Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: schab ze śliwką
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: schab ze śliwką

15.12.2019autor:

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie rodziny. Warto już teraz zaplanować kilka opcji na świąteczne obiady. Jedną z naszych propozycji jest schab ze śliwką, którego nie może zabraknąć w trakcie świąt!

Składniki na schab ze śliwką

  • 1 kg schabu
  • kilka śliwek suszonych
  • przyprawy do mięsa (majeranek, sól, pieprz, papryka)
  • rękaw do pieczenia
  • olej

Jak przygotować danie?

W schabie na środku naciąć otwór za pomocą długiego noża, ok. 2 cm, tak aby powstał kanał. Mięso natrzeć przyprawami, olejem i odstawić, najlepiej na noc do lodówki. Nafaszerować suszonymi śliwkami, lekko dociskając jedną do drugiej za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni obsmażyć mięso z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i umieścić w formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i zapiec, aby schab się zrumienił (10–15 minut). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć schab na deskę i pokroić na plastry.

r e k l a m a
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na gulasz karelski

Gulasz karelski, inaczej nazywany karjalanpaisti lub karelskim kociołkiem, to narodowe danie Finów. W oryginalnym wydaniu powinno być przyrządzone z mięsa łosia lub renifera, my jednak przedstawiamy jego odpowiednik z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowiny. Jak przyrządzić karelski kociołek?

czytaj więcej

Przepis na pasztet z pstrąga

Domowy, pyszny pasztet kojarzy nam się zazwyczaj z pieczonym mięsem i aromatycznymi przyprawami. Dziś zaproponujemy trochę inną odsłonę pasztetu, w którym tradycyjne mięso zamienimy przepysznym wędzonym pstrągiem. Do wykonania dania potrzeba zaledwie 5 składników -  jak je zrobić?

czytaj więcej

Matka Boska z folii, Dzieciątko z guzików i inne niezwykłe szopki

Szopka to coś więcej niż makieta stajenki. Szopka jest znakiem czasu – mówi o nim czasem wymowniej niż słowa.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)