3 przepisy na smaczne dania w stylu diety ketogenicznej
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na smaczne dania w stylu diety ketogenicznej

04.02.2023

Przedstawiamy ciekawe przepisy na dania w stylu diety ketogenicznej. Przekonaj się sam jak smakują.

Śniadanie – omlet pieczony z boczkiem, jarmużem i orzechami

Śniadanie – omlet pieczony z boczkiem, jarmużem i orzechami

Składniki: 2 jajka, 4 liście jarmużu, kilka czarnych oliwek, 4 plastry szynki, 4 cieniutkie plastry boczku, sól, pieprz, 1 łyżka masła klarowanego, 4 łyżki nasion słonecznika, 6 orzechów nerkowca, 2 plasterki żółtego sera, kilka pomidorów koktajlowych.
Wykonanie: Do szklanki wsypać dwie łyżki ziaren słonecznika i dodać orzechy. Zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, odcedzić. Resztę ziaren podprażyć na suchej patelni. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Rozpuścić masło, dodać pokrojony boczek, kawałki szynki, jarmuż i wszystko poddusić. Jajka rozbić, dodać sól i pieprz. Do okrągłej formy wyłożonej papierem wylać masę jajeczną. Ułożyć boczek z szynką i jarmużem, kawałki sera, oliwki, odcedzone ziarna słonecznika i posiekane orzechy. Zapiekać 15–20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, aż do ścięcia jajek. Podawać z pomidorkami. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
r e k l a m a

Papryka faszerowana mielonym mięsem i pieczarkami

Papryka faszerowana mielonym mięsem i pieczarkami

Składniki: 4 papryki, 500 g mielonego mięsa, 200 g pieczarek, sól, pieprz, słodka mielona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 g żółtego sera, olej do smażenia.
Wykonanie: Papryki pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać posiekane w drobną kostkę pieczarki, potem mięso, wszystko poddusić. Na końcu dodać przyprawy i wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić połówki papryki na przemian z tartym żółtym serem. Zapiekać 25 minut w piekarniku.

Na kolację – nuggetsy z kurczaka z dipem z awokado i pieczarkami

Składniki na nuggetsy: 10 pieczarek, 1 pierś z kurczaka, sól, pieprz, kurkuma, curry, słodka mielona papryka, 20 g orzechów laskowych, 30 g żółtego sera, olej.
Składniki na dip z awokado: 1 awokado, natka pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta chilli.
Wykonanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Od pieczarek oberwać trzonki. Pokrojone mięso wraz z pieczarkami polać oliwą i posypać przyprawami, wymieszać. Orzechy drobno posiekać (można mechanicznie w rozdrabniaczu). Ser zetrzeć na małych oczkach i wymieszać z orzechami. Naoliwione mięso obtaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć pieczarki i posypać resztą panierki. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotować dip. Awokado rozetrzeć widelcem, dodać sok z cytryny, oliwę, chilli i posiekaną natkę. Wymieszać. Upieczone nuggetsy i pieczarki podawać z dipem.

Smacznego!


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na ostatki z bezą i kajmakiem

Zbliżają się ostatki, a więc mamy końcówkę karnawału. Zanim nastanie postny czas, możemy bawić się także na słodko, a więc zapraszamy na ostatki z bezą i kajmakiem. Oto 3 przepisy na słodkie zakończenie okresu bali i zabaw karnawałowych. 

czytaj więcej

3 przepisy na zdrowe i sycące dania z soczewicy

Przekonaj się, że dania z soczewicy to sytość, zdrowie i niebanalne połączenia, które warto próbować.

czytaj więcej

3 przepisy na smażone karnawałowe ciasto

Jest karnawał, smażmy ciasto! Dlaczego nie! Przedstawiamy 3 ciekawe przepisy na smażone ciasto, które umili nasze świętowanie w karnawale.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)