Światowy Dzień Pszczół – zadbajmy o zapylaczy
20 maja na całym świecie szczególną uwagę poświęca się pszczołom i ich ochronie. Są to owady niezwykle cenne dla ludzkości, a jednak słyszy się o wielu przypadkach otruć całych rodzin pszczelich, co wiąże się z ogromnymi stratami.
Światowy Dzień Pszczół został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w rocznicę urodzin słoweńskiego pszczelarza i jednocześnie autora współczesnego pszczelarstwa – Antona Janša, który urodził się 20 maja 1734.
Jaka jest idea Światowego Dnia Pszczół?
Światowy Dnia Pszczół to dobra okazja, aby przypomnieć ludziom jak ważną rolę na wielu polach odgrywają pszczoły. Dotyczy to gospodarki, rolnictwa, środowiska naturalnego i człowieka. Według szacunków owady zapylające, a takimi są m.in. pszczoły miodne, odpowiadają za zapylenie ponad 90% gatunków roślin z ponad 300 tys. wszystkich znanych.
W Polsce występuje prawie 500 gatunków pszczół, które należą do owadów błonkoskrzydłych (Hymenoptera). Do tej grupy należą m.in. trzmiele, pszczoły murarki, miesierki, makatki. Jednakże w zapylaniu roślin swoja rolę pełnią także niektóre muchówki (Diptera), chrząszcze (Coleoptera), osowate (Vespidae), motyle (Lepidoptera) i inne owady.
Pszczoła która odwiedza kielich kwiatu, zbiera z niego nektar i pyłek, które są składnikami ich pożywienia i jednocześnie przenosi pyłek na znamię słupka, dzięki czemu może dojść do zapłodnienia i ostatecznie wykształcenia owocu. Także rośliny często wykształcają przystosowania, aby ułatwić zapylenie dzięki owadom albo żeby pyłek przyczepił się do ich ciała i został przeniesiony na inna roślinę.
Co zawdzięczamy pszczołom?
- zapylenie roślin, które jest najważniejszym czynnikiem plonotwórczym, zwiększają się także plony rolników,
- produkty pszczele tj. miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli.
Jak chronić pszczoły przed źle stosowanymi pestycydami?
W Polsce instytucją, która szczególnie opiekuje się pszczołami i innymi zapylaczami jest Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). Instytucja ta czuwa nad prawidłowym stosowaniem pestycydów w rolnictwie. Chociaż ostrożność w stosowaniu środków ochrony roślin ważna jest i na wsi i w mieście, na ogródkach działkowych, jak i tych przydomowych.
Współpraca między rolnikami a pszczelarzami jest bardzo ważna, a korzyści z niej wynikające są nie tylko obustronne. Im mniej błędów w praktyce i lepsza komunikacja między obiema grupami, tym bardziej korzystają na tym przede wszystkim pszczoły.
Osobom którym zależy na bezpieczeństwie pszczół polecamy zapoznać się z komunikatem PIORIN pt. „Pamiętajmy o pszczołach” dostępny na ichniej stronie.
Zainteresowani obserwacją życia pszczół „na żywo”, PIORiN zaprasza na transmisję, która prowadzona jest w eksperymentalnej pasiece znajdującej się w Centralnym Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu pod linkiem Pszczoły w inspekcji.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Na podstawie: PIORiN
Zdjęcie: PIORIN
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy