3 przepisy na ostatki z bezą i kajmakiem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na ostatki z bezą i kajmakiem

18.02.2023

Zbliżają się ostatki, a więc mamy końcówkę karnawału. Zanim nastanie postny czas, możemy bawić się także na słodko, a więc zapraszamy na ostatki z bezą i kajmakiem. Oto 3 przepisy na słodkie zakończenie okresu bali i zabaw karnawałowych. 

Ciasto z twarogiem i borówkami

Ciasto z twarogiem i borówkami

Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki, 1 kostka masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 4 żółtka.
Składniki na masę serową: 250 g tłustego twarogu trzykrotnie mielonego, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 4 białka; 250 g borówek amerykańskich.
Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Trzy czwarte ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać budynie, a na końcu pianę z białek. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć borówki i zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
r e k l a m a

Tort miodowy

Tort miodowy

Składniki na ciasto miodowe: 2 jajka, 1/2 kg mąki pszennej, 150 g miodu, 50 ml mleka, 3/4 kostki masła, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki rumu; do nasączenia: 3 łyżki rumu, 2 łyżki miodu.
Składniki na masę: 1 masa kajmakowa, 200 g masła, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich.
Składniki na polewę: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1 łyżka masła, 2 łyżki mleka, posiekane orzechy, płatki migdałowe.
Wykonanie: Miód rozpuścić, dodać mleko, rum, masło. Mieszać, aż składniki się połączą i rozpuszczą, dodać sodę, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i ostudzoną masę, zagnieść ciasto. Podzielić na sześć równych części, każdą wyłożyć na okrągłą blaszkę i upiec na złoty kolor w temperaturze 180°C (około 7 minut). Placki ostudzić. Miód podgrzać i wymieszać z rumem. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodawać po łyżce masy kajmakowej. Dodać posiekane orzechy. Pierwszy placek nasączyć miodem z rumem, wyłożyć 2 łyżki masy, przykryć kolejnym plackiem, nasączyć – i tak do wykorzystania masy i wszystkich placków. Ostatni placek nasączyć, ale nie nakładać masy. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć deską, najlepiej na noc. Kolejnego dnia rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Polać ciasto, udekorować orzechami i migdałami.

Tort Dacquoise

Tort Dacquoise

Składniki na bezę: 6 białek, szczypta soli, 300 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu jabłkowego.
Składniki na krem: 250 g sera mascarpone, 100 g masy kajmakowej, 200 ml słodkiej śmietanki 36%, 10 daktyli, 10 orzechów pekan, 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 140°C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie lśniła. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i krótko ubijać. Masę podzielić na dwie części. Blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać dwa równe koła z piany. Piec 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez półtorej godziny. Zostawić bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia. Masę kajmakową, mascarpone i śmietanę ubić do uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodać posiekane daktyle i orzechy i wymieszać delikatnie. Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę masy, posypać posiekanymi orzechami i ułożyć orzechy pekan. Można delikatnie posypać kakao.

Smacznego i udanej zabawy!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 pomysły na niezwykły wielkanocny obiad: pieczeń rzymska, tort z pastą jajeczną i kurczak z pomarańczowym pesto

Wielkanoc za pasem. Jeżeli jeszcze nie wiecie co byście chcieli zaserwować na świątecznym stole - polecamy do wypróbowania trzy przepisy zamieszczone poniżej.

czytaj więcej

3 przepisy na wiosenne wydanie zimowych przetworów

Choć po zimie nasze spiżarniane zapasy na zimę z pewnością się uszczupliły, to i tak zalega w nich wiele dobrego. Skorzystajmy więc z własnych zasobów i przygotujmy z nich coś pysznego w wiosennym wydaniu.

czytaj więcej

3 przepisy na krewetki, kiedy chcesz spróbować czegoś innego

Brakuje Ci pomysłu na coś smacznego? Skocz po krewetki! Owoce morza stają się coraz bardziej popularne na polskich stołach. Nic dziwnego, są one źródłem przyswajalnego białka i  wielu pierwiastków niezbędnych dla naszego organizmu.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)