r e k l a m a
r e k l a m a
Partnerzy portalu
3 przepisy na smaczne dania w stylu diety ketogenicznej
04.02.2023
Przedstawiamy ciekawe przepisy na dania w stylu diety ketogenicznej. Przekonaj się sam jak smakują.
Śniadanie – omlet pieczony z boczkiem, jarmużem i orzechami
Składniki: 2 jajka, 4 liście jarmużu, kilka czarnych oliwek, 4 plastry szynki, 4 cieniutkie plastry boczku, sól, pieprz, 1 łyżka masła klarowanego, 4 łyżki nasion słonecznika, 6 orzechów nerkowca, 2 plasterki żółtego sera, kilka pomidorów koktajlowych.
Wykonanie: Do szklanki wsypać dwie łyżki ziaren słonecznika i dodać orzechy. Zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, odcedzić. Resztę ziaren podprażyć na suchej patelni. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Rozpuścić masło, dodać pokrojony boczek, kawałki szynki, jarmuż i wszystko poddusić. Jajka rozbić, dodać sól i pieprz. Do okrągłej formy wyłożonej papierem wylać masę jajeczną. Ułożyć boczek z szynką i jarmużem, kawałki sera, oliwki, odcedzone ziarna słonecznika i posiekane orzechy. Zapiekać 15–20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, aż do ścięcia jajek. Podawać z pomidorkami. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Papryka faszerowana mielonym mięsem i pieczarkami
Składniki: 4 papryki, 500 g mielonego mięsa, 200 g pieczarek, sól, pieprz, słodka mielona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 g żółtego sera, olej do smażenia.
Wykonanie: Papryki pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać posiekane w drobną kostkę pieczarki, potem mięso, wszystko poddusić. Na końcu dodać przyprawy i wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić połówki papryki na przemian z tartym żółtym serem. Zapiekać 25 minut w piekarniku.
Na kolację – nuggetsy z kurczaka z dipem z awokado i pieczarkami
Składniki na nuggetsy: 10 pieczarek, 1 pierś z kurczaka, sól, pieprz, kurkuma, curry, słodka mielona papryka, 20 g orzechów laskowych, 30 g żółtego sera, olej.
Składniki na dip z awokado: 1 awokado, natka pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta chilli.
Wykonanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Od pieczarek oberwać trzonki. Pokrojone mięso wraz z pieczarkami polać oliwą i posypać przyprawami, wymieszać. Orzechy drobno posiekać (można mechanicznie w rozdrabniaczu). Ser zetrzeć na małych oczkach i wymieszać z orzechami. Naoliwione mięso obtaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć pieczarki i posypać resztą panierki. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotować dip. Awokado rozetrzeć widelcem, dodać sok z cytryny, oliwę, chilli i posiekaną natkę. Wymieszać. Upieczone nuggetsy i pieczarki podawać z dipem.
Smacznego!
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a