3 przepisy na krewetki, kiedy chcesz spróbować czegoś innego
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na krewetki, kiedy chcesz spróbować czegoś innego

25.03.2023

Brakuje Ci pomysłu na coś smacznego? Skocz po krewetki! Owoce morza stają się coraz bardziej popularne na polskich stołach. Nic dziwnego, są one źródłem przyswajalnego białka i  wielu pierwiastków niezbędnych dla naszego organizmu.

Ekspresowe krewetki z patelni

Składniki: 200 g makaronu chińskiego „mie”, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 10 pomidorów koktajlowych, 10 małych pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, olej, 300 g krewetek, sól, pieprz, sproszkowany imbir, pęczek szczypiorku.
Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać krewetki i smażyć je około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki, dusić razem. Dodać kukurydzę, makaron, przekrojone na pół pomidorki i dalej dusić. Dodać sos sojowy, przyprawy. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

r e k l a m a
.

Krewetki z czosnkiem i jarmużem

Składniki: 400 g krewetek, 5 liści jarmużu, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz, mielona kolendra, kminek, papryka wędzona, 2 łyżki soku z cytryny, bagietka do podania.
Wykonanie: Krewetki przełożyć do miski i zamarynować. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, przyprawy i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Krewetki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Dodać masło oraz porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu. Dusić, aż jarmuż będzie miękki, skropić sokiem z cytryny i podawać z podsmażoną lub podpieczoną bagietką.

.

Krem marchwiowo-pomarańczowy z krewetkami

Składniki: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, 4 marchewki, 2 łyżki masła klarowanego, 1 pomarańcza, 1 l bulionu, 2 bataty, sól, pieprz, kurkuma, 1 szklanka mleczka kokosowego; do podania: ziarna dyni i słonecznika, krewetki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła.
Wykonanie: Na maśle klarowanym usmażyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojoną marchewkę i bataty. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem, dodać kawałek imbiru, przyprawy i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać mleczko kokosowe, pomarańczę obraną z błonek i zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Na tej samej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, a następnie dodać krewetki i smażyć z dwóch stron. Posypany ziarnami słonecznika i dyni krem podawać z usmażonymi krewetkami.

.

Smacznego!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 pomysły na deser na Wielkanoc: sernik, tort i mazurek

Wielkanoc tuż, tuż. To szczególny czas także dla miłośników deserów i słodkości. Jeżeli jeszcze nie wiecie co byście chcieli zaserwować w trakcie świątecznej kawy - polecamy do wypróbowania trzy przepisy zamieszczone poniżej.

czytaj więcej

3 przepisy na dania bez glutenu

Przedstawiamy 3 ciekawe przepisy dla tych, co nie tolerują glutenu.  I dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i zdrowego.

czytaj więcej

3 przepisy na rybę w Wielkim Poście

Kilka dni temu rozpoczęliśmy Wielki Post. To doskonały czas na refleksję, ale i zwrócenie uwagi na to co spożywamy. I bardziej, niż w inne okresy w roku, pilnujemy, aby dania także były postne, dzięki czemu możemy przygotować się na nadejście świąt Wielkiej Nocy. Oto 3 przepisy na postne dania z rybą w roli głównej.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)