3 przepisy na dania bez glutenu
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na dania bez glutenu

04.03.2023

Przedstawiamy 3 ciekawe przepisy dla tych, co nie tolerują glutenu.  I dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i zdrowego.

Baton orzechowy bez pieczenia

Baton orzechowy bez pieczenia
Składniki na baton: 200 g orzechów nerkowca, 2 łyżki miodu, 100 g wiórków kokosowych, 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego.
Składniki na polewę: 1 gorzka czekolada, 1 łyżka masła.
Wykonanie: Orzechy zemleć z wiórkami kokosowymi w maszynce lub blenderze. Dodać miód oraz rozpuszczony tłuszcz, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Małą formę keksówkę wyłożyć papierem i wyłożyć masę, dociskając wilgotnymi dłońmi. Masę wstawić na 20 minut do zamrażarki. Czekoladę rozpuścić z masłem do uzyskania płynnej konsystencji i polać zastygniętą masę. Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki do zastygnięcia, a następnie wyjąć razem z papierem i pokroić w kostkę.
r e k l a m a

Stek z tuńczyka z purée ziemniaczanym

Stek z tuńczyka z purée ziemniaczanym

Składniki: 1 stek z tuńczyka, 1 łyżka soku z cytryny, oliwa z oliwek, pęczek natki pietruszki, 1 awokado, 300 g ugotowanych ziemniaków, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Wykonanie: Stek z tuńczyka opłukać, osuszyć, natrzeć oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić na 30 minut. Ułożyć na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym i grillować z każdej strony około 4 minut. Miękkie awokado wraz z ziemniakami przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Purée ziemniaczane delikatnie wymieszać z masłem, jogurtem, pietruszką i przyprawami. Purée podawać z grillowanym stekiem i kawałkami cytryny.

Makaron ryżowy z grzybami shitake i warzywami

Makaron ryżowy z grzybami shitake i warzywami

Składniki: 1 puszka grzybów shitake, 1 czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 200 g świeżego makaronu ryżowego, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego, sól, pieprz, 2 łyżki wodorostów wakame, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 kapusta pak choi, 3 łyżki sezamu, pęczek szczypiorku.
Wykonanie: Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut i odcedzić. Wodorosty zalać pół szklanki ciepłej wody i odstawić na 10 minut, odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym lub maśle. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, liście kapusty pak choi i dusić razem. Dodać starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz. Dodać ugotowany makaron, sos sojowy, namoczone wcześ­niej wodorosty i olej sezamowy. Uwaga! Olej sezamowy należy dodać, kiedy danie przestygnie – tego oleju nie wolno podgrzewać ani też gotować! Dodać odcedzone grzybki shitake, kilka pokroić w plastry, a kilka zostawić w całości. Całość doprawić do smaku. Sezam podprażyć na suchej patelni. Szczypiorek drobno posiekać. Danie podawać posypane sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 pomysły na niezwykły wielkanocny obiad: pieczeń rzymska, tort z pastą jajeczną i kurczak z pomarańczowym pesto

Wielkanoc za pasem. Jeżeli jeszcze nie wiecie co byście chcieli zaserwować na świątecznym stole - polecamy do wypróbowania trzy przepisy zamieszczone poniżej.

czytaj więcej

3 przepisy na krewetki, kiedy chcesz spróbować czegoś innego

Brakuje Ci pomysłu na coś smacznego? Skocz po krewetki! Owoce morza stają się coraz bardziej popularne na polskich stołach. Nic dziwnego, są one źródłem przyswajalnego białka i  wielu pierwiastków niezbędnych dla naszego organizmu.

czytaj więcej

3 przepisy na uradowanie słodkiego podniebienia

Poniżej prezentujemy ciekawe przepisy, które ucieszą osoby uwielbiające zjeść coś na słodko. Smacznego!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)