r e k l a m a
Partnerzy portalu
3 przepisy na krewetki, kiedy chcesz spróbować czegoś innego
25.03.2023
Brakuje Ci pomysłu na coś smacznego? Skocz po krewetki! Owoce morza stają się coraz bardziej popularne na polskich stołach. Nic dziwnego, są one źródłem przyswajalnego białka i wielu pierwiastków niezbędnych dla naszego organizmu.
Ekspresowe krewetki z patelni
Składniki: 200 g makaronu chińskiego „mie”, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 10 pomidorów koktajlowych, 10 małych pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, olej, 300 g krewetek, sól, pieprz, sproszkowany imbir, pęczek szczypiorku.
Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać krewetki i smażyć je około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki, dusić razem. Dodać kukurydzę, makaron, przekrojone na pół pomidorki i dalej dusić. Dodać sos sojowy, przyprawy. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
r e k l a m a
Krewetki z czosnkiem i jarmużem
Składniki: 400 g krewetek, 5 liści jarmużu, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz, mielona kolendra, kminek, papryka wędzona, 2 łyżki soku z cytryny, bagietka do podania.
Wykonanie: Krewetki przełożyć do miski i zamarynować. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, przyprawy i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Krewetki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Dodać masło oraz porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu. Dusić, aż jarmuż będzie miękki, skropić sokiem z cytryny i podawać z podsmażoną lub podpieczoną bagietką.
Krem marchwiowo-pomarańczowy z krewetkami
Składniki: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, 4 marchewki, 2 łyżki masła klarowanego, 1 pomarańcza, 1 l bulionu, 2 bataty, sól, pieprz, kurkuma, 1 szklanka mleczka kokosowego; do podania: ziarna dyni i słonecznika, krewetki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła.
Wykonanie: Na maśle klarowanym usmażyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojoną marchewkę i bataty. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem, dodać kawałek imbiru, przyprawy i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać mleczko kokosowe, pomarańczę obraną z błonek i zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Na tej samej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, a następnie dodać krewetki i smażyć z dwóch stron. Posypany ziarnami słonecznika i dyni krem podawać z usmażonymi krewetkami.
Smacznego!
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a