Zadbaj o glebę, jej odczyn i zasobność
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zadbaj o glebę, jej odczyn i zasobność

01.11.2022autor: Marek Kalinowski

Rośliny mimo tego, że w ich składzie znajduje się ponad 90 pierwiastków chemicznych, do rozwoju potrzebują 16 pierwiastków niezbędnych. Przy nawożeniu tak naprawdę bierzemy pod uwagę azot, fosfor, potas, wapń, magnez, siarkę i 6 mikroelementów najważniejszych w rozwoju konkretnych gatunków roślin.

Z artykułu dowiesz się

  • Czy metoda badania ma wpływ na pomiar?
  • Gdzie badać próbki gleby?
  • Jakie środowisko preferują korzystne dla roślin bakterie?

Dziś chcę przypomnieć kilka istotnych zależności dotyczących kwasowości gleby i związanej z nią dostępności i przyswajalności pierwiastków dla roślin. To bardzo ważne dla wykorzystania drożejących w nawozach składników pokarmowych, ale odczyn pH stanowi zaledwie wycinek wielu zależności ważnych w nawożeniu roślin. Dlatego dziś także o wiedzy, która wkracza do zasad nawożenia mikroelementami – o nowych liczbach granicznych do oceny zawartości mikroelementów w glebie.

r e k l a m a

Optymalne pH najlepsze dla przyswajalności

W składzie roślin największy udział ma woda (przeciętnie 70% składu roślin), substancje organiczne (27%) i składniki mineralne popielne (3%). Podstawowymi składnikami budulcowymi masy organicznej roślin są: węgiel, tlen i wodór, 6 podstawowych wymienionych już makroelementów pobieranych w większych ilościach oraz 6 mikroelementów (żelazo, mangan, miedź, cynk, molibden, bor). Rośliny przez system korzeniowy pobierają wodę, tlen, związki mineralne i niektóre organiczne, a przez liście – dwutlenek węgla, tlen, wodę i rozpuszczalne związki.

Obecność przyswajalnych jonów pierwiastków w roztworze glebowym zależy głównie od pH, dlatego warto regularnie badać gleby i zależnie od ich kategorii agronomicznej dążyć do uregulowania odczynu na optymalnym poziomie. To po prostu się opłaci. W optymalnym odczynie pH gleby efektywnie pracuje większość pożytecznych mikroorganizmów i jest najwyższa przyswajalność większości makro- i mikroelementów (patrz rysunek). Jak ważne jest optymalne pH gleby wie każdy rolnik. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że istnieją też spore różnice w wartości pH zależnie od tego, jaką metodą ją badamy.
Zasobność i odczyn pH gleb są podstawą do określania dawek i strategii nawożenia roślin. Do pobierania składników pokarmowych rośliny zużywają energię wytwarzaną w procesie oddychania. Do tego potrzebny jest tlen. Właściwe stosunki wodno-powietrzne gleby uzależnione od odczynu pH, zawartości próchnicy i pracowitości mikroorganizmów są także kształtowane uprawą, nawożeniem i zmianowaniem. To wszystko składa się na kulturę gleby, a o dobrym jej stanie świadczy struktura, dobry podsiąk kapilarny i swobodny rozwój głębokiego systemu korzeniowego, co najlepiej widać na profilu z uprawą buraka

  • Zasobność i odczyn pH gleb są podstawą do określania dawek i strategii nawożenia roślin. Do pobierania składników pokarmowych rośliny zużywają energię wytwarzaną w procesie oddychania. Do tego potrzebny jest tlen. Właściwe stosunki wodno-powietrzne gleby uzależnione od odczynu pH, zawartości próchnicy i pracowitości mikroorganizmów są także kształtowane uprawą, nawożeniem i zmianowaniem. To wszystko składa się na kulturę gleby, a o dobrym jej stanie świadczy struktura, dobry podsiąk kapilarny i swobodny rozwój głębokiego systemu korzeniowego, co najlepiej widać na profilu z uprawą buraka

Wynik pomiaru zależy od metody badania

Na wyniki pomiaru pH gleby w zależności narzędzi i od metodyki badawczej warto zwrócić uwagę. Odczyn pH na potrzeby zaleceń wapnowania gleb badany jest przez polskie Stacje Chemiczno-Rolnicze wg ścisłej procedury (przy zleceniu badań podstawowych oznaczona jest przewaga jonów wodorowych i glinu nad wodorotlenkowymi w roztworze soli obojętnej 1 M KCl – kwasowość wymienna). Inny wynik otrzymamy mierząc pH samodzielnie tanimi pehametrami (oznaczona jest przewaga jonów wodorowych nad wodorotlenkowymi w roztworze glebowym – to kwasowość czynna).

Największym błędem pomiaru odczynu gleby cechują się proste i tanie pehametry. Oczywiście takie badanie oddaje część prawdy o glebie, ale tylko część. Pomiar można wykonać na pehametrach płytkowych z użyciem odczynników, przy użyciu tzw. papierków lakmusowych albo za pomocą urządzeń elektronicznych potencjometrycznych. Te ostatnie zależnie od zaawansowania rozwiązań bywają dość dokładne, ale wynik wypacza sposób badania i warunki pogodowe. Pomiar może wypaczać uwilgotnienie gleby, temperatura gleby i głębokość wbicia sondy.

Dla celów doradztwa w Stacjach Chemiczno-Rolniczych pH gleby w określonej procedurze mierzy się w 1-molowym roztworze chlorku potasu (KCl). Ten wynik jest średnio o 1 punkt pH niższy niż pomiar wykonany w roztworze wodnym. Biorąc zatem tę różnicę oraz dodatkowo nieoptymalne warunki dla badania polowego może się zdarzyć, że wskazanie naszego pehametru będzie wynosiło np. pH 6, a pobrana z tego miejsca próbka przebadana w Stacji będzie miała pH poniżej 5.

Najlepiej jest polegać na badaniach w Stacji, tym bardziej, że otrzymamy informację o kategorii agronomicznej naszej gleby. Ale ponieważ Europa nie ma granic i polscy rolnicy uczestniczą w licznych spotkaniach w krajach UE słuchając wykładów także o odczynie gleb, warto wiedzieć, że np. w Niemczech wykorzystuje się inną metodykę badań pH gleby w roztworze CaCl2. Ale dość o tych niuansach.

Warto badać gleby w Stacjach Chemiczno-Rolniczych planując wapnowanie, bo wynik i zalecenia nawozowe (opinia) SChR, to także warunek skorzystania z dofinansowania zakupu wapna nawozowego lub środka wapnującego w ramach priorytetowego "Ogólnopolskiego programu regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie".
Zlecenie Stacji Chemiczno-Rolniczej zbadania gleby z zaleceniami nawozowymi jest warunkiem skorzystania z dofinansowania zakupu wapna nawozowego lub środka wapnującego w ramach priorytetowego „Ogólnopolskiego programu regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie”. Przy bardzo drogich nawozach przyda się pełna wiedza o glebie i jej zasobności w makro- i mikroelementy, co pozwala stosować nawozy efektywnie w ilościach precyzyjnie obliczonych i w zbilansowanych proporcjach

  • Zlecenie Stacji Chemiczno-Rolniczej zbadania gleby z zaleceniami nawozowymi jest warunkiem skorzystania z dofinansowania zakupu wapna nawozowego lub środka wapnującego w ramach priorytetowego „Ogólnopolskiego programu regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie”. Przy bardzo drogich nawozach przyda się pełna wiedza o glebie i jej zasobności w makro- i mikroelementy, co pozwala stosować nawozy efektywnie w ilościach precyzyjnie obliczonych i w zbilansowanych proporcjach

Obojętne środowisko dobre dla bakterii

Podniesienie odczynu z pH kwaśnego do optymalnej wartości uruchamia składniki z gleby, ale ma też istotny wpływ na efektywność składników z nawozów. Z właściwym pH wiąże się jeszcze jeden niezwykle ważny element gleby – jej życie biologiczne. W glebie żyje niezliczona ilość drobnoustrojów, z tym że te najbardziej cenne dla rolnika i roślin wymagają do życia pH w przedziale 6 do 7. Np. bakterie odpowiedzialne za amonifikację najlepiej pracują przy pH 6,2–7,0, bakterie nitryfikacyjne potrzebują pH 6,5–7,2, a azotobakter 6,5–7,5. Bakterie rozkładające celulozę, czyli przerabiające resztki pożniwne przy pH poniżej 6 prawie nie funkcjonują. Bez odpowiedniego środowiska, głównie bez uregulowanego pH gleby, te bakterie nie będą się namnażały i pracowały.

Ważne jest też zapewnienie odpowiedniego środowiska dla maksymalnej wydajności bakterii symbiotycznych asymilujących azot. Optymalne pH gleby dla bakterii symbiotycznych lucerny i koniczyny to 6,8–7,2. Bakterie żyjące w symbiozie z grochem i wyką najlepiej wiążą azot w pH gleby 6,5–7,0. Mniej wymagające są bakterie żyjące w symbiozie z łubinem i seradelą – dla nich optymalne pH dla maksymalnej wydajności wiązania azotu atmosferycznego to 5,5–6,5.

Odczyn powyżej 5 unieszkodliwia glin

W wielu publikacjach można spotkać grafiki pokazujące przyswajalność pierwiastków zależnie od odczynu pH gleby. W artykule prezentujemy taki przykład, z którego wynika, że odczyn właściwy dla jednych pierwiastków powoduje hamowanie pobierania innych.

Na rysunku wyróżniony jest przedział pH obojętnego (od 6,5 do 7,2), ale w praktyce za najbardziej optymalny dla właściwości gleby i dla możliwości pobierania z niej składników pokarmowych przez rośliny jest przedział pH od ok. 5 do 7,2. W tym przedziale pH ma miejsce umiarkowane wietrzenie chemiczne gleby, tworzą się minerały, rośnie aktywność biologiczna.

Przy pH powyżej 5 rośliny nie odczuwają już toksyczności glinu. W tym przedziale kwasowości przyswajalność większości składników pokarmowych jest maksymalna albo wystarczająca i w ilościach niepowodujących toksyczności.

Warto do przedstawionych ogólnych informacji podać kilka bardziej szczegółowych, bowiem składniki pokarmowe przyswajane przez rośliny mogą występować w różnych formach jonowych i dla każdej optymalne pH może być inne. Oto kilka przykładów:

  • azot – w warunkach gleb kwaśnych lepiej jest pobierana forma saletrzana, a gleb obojętnych – amonowa;
  • fosfor – jest przez rośliny najlepiej przyswajalny w formie rozpuszczalnej w wodzie przy pH 6–7;
  • bor – jest lepiej pobierany w glebach kwaśnych i lekko kwaśnych, im wyższe jest pH, tym przyswajalność jest mniejsza;
  • mangan (także żelazo) – im gleba jest bardziej kwaśna, tym związki tych pierwiastków są bardziej rozpuszczalne i łatwiej dostępne, ale przy bardzo niskim pH koncentracja przyswajalnego manganu i żelaza może być dla roślin toksyczna;
  • miedź i cynk – im większe zakwaszenie gleby, tym lepsza jest ich przyswajalność, ale jednocześnie rośnie tempo wymywania tych pierwiastków;
  • molibden – to pierwiastek zachowujący się odwrotnie niż pozostałe mikroelementy – jego dostępność i przyswajalność rośnie wraz ze wzrostem pH gleby.

Podałem kilka przykładów zależności pH gleby i dostępności pierwiastków. Odczyn jest kluczowy, ale w praktyce nawożenia ważna jest znajomość antagonizmów i synergizmów zachodzących między pierwiastkami. O tym szerzej napiszemy w kolejnych wydaniach "Tygodnika Poradnika Rolniczego", a już za tydzień pochylimy się nad azotem. Ceny tego składnika w nawozach mineralnych szaleją i warto przypomnieć wady i zalety poszczególnych form azotu, przyczyny strat gazowych azotu i przez wymywanie oraz jak ten drogi składnik wykorzystać maksymalnie.

Prosty pehametr warto mieć w każdym gospodarstwie i kontrolować nim pH gleb. Wynik pomiaru takim urządzeniem nie jest jednak precyzyjny. Dobrze jest systematycznie wykonywać podstawowe badania gleby w Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych

  • Prosty pehametr warto mieć w każdym gospodarstwie i kontrolować nim pH gleb. Wynik pomiaru takim urządzeniem nie jest jednak precyzyjny. Dobrze jest systematycznie wykonywać podstawowe badania gleby w Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych

fot. Marek Kalinowski

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 44/2022 na str. 16. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

W jaki sposób ograniczyć szkodniki glebowe w ogrodzie?

Podczas jesiennego przekopywania zagonów po warzywach lub kwiatach często można zauważyć różne stadia rozwojowe szkodników glebowych. Są to pędraki, gąsienice lub larwy. Zbyt duża ich liczba może zniweczyć nasz trud i zwiększyć zagrożenie dla roślin uprawnych w następnym sezonie.

czytaj więcej

Interra Scan - innowacyjne mapowanie gleby od Syngenta

Usługa mapowania stanu gleby Interra Scan firmy Syngenta, zaprezentowana została na targach Fields of Innovation 2022. Poświęcimy kilka słów tej ciekawostce, bo będzie ona pilotażowo wdrażana w Europie kontynentalnej i Wschodniej i umożliwia bardzo precyzyjne mapowanie gleby o najwyższej na świecie rozdzielczości.

czytaj więcej

W jaki sposób ograniczyć starty azotu i fosforu w glebie?

Lekki skład granulometryczny, niska zawartość koloidów, minerałów ilastych i materii organicznej to główne przyczyny mniejszej zdolności polskich gleb do magazynowania wody i składników pokarmowych w wierzchniej warstwie i w związku z tym większe potencjalne straty biogenów (związków azotu i fosforu) do wód. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)