Jakie czynniki uwzględnić w planowaniu nawożenia przedsiewnego?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie czynniki uwzględnić w planowaniu nawożenia przedsiewnego?

13.08.2020autor: Marek Kalinowski

Planując przedsiewne nawożenie zbóż ozimych pamiętajmy, że głównym czynnikiem limitującym pobieranie składników pokarmowych i plonowanie roślin jest woda. Szacuje się, że niedobory wody w okresie wegetacji roślin dotykają w Polsce aż 60% areału. Po wodzie kluczowe znaczenie dla plonowania ma odczyn pH gleby, a zaraz po nim, według wielu specjalistów od nawożenia – dostępność potasu.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie są najlepsze i najgorsze przedplony dla zbóż ozimych? 
  • Jakie czynniki uwzględnić w planowaniu nawożenia przedsiewnego?
  • Jak wyregulować pH gleby ?
Zanim jednak przypomnimy reguły przedsiewnego nawożenia zbóż ozimych, warto pogłębić to zagadnienie o wpływ przedplonów na plonowanie zbóż. Zboża po najlepszych przedplonach plonują o 25% wyżej od zbóż uprawianych po zbożach. Tej ważnej zależności nie można bagatelizować. Przedplon to ważny czynnik plonotwórczy, który trzeba wziąć pod uwagę przy planowaniu nawożenia.

Najlepszym przedplonem to mieszanki strączkowo-zbożowe

Spośród zbóż, najwyższe wymagania glebowe i płodozmianowe ma pszenica ozima. Najlepszym przedplonem dla tego gatunku są: mieszanki strączkowo-zbożowe, bobik, burak, ziemniak oraz koniczyna i lucerna. Tradycyjne odmiany bobiku, jak i burak cukrowy, późno schodzą z pola, więc mogą być tylko przedplonem alternatywnym. Ziemniak stanowi przedplon bardzo dobry, pod warunkiem, że uprawia się go na glebach odpowiednich pod pszenicę i zbiera się w pierwszej połowie września. Również należy zwrócić uwagę, że w lata o małej sumie opadów koniczyna i lucerna mogą powodować silne przesuszenie gleby przed wysiewem pszenicy. Trzeba zatem pamiętać o pewnych niedomaganiach najlepszych przedplonów dla pszenicy, bo mogą stanowić agrotechniczną pułapkę.

r e k l a m a
Dobrym przedplonem dla pszenicy jest też rzepak, groch i owies. Należy jednak liczyć się z 8-12-procentowym spadkiem plonu ziarna w porównaniu do przedplonów najlepszych. Najgorszymi przedplonami dla pszenicy są: pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień. Tutaj spadek plonu w porównaniu do najlepszych przedplonów może sięgać 25%. Uprawa pszenicy po sobie wymaga ponadto większych wydatków na ochronę chemiczną.

A jakie są najlepsze i najgorsze przedplony dla pozostałych zbóż ozimych? Żyto ozime uprawiane na glebach lżejszych jest wdzięczne za przedplon łubinów, grochu. Dobrym przedplonem są ziemniaki, a fatalna jest uprawa żyta w monokulturze. Najlepszymi przedplonami dla pszenżyta ozimego są wczesne strączkowe uprawiane na nasiona, motylkowate wieloletnie oraz wczesne i średnio wczesne ziemniaki. Dobrym przedplonem jest rzepak i owies, najgorszym – pszenżyto, pszenica i żyto. Jęczmień ozimy ze względu na jego wczesny siew wymaga przedplonów wcześnie schodzących z pola, takich jak: groch, rzepak ozimy, ziemniak wczesny, mieszanki strączkowe na nasiona. Ze względu na zagrożenie chorobami, niewskazanymi przedplonami dla jęczmienia są: jęczmień, pszenica oraz pszenżyto.

Po mocnych przedplonach niezbożowych, a takim jest np. bobik, nawożenie przedsiewne zbóż ozimych azotem jest zbędne
  • Po mocnych przedplonach niezbożowych, a takim jest np. bobik, nawożenie przedsiewne zbóż ozimych azotem jest zbędne

pH gleby decyduje o wyborze nawozów

Po tych ważnych informacjach o znaczeniu roślin przedplonowych wróćmy do nawożenia pamiętając, że o wykorzystaniu składników pokarmowych z gleby i z nawozów decyduje pH gleby. Bez odpowiedniego odczynu stymulującego życie biologiczne nie da się uzyskiwać wysokich plonów roślin. Nieuregulowany odczyn gleb może zniweczyć działanie poprawnie wyliczonych dawek N, P i K. Jeżeli uprawiamy zboża po zbożach, warto wykorzystać obecny czas pożniwny na zbadanie odczynu pH i zasobności gleby oraz wapnowanie. A jeżeli nie będziemy regulować odczynu, to warto, zwłaszcza pod jęczmień i pszenicę, zastosować nawozową dawkę wapna wynikającą z potrzeb pokarmowych.

Na dobrych stanowiskach z uregulowanym odczynem pH gleby nawożenie pod zboża ozime powinno dotyczyć w zasadzie dwóch składników – fosforu i potasu. Optymalny system nawożenia zbóż tymi składnikami powinien opierać się na znajomości zasobności stanowiska w przyswajalne ich formy. W oparciu o te dane i ilości składników, które przy zakładanym plonie zostaną z nim wyniesione (tabela) można określić potrzeby nawozowe zbóż. Na glebach o co najmniej średniej zasobności przyswajalnego fosforu i potasu, dawki tych składników mogą być równe wymaganiom pokarmowym.

Zboża ozime muszą przygotować się odpowiednio do zimy i przedsiewne nawożenie fosforem i potasem jest tego podstawą. W przypadku fosforu trzeba wiedzieć, że jego dostępność dla roślin jest większa na glebach wilgotnych, przewiewnych i zasobnych w próchnicę. Największe znaczenie dla dostępności fosforu dla roślin ma odczyn. Najwięcej przyswajalnego fosforu występuje w glebach o odczynie lekko kwaśnym. Natomiast na glebach zarówno silnie kwaśnych, jak i świeżo wapnowanych, z powodu tworzenia się trudno rozpuszczalnych związków, staje się on niedostępny dla roślin.

Rzepak pozostawia dobre stanowisko i w resztkach pożniwnych jest na tyle dużo potasu i fosforu, że w teorii prawie pokrywa to zapotrzebowanie zbóż. W teorii! W praktyce jest bowiem tak, że resztki muszą się rozłożyć (a na to potrzebny jest nawet rok), zaś wykorzystanie zawartego w nich fosforu i potasu rozkłada się na kilka lat
  • Rzepak pozostawia dobre stanowisko i w resztkach pożniwnych jest na tyle dużo potasu i fosforu, że w teorii prawie pokrywa to zapotrzebowanie zbóż. W teorii! W praktyce jest bowiem tak, że resztki muszą się rozłożyć (a na to potrzebny jest nawet rok), zaś wykorzystanie zawartego w nich fosforu i potasu rozkłada się na kilka lat

Największe stężenie potasu występuje w młodych częściach roślin

Fosfor dla roślin jest bardzo ważny, ale uważa się, że to niedobory potasu zajmują drugie miejsce po zakwaszeniu wśród czynników zmniejszających żyzność naszych gleb i ograniczających plony podstawowych roślin uprawnych. Z tego względu zalecane jest coroczne nawożenie tym składnikiem. Rośliny dobrze odżywione potasem zużywają mniej wody na wyprodukowanie jednostki suchej masy roślin, łatwiej znoszą okresy suszy i wolniej więdną.

Największe stężenie potasu występuje w młodych częściach roślin i dlatego bardzo ważne jest zaopatrzenie roślin w ten składnik na początku ich rozwoju, szczególnie ozimin, które dobrze odżywione potasem lepiej zimują.

Brak potasu powoduje słabe krzewienie się roślin, zahamowanie wzrostu nowych łodyg i obniżenie jakości plonu. Stosowanie potasu w nadmiernych dawkach na zapas nie jest jednak wskazane, z kilku powodów. Potas ulega łatwo wymywaniu, zwłaszcza na glebach lekkich, a straty są jeszcze większe na glebach zakwaszonych, gdyż w miarę spadku pH maleje wiązanie jonów potasu przez kompleks sorpcyjny.

Pobranie składników pokarmowych w kg z plonem 1 tony ziarna + słoma
(E. Wróbel, M. Pietkiewicz)

Składnik pokarmowy

 

fosfor

potas

azot

 

10

19

24

 

11,5

22,1

23

 

11

21

27

 

10

21

24

 


Azot potrzebny po słabych przedplonach

Azot to główny składnik pokarmowy roślin. Generalnie, potrzeby zbóż w okresie jesiennym w stosunku do azotu są niewielkie i wynoszą 20 kg N/ha do maksymalnie 40 kg N/ha w przypadku bardzo dobrze rozwiniętych i rozkrzewionych jesienią łanów jęczmienia i żyta. Ewentualna dawka azotu przed siewem zbóż ozimych uzasadniona jest tylko po słabym przedplonie albo przy bardzo intensywnej technologii uprawy nastawionej na wysoki plon.

Jeżeli nawet jest taka potrzeba, to dawka nie powinna przekraczać 20 kg N/ha. Żeby azot był plonotwórczy i efektywnie wykorzystywany, potrzebne są składniki drugoplanowe, ale bezpośrednio decydującymi o przemianach azotu i efektywności jego wykorzystania: wapń, magnez i siarka. Biorąc to pod uwagę, warto dodać, że nawożenie makroelementami drugoplanowymi ma większe znaczenie w gospodarstwach bezinwentarzowych. W gospodarstwach z produkcją zwierzęcą, w których obornik stosowany jest co 4–5 lat, potrzeby nawozowe np. pszenicy ozimej powinny uwzględniać azot, fosfor, potas, a także magnez i miedź. W gospodarstwach nastawionych tylko na produkcję roślinną, w których obornika się nie stosuje wzrasta wrażliwość i zapotrzebowanie zbóż dodatkowo na siarkę i mangan.

Trzeba o tym pamiętać także w strategii przedsiewnego nawożenia zbóż i ich dokarmiania w okresie jesieni. Np. część deficytowej siarki i magnezu można zastosować przedsiewnie, ale część, bo te składniki łatwo ulegają stratom. Resztę tych składników najlepiej jest zastosować w nawozach stałych (bo najtańsze) późną jesienią pod koniec wegetacji (zdążą się przemieścić do wiosny w strefę zasięgu korzeni) albo wiosną. Późna jesień jest jednak terminem lepszym na stosowanie magnezu i siarki niż wczesna wiosna.

Marek Kalinowski
Zdjęcia: 
Marek Kalinowski

autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

W jaki sposób zaspokoić potrzeby pokarmowe roślin?

Nawożenie podstawowe rzepaku uwzględniające zasobność i pH gleby powinno pokryć zapotrzebowanie pokarmowe roślin pod oczekiwany plon nasion z uwzględnieniem zasobności przyswajalnych pierwiastków. Strategia dolistnego nawożenia musi uwzględniać zasobność gleby, dawki nawożenia doglebowego, przedplon i pogodę. Jesień to pierwszy okres krytyczny zapotrzebowania roślin na składniki pokarmowe. To jesienią buduje się podstawowa struktura plonowania: tworzą się zawiązki przyszłych liści, rozgałęzień bocznych i kwiatostanów.

czytaj więcej

Jak zwiększyć poziom próchnicy w glebie?

Żyzna gleba to gleba nie tylko zasobna w składniki pokarmowe i próchnicę, lecz także zasiedlona przez różne gatunki mikroorganizmów, m.in. bakterie właściwe, promieniowce, drożdże, bakterie amonifikacyjne, bakterie rozkładające fosforany, bakterie kwasu mlekowego oraz grzyby. Uczestniczą one w przemianach materii organicznej, procesach rozkładu i ponownej syntezy, zwiększając trwałość próchnicy, czyli humusu. Poza tym udostępniają roślinom składniki pokarmowe, ograniczają rozwój patogenów glebowych i poprawiają strukturę gleby.

czytaj więcej

Nowy pielnik do kukurydzy z Agro-Maszu z funkcją nawożenia

Firma Agro-Masz zaczyna być specjalistą w produkcji maszyn wykorzystywanych w kukurydzy. Nie tak dawno opracowała i wdrożyła do oferty cztero- i sześciorzędowy siewnik punktowy, a teraz testuje pielnik, który oprócz spulchniania gleby i niszczenia chwastów, pozwala dokarmić kukurydzę azotem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)