Rdza brunatna pszenicy - rozwój choroby, objawy i zwalczanie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rdza brunatna pszenicy - rozwój choroby, objawy i zwalczanie

06.03.2020autor: Marek Kalinowski

Już jesienią i wczesną wiosną na liściach występują pojedyncze tzw. uredinia rdzy brunatnej pszenicy. W tych okresach nie jest groźna i po wiosennym ociepleniu, jakby znika z pola widzenia. Miejmy jednak świadomość, że skoro objawy rdzy były widoczne jesienią i wiosną, to sprawca nie zginął i z całą pewnością w dużym nasileniu będziemy go obserwować w końcu czerwca i w lipcu.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie warunki atmosferyczne są przychylne rozwojowi rdzy brunatnej?
  • Jakie są objawy rdzy brunatnej ?
  • Jak rdza brunatna rozwija się na zbożach?
  • Jak zwalczyć rdzę brunatną? 
Rdza brunatna pszenicy jest chorobą rozpowszechnioną we wszystkich rejonach uprawy pszenicy ozimej i jarej. Występuje corocznie, ale w zmiennym nasileniu. Największe szkody wyrządza w uprawie pszenicy, ale poraża także żyto i pszenżyto i można ją obserwować we wszystkich fazach rozwojowych roślin.

Kluczowe w rozwoju rdzy jest wysoka wilgotność powietrza

Optymalnymi warunkami do rozwoju rdzy brunatnej pszenicy jest temperatura w dzień od 12 do 24 st. C i nocą od 0 do 12 st. C. Rdza do rozwoju nie potrzebuje opadów deszczu – wystarczy jej rosa, ale wilgotność powietrza musi być bliska 100%. Patogen potrzebuje też 5 godzin nasłonecznienia.

r e k l a m a
Według opisu choroby wg naukowców z IOR-PIB w Poznaniu, rdza brunatna pszenicy jest chorobą dwudomną, ale w warunkach Europy Środkowej rozwija się z pominięciem żywiciela pośredniego. Zimuje w naszych warunkach w postaci grzybni i urediniospor na oziminach, samosiewach i różnych trawach łąkowych. Urediniospory rdzy brunatnej pszenicy łatwo przenoszą się z prądami powietrza na bardzo duże odległości rozprzestrzeniając się z rejonów o większym nasileniu występowania, które stanowi południowa Polska.

Zarodniki rdzawnikowe rdzy brunatnej pszenicy są odporne na działanie czynników zewnętrznych np. wytrzymują przez 10 minut oziębienie do -23°C, jak również podgrzanie do +52°C. Zakażenie roślin następuje zarówno w świetle, jak i w ciemności, przy czym najłatwiej proces ten zachodzi w 15–18°C i przy 100% wilgotności względnej powietrza. Na długość inkubacji wpływa przede wszystkim temperatura powietrza.

Zarodniki rozwijają się na liściach pod skórką

Uredinia, czyli skupienia zarodników – urediniospor rozwijają się na liściach pod skórką, początkowo są one lekko wzniesione, poduszeczkowate, owalne lub prawie okrągłe, koloru jasnobrązowego. Niekiedy objawy chorobowe widoczne są początkowo w postaci chlorotycznych przebarwień poprzedzających pojawienie się poduszeczek urediniów. W miarę dojrzewania urediniospor pokrywająca je skórka pęka i zwija się, tworząc wałeczek wokół skupień urediniów.

Uredinia rdzy brunatnej różnią się od urediniów rdzy źdźbłowej wielkością (są mniejsze), kształtem oraz tym, że okalająca je skórka nie jest postrzępiona. Na początku lipca, w miejscu urediniów powstają, głównie na dolnej stronie blaszek liściowych, niekiedy również na pochwach liściowych i na źdźbłach, owalne lub nieco wydłużone czarne skupienia teliospor (telia). Są one pokryte skórką, co nadaje im lekki połysk.

Objawy rdzy brunatnej można obserwować jesienią i wczesną wiosną, po czym może wydawać się, że zniknęła. Nie dajmy się jednak oszukać. Sprawca rozsiał zarodniki, a silne porażenie zauważymy w czerwcu
  • Objawy rdzy brunatnej można obserwować jesienią i wczesną wiosną, po czym może wydawać się, że zniknęła. Nie dajmy się jednak oszukać. Sprawca rozsiał zarodniki, a silne porażenie zauważymy w czerwcu

Ćma miodunka żywicielem rdzy brunatnej

W literaturze naukowej sprzed lat można wyczytać, że rdza brunatna potrzebuje do swojego rozwoju dwóch żywicieli. Potrzebuje miodunkę ćmę i potem przenosi się na zboża. Prawdopodobnie prawie 100% rolników nawet nie wie jak wygląda miodunka ćma, być może nigdy jej nie widzieli nawet przypadkiem, a jednak rdza brunatna występuje w zbożach powszechnie. Występuje między innymi dlatego, bo jak tłumaczył na jednej z konferencji dr inż. Wojciech Pusz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – sprawca rdzy brunatnej jest bardzo ciekawym grzybem zmieniającym swoje przyzwyczajenia i biologię rozwoju dosłownie na naszych oczach.

Obecnie sprawca rdzy brunatnej występuje praktycznie tylko na trawach, na zbożach ozimych i jarych. Rdza przystosowała się do nowych warunków i intensywnego rolnictwa. Rdzawe poduszeczki (skupienia zarodników) pojawiają się na liściach i potem wysypują zarodniki, które mogą rozprzestrzeniać się w promieniu kilkudziesięciu kilometrów i infekować. Po poduszeczce pozostaje niestety rana, która w okresie suszy jest drogą ucieczki wody. To dobija i tak zestresowane upałami rośliny.

Metody zwalczania rdzy brunatnej w pszenicy

Aby określić zagrożenie rdzą brunatną pszenicy i porównać je z progami szkodliwości należy regularnie, co kilka dni, analizować liście pszenicy na obecność skupień zarodników rdzawnikowych – uredinii. Zgodnie z metodyką integrowanej ochrony, należy w fazie krzewienia lub w późniejszych fazach zebrać po 25 źdźbeł w różnych, wybranych losowo punktach (łącznie w zależności od wielkości pola zbiera się od 100 do 150. Pierwszy i ostatni punkt powinien być oddalony około 2 m od brzegu pola.

Na plantacjach powyżej 2 ha należy zwiększyć liczbę punktów o 1 na każdy następny hektar. Określa się liczbę i procent porażonych źdźbeł w stosunku do analizowanych ogółem. Wystąpienie objawów rdzy brunatnej na pszenicy ozimej nie następuje w tym samym momencie co na pszenicy jarej i jest dla niej wskaźnikiem obecności źródeł infekcji.

Po wizycie na plantacji, zebraniu roślin do analizy i określeniu ilości porażonych źdźbeł w procentach, należy tę wartość porównać z progami szkodliwości choroby. Rdzę brunatną pszenicy w pszenicy, pszenżycie i życie należy zwalczać:
  • w fazie krzewienia, gdy obserwuje się epifitozę na roślinach; najczęściej, gdy na 10–15% roślin obserwuje się pierwsze objawy rdzy (faza rozwojowa w skali BBCH 21–29). W razie potrzeby następny zabieg wykonać należy po upływie około 15 dni,
  • w fazie strzelania roślin w źdźbło (faza rozwojowa w skali BBCH 30–39), jeżeli co najmniej 10% źdźbeł wykazuje objawy nowej infekcji,
  • w fazie kłoszenia roślin (faza rozwojowa w skali BBCH 51–59),
    jeżeli objawy nowej infekcji występują już na liściu podflagowym lub flagowym.
Rdzę brunatną pszenicy pod koniec czerwca i w lipcu widać w pełnej krasie i nie da się jej pomylić z żadną inną chorobą, przy czym jej szkodliwość jest podwójna. Zmniejsza ona powierzchnię asymilacyjną liści, a po rozsypaniu się zarodników pozostaje otwarta rana i jest miejscem intensywnej utraty wody. Te rany pogłębiają stres roślin w czasie suszy
  • Rdzę brunatną pszenicy pod koniec czerwca i w lipcu widać w pełnej krasie i nie da się jej pomylić z żadną inną chorobą, przy czym jej szkodliwość jest podwójna. Zmniejsza ona powierzchnię asymilacyjną liści, a po rozsypaniu się zarodników pozostaje otwarta rana i jest miejscem intensywnej utraty wody. Te rany pogłębiają stres roślin w czasie suszy
Marek Kalinowski
Zdjęcia: Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Septorioza paskowana liści pszenicy - rozwój, objawy i szkodliwość choroby

W wielu krajach zachodniej Europy septorioza paskowana liści jest najgroźniejszą i najbardziej kosztowną chorobą pszenicy. A w Polsce? Niestety, wieloletnie badania wskazują na rosnące zagrożenie tą chorobą a od 2000 roku można zaobserwować intensywne zmiany w występowaniu chorób pszenicy.

czytaj więcej

Rdza żółta zbóż i traw - szkodliwość, objawy i zwalczanie

Rdza żółta zbóż i traw zadomowiła się w Polsce i zależnie od srogości przebiegu zimy od kilku lat występuje w pszenicy i pszenżycie. Rok 2014 był pierwszym, kiedy rdza żółta wystąpiła epidemicznie porażając nawet odmiany pszenżyta i pszenicy uważane za odporne na sprawcę choroby.

czytaj więcej

Jak rozpoznać optymalne fazy na skracanie pszenicy?

W pszenicy kluczowa dla wykonania zabiegu skracania jest faza BBCH 31 (faza strzelania w źdźbło, kiedy to pierwsze kolanko znajduje się co najmniej 1 cm nad węzłem krzewienia). Ten optymalny termin trzeba umieć rozpoznać. Faza rozpoczyna się najpierw na najsilniejszym źdźble, czyli pędzie głównym.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)