3 przepisy na zdrowe i sycące dania z soczewicy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na zdrowe i sycące dania z soczewicy

28.01.2023

Przekonaj się, że dania z soczewicy to sytość, zdrowie i niebanalne połączenia, które warto próbować.

Makaron z sosem z czerwonej soczewicy

Składniki: 150 g czerwonej soczewicy, 700 ml bulionu warzywnego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, puszka pomidorów krojonych (400 g), 1 mała cukinia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, szczypta chilli, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka suszonej bazylii, 300 g makaronu kokardki.
Wykonanie: Soczewicę przepłukać, zalać bulionem i gotować około 10 minut. Cebulę posiekać w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na oleju. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do cebuli i czosnku, dusić razem. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać. Do gotującej się soczewicy dodać podsmażone składniki z patelni, wymieszać i gotować razem kolejne 10–15 minut, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Gorący makaron wymieszać z sosem.

r e k l a m a
.

Placuszki z soczewicy, groszku i cukinii

Składniki: 450 g ugotowanej zielonej soczewicy, 300 g zielonego groszku z puszki, 1 pęczek koperku, 1 mała cukinia, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy garam masala, 100 g mąki pszennej, 2 jajka, olej lub masło klarowane do smażenia, sezam do posypania placuszków.
Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Groszek odcedzić z wody. Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach, odcisnąć z soku. Ugotowaną soczewicę, startą cukinię i groszek umieścić w blenderze. Dodać przyprawy, jajka, mąkę i utrzeć – w masie mogą być większe kawałki. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z dwóch stron, delikatnie je obracając. Posypać sezamem przed podaniem.

.

Pulpeciki z soczewicy

Składniki: 70 g żółtego sera, opakowanie zielonej soczewicy, 60 g bułki tartej, 3 ząbki czosn­ku, 30 g mąki, skórka otarta z połowy cytryny, pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka ostrej papryczki, 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, olej do smażenia.
Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Odmierzyć 500 g, dodać przeciś­nięty przez praskę czosnek, jajko, przyprawy. Ser zetrzeć na małych oczkach i dodać do masy razem z mąką i bułką tartą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Całość utrzeć blenderem. Formować małe pulpety, każdy delikatnie obtoczyć w bułce i układać jeden obok drugiego. Odstawić do lodówki na 15 minut, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem. 

.

Smacznego!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zapalenie stawów znacznie odbija się na nastroju. Jakie objawy towarzyszą RZS?

Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba, do której skłonność możemy odziedziczyć po rodzicach lub dziadkach. Nie każdy, u kogo w badaniu krwi ujawni się większe stężenie czynnika reumatoidalnego (RF), musi na nią zachorować. A jeśli tak się stanie, możemy rozpoznać ją po kilku objawach.

czytaj więcej

3 pomysły na deser na Wielkanoc: sernik, tort i mazurek

Wielkanoc tuż, tuż. To szczególny czas także dla miłośników deserów i słodkości. Jeżeli jeszcze nie wiecie co byście chcieli zaserwować w trakcie świątecznej kawy - polecamy do wypróbowania trzy przepisy zamieszczone poniżej.

czytaj więcej

Jaka pozycja podczas snu jest dla nas najbardziej korzystna?

W jakiej pozycji wysypiasz się najlepiej? Odpowiedź na to pytanie pewnie nie jest trudna. Większość z nas przyjmuje zawsze tę samą pozycję, zasypiając. Nie oznacza to jednak, że to najlepsza możliwa pozycja. Tymczasem istnieją takie, które pomagają zmniejszyć ból i maksymalizować potwierdzane badaniami korzyści zdrowotne, jakie może zapewnić dobry sen.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)