieszać mikserem. Około 1/3 kremu wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Na warstwie kremu ułożyć połowę brzoskwiń, a następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe kawałeczki brzoskwiń. Na nie wyłożyć resztę kremu, wyrównać.

Formę wstawić do lodówki na noc. Tort ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na paterze. Śmietanką ubitą z cukrem pudrem i fixem posmarować cienko boki tortu. Dookoła tortu ułożyć ciasno rurki albo biszkopty. Pozostałą śmietanką za pomocą szprycy zrobić ozdobne rozetki. Udekorować kawałkami brzoskwiń, barwnikiem i gwiazdkami.

Tort brzoskwiniowy z jogurtem
  • Tort brzoskwiniowy z jogurtem - propozycja podania

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na zupę brokułową z chipsami z jarmużu

Zupa brokułowa to kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Świetnym dodatkiem, urozmaicającym danie są chipsy z jarmużu, które mogą się sprawdzić również w wersji samodzielnej jako alternatywa dla chipsów pełnych chemicznych dodatków. Smacznego!

czytaj więcej

3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki

Dynia – o jej kolorze, smaku i kremowej konsystencji można by się rozpisywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych – tych ma tyle, że właściwie danie z samego warzywa starczyłoby za obiad, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Dlatego jesienią pozwólcie sobie na dyniowe szaleństwo. Dodawajcie ją do wszystkiego – ciasta na słodko albo pierogowego, do farszy, placków i jednogarnkowców. Albo zróbcie z niej dżem.

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)