Pierś z gęsi w sosie korzennym
Składniki: 4 piersi z gęsi, sól, pieprz, rozmaryn, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 3 łyżki oleju; składniki na sos: ½ szklanki smażonych jabłek, kilka suszonych jabłek, kilka suszonych gruszek, 10 suszonych śliwek, szczypta cynamonu, 2 łyżki miodu, kilka goździków, ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina, 1 łyżka masła.
Wykonanie: Piersi natrzeć olejem i przyprawą korzenną, solą i pieprzem. Obłożyć świeżym rozmarynem, przykryć talerzem i odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia wyjąć i obsmażyć najpierw stroną ze skóry, a następnie obrócić na drugą stronę. Następnie wraz z wytopionym tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180°C pod przykryciem. Mięso po upieczeniu wyjąć na talerz i odstawić na 10 minut, po czym pokroić na cieniutkie plastry. Suszone owoce zalać wrzątkiem na 10 minut, po czym pokroić je na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię, zalać wodą, w której się moczyły i gotować 5 minut. Dodać wino, jabłka, goździki, cynamon, miód i dusić, aż wino odparuje, a sos stanie się gęsty. Na koniec dodać łyżkę masła i przyprawić do smaku. Poczekać aż sos zgęstnieje. Gotową, upieczoną pierś podawać na kaszy jaglanej z dodatkiem sosu korzennego.