3 przepisy na grzyby w różnym towarzystwie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na grzyby w różnym towarzystwie

05.11.2022

Jesień w pełni, sezon grzybobrania powoli dobiega końca. Smak grzybów jest jedyny w swoim rodzaju. Polecamy zatem 3 ciekawe przepisy na dania z grzybami.

Podpowiadamy, co zrobić z koszem pełnym grzybów, aby w pełni smakować się jesiennymi darami lasu.

r e k l a m a

Roladki drobiowe faszerowane grzybami
Roladki drobiowe faszerowane grzybami

Składniki: 2 filety z kurczaka, sól, pieprz, curry, 4 plastry cienko pokrojonego boczku, 200 g ugotowanych grzybów leśnych, 1 cebula, 100 g twarożku koziego, 100 g żółtego sera, olej.

Składniki na sos: 1 szklanka bulionu, 1/2 szklanki passatty pomidorowej, 1 łyżeczka suszonej bazylii.

Wykonanie: Mięso rozbić i posypać przyprawami. Ugotowane grzyby drobno pokroić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju, dodać grzyby, doprawić i wymieszać. Zdjąć do ostudzenia, po czym wymieszać z twarożkiem i startym na dużych oczkach żółtym serem. Na rozbite mięso ułożyć cieniutki plasterek boczku, a następnie farsz i zwinąć. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Bulion wymieszać z passattą, doprawić solą, pieprzem i dodać bazylię. Sosem zalać roladki i piec je 25–30 minut, aż się zrumienią.

Kopytka z sosem grzybowym

Składniki na kopytka: 500 g ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli. Składniki na sos: 400 g grzybów leśnych, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 150 ml kwaśnej śmietany 12%, olej, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka musztardy delikatesowej, świeży koperek.

Wykonanie: Z podanych składników na kopytka zagnieść ciasto. Jeśli będzie za luźne, podsypać mąką. Uformować wałeczki i ciąć je delikatnie lekko na ukos. Zagotować wodę z łyżką soli i wrzucać pokrojone kluseczki. Gotować od wypłynięcia około 8 minut. Odcedzić, delikatnie przelać zimną wodą. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Obgotować je w osolonej wodzie, odcedzić, zostawiając wodę. Czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Na oleju z dodatkiem masła zeszklić czosnek z cebulą. Dodać ugotowane grzyby i smażyć. Dodać musztardę. Dolać około półtorej szklanki wywaru z gotowania grzybów z wymieszaną w wywarze mąką i gotować razem około 10 minut. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek i doprawić. Szybko zdjąć z ognia, aby śmietana się nie zwarzyła.

Policzki wołowe z grzybami
Policzki wołowe z grzybami

Składniki: 3 policzki wołowe, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony, 2 liście laurowe, 3 cebule, kawałek selera i pietruszki, 2 marchewki, 5 ząbków czosnku, 300 g grzybów leśnych, 200 ml białego wina, 4 łyżki mąki pszennej, 300 g kaszy bulgur.

Wykonanie: Kaszę ugotować. Ugotować bulion z warzyw (pietruszka, seler, marchew, cebula) z liściem laurowym, solą i pieprzem. Policzki umyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać olej, dodać masło. Mięso posypać pieprzem i solą, obtoczyć w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Cebulę pokrojoną w talarki i przepuszczony przez praskę czosnek dodać do mięsa. Mięso zalać białym winem i dusić, aż alkohol odparuje. Co jakiś czas dolewać bulionu i pilnować, aby mięso było w nim zanurzone. Zmniejszyć ogień i dusić około 2 godzin. Grzyby leśne oczyścić, dodać do mięsa. W razie potrzeby dolać bulion, dusić jeszcze 30 minut. Odlać półtorej szklanki wywaru, dodać do niego kawałek ugotowanego selera, pietruszki, marchewki, kilka grzybów z gotowania i utrzeć blenderem. Jeśli sos jest za rzadki, można zaprawić go mąką. Doprawić, przerzucić do sosu mięso i grzyby. Podawać z kaszą.



Smacznego!

 

 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na ziemniaki w nieoczywistym wy(daniu)

Niekwestionowany król naszych stołów - ziemniak - nie musi być nudną potrawą w naszym menu. Poniżej przedstawiamy 3 ciekawe przepisy na ziemniaka w roli głównej.

czytaj więcej

Figa, kajmak i 3 przepisy na deser do jesiennej herbaty

Przedstawiamy trzy przepisy na pyszny deser, przy którym jesienna słota nie będzie nam straszna. W roli głównej kajmak i figa. Zapraszamy do ich wypróbowania.

czytaj więcej

Eintopf, czyli 3 przepisy na dania jednogarnkowe

Teraz gratka dla fanów dań jednogarnkowych, ale nie tylko. Przedstawiamy 3 przepisy na tzw. eintopf: coś azjatyckiego, coś domowego, coś z makaronem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)