Eintopf, czyli 3 przepisy na dania jednogarnkowe
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Eintopf, czyli 3 przepisy na dania jednogarnkowe

29.10.2022

Teraz gratka dla fanów dań jednogarnkowych, ale nie tylko. Przedstawiamy 3 przepisy na tzw. eintopf: coś azjatyckiego, coś domowego, coś z makaronem.

Kurczak po tajsku z mango

Składniki: 200 g ryżu jaśminowego, 2 duże piersi kurze, 1 mango, 250 ml mleczka kokosowego, sól, pieprz, kurkuma, kumin, papryka słodka, 1 papryka czerwona, 1 papryczka chilli, olej, 2 ząbki czosnku, odrobina świeżego, startego imbiru, 1 cebula.

Wykonanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i dusić, aż mięso zmięknie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w kostkę papryczkę chilli, pokrojone w kostkę mango oraz przyprawy. Wlać mleczko kokosowe i dusić razem około 5 minut. Podawać z ryżem.

r e k l a m a
.

Kociołek domowy

Składniki: 2 kg żeberek, 5 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 3 cebule, 1/2 główki kapusty, 2 czerwone papryki, sól, pieprz, papryka, 2 liście laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, olej, 5 pieczarek, pęczek pietruszki.

Wykonanie: Żeberka najlepiej zamarynować na noc. Posypać przyprawami, natrzeć olejem. Kolejnego dnia obsmażyć z każdej strony. Kapustę poszatkować w większe kawałki, cebulę pokroić w plastry, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler i ziemniaki w kostkę, pieczarki na ćwiartki, a paprykę w paski. Garnek do kociołka wysmarować olejem i wyłożyć liśćmi kapusty. Układać na przemian mięso i warzywa. Co jakiś czas przesypać przyprawami. Zamknąć i dusić tradycyjnie nad ogniskiem lub na wolnym ogniu około półtorej godziny. Można również piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu około półtorej godziny. Sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Posypać świeżą natką pietruszki.

.

Makaron z ciecierzycą i selerem naciowym

Składniki: 400 g makaronu, 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 cukinia, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, 5 łyżek kukurydzy, 3 łodygi selera naciowego, 2 łyżki masła klarowanego, suszone oregano i bazylia.

Wykonanie: Ugotować makaron. Rozgrzać masło klarowane, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojony w plastry seler naciowy, kukurydzę i wymieszać. Dodać ugotowaną ciecierzycę i doprawić do smaku, wymieszać z makaronem. Doprawić oregano i bazylią.

 .

Smacznego!

 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 smakowite przepisy dania z serem i.. mlekiem

Masz ochotę na coś innego niż zazwyczaj? Dobrze trafiłeś! Przedstawiamy 3 przepisy na dania w których ważnym składnikiem jest mleko i ser. Na Twoim talerzy na pewno nie będzie nudno!

czytaj więcej

3 przepisy na ziemniaki w nieoczywistym wy(daniu)

Niekwestionowany król naszych stołów - ziemniak - nie musi być nudną potrawą w naszym menu. Poniżej przedstawiamy 3 ciekawe przepisy na ziemniaka w roli głównej.

czytaj więcej

Figa, kajmak i 3 przepisy na deser do jesiennej herbaty

Przedstawiamy trzy przepisy na pyszny deser, przy którym jesienna słota nie będzie nam straszna. W roli głównej kajmak i figa. Zapraszamy do ich wypróbowania.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)