r e k l a m a
Partnerzy portalu
3 przepisy na uradowanie słodkiego podniebienia
18.03.2023
Poniżej prezentujemy ciekawe przepisy, które ucieszą osoby uwielbiające zjeść coś na słodko. Smacznego!
Ciasto czekoladowe z orzechami pekan
Składniki: 200 g czekolady gorzkiej, 250 g serka mascarpone, 4 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki mąki, 10 malin, 10 orzechów pekan.
Wykonanie: Nagrzać piekarnik. Rozpuścić czekoladę w misce nad gorącą wodą. Jajka ubić z cukrem, dodać mascarpone, ostudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Ułożyć maliny i orzechy pekan. Rozgrzać piekarnik i piec 25–30 minut w temperaturze 170°C. Ciasto ostudzić i schłodzić przed podaniem.
r e k l a m a
Ptasie mleczko
Składniki: 3 białka, 1 cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka żelatyny.
Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietanki 30%.
Wykonanie: Żelatynę zalać odrobiną wrzątku i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać oba cukry i ubijać, aż piana stanie się sztywna. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać żelatynę i ubić. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać, odstawić na jedną godzinę do lodówki. Wyjąć masę, odwinąć folię, ułożyć na talerzu. W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietanę i połamaną czekoladę. Rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy, ostudzić. Posmarować piankę i odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić na kawałki.
Pudding ryżowy z owocami
Składniki: 100 g płatków ryżowych, 500 ml mleka kokosowego, 1 cukier wanilinowy, 400 g pulpy z mango, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1 limonki, listki mięty, kilka malin, kilka kulek jasnych winogron, 1 kiwi, 1 mango.
Wykonanie: Płatki zalać mlekiem kokosowym, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Gotować, aż zrobi się kleik, odstawić do ostudzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody. Pulpę z mango zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia. Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Każde winogrono pokroić na 4 części, a kiwi na mniejsze kawałki. Dodać sok z limonki i wymieszać. Do pucharków wyłożyć pulpę, owoce, płatki ryżowe z mlekiem. Udekorować malinami i miętą.
Smacznego!
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a