Ciasto miodowe z orzechami i kajmakiem
Składniki na kruche blaty: 3 szklanki mąki pszennej, 6 łyżek miodu, 2 łyżki cukru, 150 g masła, 2 jajka, 2 łyżeczki sody.
Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 600 ml mleka, 200 g masła, 1 cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru; dodatkowo: 250 ml powideł śliwkowych, 400 ml kajmaku, 250 g posiekanych orzechów włoskich, 1 opakowanie herbatników.
Wykonanie: Na małym ogniu rozpuścić masło, miód i cukier. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać do niej sodę, jajka i ostudzoną masę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na 30 minut. Przełożyć ciasto na dwie takie same blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można ponakłuwać ciasto widelcem. Oba blaty piec oddzielnie w rozgrzanym piekarniku (180°C) po 15–20 minut, aż się zrumienią. Z pół litra mleka ugotować budyń z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawi do wystudzenia przykryty talerzykiem, by nie utworzył się kożuch. Utrzeć masło, stopniowo dodawać chłodny budyń. Ułożyć pierwszy miodowy blat, posmarować go powidłami, następnie wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć herbatnikami. Wyłożyć połowę masy kajmakowej, przykryć resztą herbatników, posmarować powidłami, wyłożyć resztę masy budyniowej i przykryć miodowym blatem. Posmarować masą kajmakową i wyłożyć posiekane orzechy. Wstawić do lodówki na co najmniej dobę.