3 przepisy na słodkie święta: tort miodowy, verguny i miodownik
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na słodkie święta: tort miodowy, verguny i miodownik

10.12.2022

Miodownik na kefirze palonym , verguny oraz świąteczny tort miodowy to trzy pomysły na pyszne i słodkie święta Bożego Narodzenia w ukraińskich smakach. Jaki jest przepis na te smakołyki?

Verguny – stara potrawa ukraińska na Boże Narodzenie

Składniki:

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, 1 jajko, 2 łyżki roztopionego masła, 4 łyżki cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki, olej do smażenia.

Wykonanie:

Ze składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Pokroić w romby i każdy naciąć w środku. Przez powstałą dziurkę przeciągnąć jeden koniec rombu – tak jak przy faworkach.

Smażyć na rumiano w głębokim oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

r e k l a m a
.

Świąteczny tort miodowy

Składniki na ciasto:

4 jajka, 4 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 200 g masła, 4 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody. Składniki na krem: 400 ml śmietanki 18% i 300 ml śmietanki 36%, 180 g cukru pudru.

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem. Dodać miód. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać sodę i przesianą mąkę. Podgrzewać około 5 minut, zdjąć, wystudzić. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Podzielić na 15 części i każdą rozwałkować w kółko pasujące do okrągłej blaszki.

Blaty ciasta piec pojedynczo na złoty kolor, około 3–4 minut w temperaturze 180°C. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Smarować nią blaty i przykrywać kolejnymi. Na ostatnim ułożyć ozdoby upieczone z ciasta.

Odstawić tort na 24 godziny. Tort im dłużej stoi, tym jest lepszy. W przepisie ukraińskim stosuje się 700 ml słodkiej śmietanki 20–25%.

.

Tradycyjny miodownik na kefirze palonym

Składniki: 3 jajka, 2 szklanki cukru, 4 szklanki mąki, 1 szklanka kefiru, 3 łyżki miodu, 1 łyżka sody, 100 ml oleju, 1/2 szklanki wody, 1 szklanka orzechów, 1 łyżka mielonych goździków.

Wykonanie: Do rondla wsypać 3 łyżki cukru. Podsmażyć, skarmelizować, po czym dodać pół szklanki wrzącej wody, dzięki czemu cukier nie zastygnie. Odstawić. Jajka ubić na jasną masę z resztą cukru. Sodę wsypać do kefiru (zaczną pojawiać się bąbelki). Do masy jajecznej dodać kefir z sodą, karmel, olej, miód i wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, posiekane orzechy i zmielone goździki. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem lub olejem i wysypanej mąką okrągłej formy i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Ciasto delikatnie zmieni kolor. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 
.

Smacznego!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na ostatki z bezą i kajmakiem

Zbliżają się ostatki, a więc mamy końcówkę karnawału. Zanim nastanie postny czas, możemy bawić się także na słodko, a więc zapraszamy na ostatki z bezą i kajmakiem. Oto 3 przepisy na słodkie zakończenie okresu bali i zabaw karnawałowych. 

czytaj więcej
Przepisy

Pomysł na słodkie Walentynki: przepis na różowe makaroniki

Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Przedstawiamy pomysł słodkie Walentynki - przepis na różowe makaroniki!

czytaj więcej

3 przepisy na smaczne dania dla dbających o poziom cukru

Dbasz o cukier? Też możesz jeść ze smakiem! Przedstawiamy 3 przepisy na dania, dzięki którym po ich spożyciu nie musisz się obawiać, że poziom cukru we krwi nie będzie się znacząco podnosił

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)