3 przepisy na smażone karnawałowe ciasto
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na smażone karnawałowe ciasto

21.01.2023

Jest karnawał, smażmy ciasto! Dlaczego nie! Przedstawiamy 3 ciekawe przepisy na smażone ciasto, które umili nasze świętowanie w karnawale.  

Karnawałowe kokardki

Karnawałowe kokardki

Składniki: 350 g mąki pszennej, 5 żółtek, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 50 g masła, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w cienkie plastry masło, żółtka, sól, śmietanę i zagnieść ciasto. Na stolnicy na zmianę wałkować, formować kulę i uderzać w nią przez kilka chwil wałkiem. Następnie bardzo cienko rozwałkować i kroić na niewielkie prostokąty (można za pomocą radełka). Każdy prostokąt ścisnąć palcami na środku, żeby utworzyć kształt kokardki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
r e k l a m a

Słodkie ravioli

Słodkie ravioli

Składniki: 250 g mąki pszennej, 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%, kilka kropli ekstraktu pomarańczowego, 1 łyżka cukru, olej do smażenia, cukier puder do posypania; do nadziewania: masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem.
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, ekstrakt, cukier i zagnieść ciasto. Rozwałkować je cieniutko i podzielić na dwie części. Na jednym płacie ciasta porcjami ułożyć krem w odpowiednich odstępach od siebie. Nałożyć drugi płat ciasta i wycinać kwadraty za pomocą radełka lub specjalnej formy do ravioli. Smażyć na złoto z dwóch stron. Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć z tłuszczu. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

Yum yums, czyli smażone warkocze

Yum yums, czyli smażone warkocze

Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, szczypta soli, 30 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 1 jajko, 30 g cukru, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i utrzeć. Posypać łyżką mąki i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać masło w plasterkach, sól, jajko, mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Kawałki masła powinny być widoczne w cieście. Ciasto rozwałkować w kształt prostokątu, lekko podsypywać mąką, składać je, wałkować. Powtórzyć tak cztery razy, a następnie odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Wyjąć, rozwałkować w kształt dużego prostokąta i pociąć w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek złożyć na pół i zaplatać. Zakręcone yum yums odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na brązowo z dwóch stron. Wyjąć na ręcznik papierowy, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na smaczne dania w stylu diety ketogenicznej

Przedstawiamy ciekawe przepisy na dania w stylu diety ketogenicznej. Przekonaj się sam jak smakują.

czytaj więcej

3 przepisy na mięsa w świątecznej oprawie

Przedstawiamy kolejne trzy apetyczne przepisy na pyszne dania. Tym razem mięsa w oprawie bożonarodzeniowej, któe idealnie sprawdzą się na świątecznym i rodzinnym stole. 

czytaj więcej

3 przepisy na słodkie święta: tort miodowy, verguny i miodownik

Miodownik na kefirze palonym , verguny oraz świąteczny tort miodowy to trzy pomysły na pyszne i słodkie święta Bożego Narodzenia w ukraińskich smakach. Jaki jest przepis na te smakołyki?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)