Kluski ziemniaczane z mięsem
Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, 3 jajka, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz: 400 g łopatki wieprzowej, sól, pieprz, pieprz ziołowy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1 cebula, olej; dodatkowo: 2 cebule, olej.
Wykonanie: Ziemniaki ostudzić, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część ziemniaków. Dodać jajka, sól i zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne. Jeśli jest za rzadkie, podsypać więcej mąki ziemniaczanej. Pokrojone mięso i warzywa zalać wodą i gotować około 30 minut. Mięso, marchewkę, pietruszkę przepuścić przez maszynkę dwukrotnie. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto, dodać zmielone mięso, pieprz ziołowy i szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawić. Zagotować 2 litry wody i osolić (około 2 łyżeczek). Ciasto można rozwałkować i wycinać duże koła, np. kubkiem. Układać farsz i zlepiać je, następnie formować podłużne kluski. Gotować na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Kluski podawać z cebulą.