Czym jest mleko A2/A2 i dlaczego warto je pić?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czym jest mleko A2/A2 i dlaczego warto je pić?

25.03.2021

To dziwne oznaczenie to wariant beta-kazeiny, który był powszechny w mleku krowich praprzodków, a przez wieki na drodze selekcji ku wydajności (rasa hf!) został prawie zupełnie wyeliminowany. Czy słusznie?

Mleko A2/A2 wspomaga pracę jelit u starszych osób

Tymczasem najnowsze doniesienia naukowe opublikowane przez czasopismo ”Nutrients” sugerują, że spożywanie mleka o wariancie beta-kazeiny A2/A2 przez osoby starsze może przeciwdziałać wpływowi starzenia na zdrowie jelit, które w tej grupie wiekowej jest szczególnie istotne (Guantario i wsp., 2020).

Starzenie się organizmu często idzie w parze z pewnymi niedoborami żywieniowymi oraz funkcjonalnymi zmianami układu pokarmowego i odpornościowego. Włoscy badacze sprawdzali, jak suplementacja diety mlekiem zawierającym różne profile beta-kazeiny wpływa na zdrowie jelit. Analizie poddano mleko konwencjonalne (zawierające wariant beta-kazeiny A1/A2) oraz mleko zawierające tylko wariant beta-kazeiny A2/A2, z profilem białkowym korzystniejszym dla zdrowia jelit. Badanie przeprowadzono na starzejącej się populacji myszy, w której dokonano oceny morfologii jelit, funkcji immunologicznej oraz składu mikroflory jelitowej. Zaobserwowano ogólny pozytywny wpływ spożycia mleka na stan jelit, a zwłaszcza spożycie mleka A2/A2 wiązało się z korzystnym wpływem na układ odpornościowy i morfologię błony śluzowej jelit.
Jak twierdzą autorzy badania, spożycie mleka typu A2 pozwala zachować zdrowe jelita u osób starszych, u których zmiany w układzie odpornościowym i mikroflorze jelitowej są bardzo częste. W badaniu zaobserwowano nie tylko poprawę morfologii, ale również lepsze wchłanianie i funkcjonowanie jelit.

Ważne odkrycie dla starzejącej się populacji Europy

W obliczu starzejącej się populacji Europy badanie jest bardzo cenne. Niektóre doniesienia naukowe sugerują też, że spożycie białek mleka w tej grupie wiekowej poprawia funkcjonowanie mięśni, a wapń i fosfor pełnią rolę strukturalną oraz funkcjonalną w kościach i mięśniach, zmniejszając m.in. ryzyko złamań.

ap
Zdjęcie: Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Mlekovita przyjazna dla środowiska

Mlekovita wychodzi naprzeciw konsumentom, którzy są coraz bardziej świadomi w zakresie produktów przyjaznych środowisku naturalnemu i stawia na produkcję przyjazną ekologii.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Mleko w Rosji: liczy się skala

Czołowe gospodarstwo mleczarskie w Rosji rośnie w siłę. Każdego dnia dostarcza 3 tys. ton mleka!

czytaj więcej

Kuriozalne kary dla rolników za obciążanie pryzm kiszonkowych oponami. Polska Federacja interweniuje

Widok pryzm kiszonkowych pokrytych folią i starymi oponami nie jest w gospodarstwach mlecznych, ani niczym nowym, ani szczególnie zaskakującym. Zaskakuje za to kara, jaką może nałożyć na nieświadomego rolnika Główny Inspektorat Ochrony Środowiska za wykorzystanie zużytych opon bez wymaganego zezwolenia. Maksymalnie może ona bowiem wynosić aż 1 mln złotych!  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)