Jak wykonać test kopertowy na septoriozę?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak wykonać test kopertowy na septoriozę?

30.04.2020autor: Marek Kalinowski

Zagrożenie ze strony wielu agrofagów można śledzić na stronach internetowych Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu oraz witrynach koncernów chemicznych. Wykorzystują one albo obserwacje na miejscu prowadzone przez ekspertów lub różne pułapki.

Z artykułu dowiesz się

  • Czy monitoring polowy można czymś wesprzeć, aby zagrożenie dostrzec wcześniej?
  • Jak można wspomóc się kopertą i wykonać test?
  • Jak rolnik ma dowiedzieć się o tym, że roślina jest chora skoro utajona inkubacja trwa 3–4 tygodnie?
Dane są analizowane i programy wykorzystujące algorytmy z uwzględnieniem informacji stacji meteorologicznych sygnalizują progowe wartości zagrożeń wyznaczając okienka czasowe wykonania zabiegów. Oczywiście żadna tego typu informacja nie zastąpi rzetelnej obserwacji pól.

Septoriozę należy ograniczyć zaraz po infekcji

W przypadku wielu chorób roślin widoczne objawy porażenia oznaczają, że zabieg był potrzebny i jest mocno spóźniony. Czy monitoring polowy można czymś wesprzeć, aby zagrożenie dostrzec wcześniej? Można. Za tydzień przy okazji omawiania zabiegów fungicydowych w terminie T3 w zbożach przypomnimy prosty test kopertowy zalecany i upowszechniany przez prof. dr. hab. Marka Korbasa do oceny zagrożenia fuzariozą kłosów. Ale kopertę można wykorzystać we wcześniejszych fazach do wspomagania decyzji zabiegów w terminie T1 i T2.

r e k l a m a
W tych okresach najgroźniejszą chorobą pszenicy jest septrorioza paskowana liści. Szkopuł w tym, że powinno się ją ograniczać zaraz po infekcji, a ma ona niestety bardzo długi okres inkubacji. Zależnie od warunków pogodowych i od wrażliwości odmiany, ten okres może trwać od ok. 16 dni do nawet 38 dni. Ale jak rolnik ma dowiedzieć się o tym, że roślina jest chora skoro utajona inkubacja trwa 3–4 tygodnie? Jak w tym przypadku można wspomóc się kopertą i wykonać test?

Do testu na septoriozę pobieramy liście flagowe
  • Do testu na septoriozę pobieramy liście flagowe

Opis testu kopertowego

Jest dobra metoda którą przypomina rolnikom na spotkaniach polowych także prof. dr hab. Marek Korbas, a którą można wykonać bez nakładów. Nie jest to test bardzo dokładny, ale pozwoli ocenić potencjalne zagrożenie znacznie wcześniej niż dostrzeżemy je w łanie pszenicy. Koperta to podstawa, ale wcześniej trzeba wejść w łan pszenicy i idąc po przekątnej pobrać kilkadziesiąt liści flagowych. Zebraną próbę należy następnie położyć na zwilżonym papierze (najlepiej zwilżyć kilka arkuszy zwykłego papieru gazetowego) i złożyć na pół. Tak przygotowaną próbkę wkładamy do zwilżonej dużej koperty lub zwykłej papierowej torby. Całość wkładamy do torby foliowej (zwykła reklamówka) z kilkoma otworami na powietrze. Przygotowany pakunek najlepiej włożyć do szuflady w miejscu, gdzie zapewniona będzie temperatura 18–20 st. C. 

Jeżeli septorioza paskowana liści jest w łanie – już po kilku dniach testu pojawią się na liściach chlorotyczne lub nekrotyczne plamy. Gdy stwierdzimy w teście objawy septoriozy paskowanej liści i pogoda sprzyja jej rozwojowi – trzeba wykonać zabieg. Jeżeli jednak po 5.–6. dniach trwania testu nic nie stwierdzimy, ponownie powinniśmy pójść w pole i przygotować taki sam test. Nie jest to test laboratoryjny, a więc jego dokładność jest mniejsza. Niemniej lepiej jest go wykonać niż zastosować zabieg ochrony na oko, który okaże się zabiegiem chybionym. Oczywiście w tym teście przyspieszymy rozwój także innych chorób: brunatnej plamistości liści, rdzy brunatnej, rdzy żółtej.


Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski
Zdjęcie Główne: Pixabay
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Septorioza plew pszenicy - rozwój, objawy i szkodliwość choroby

Grzyby wywołujące septoriozę plew pszenicy mają najlepsze warunki do infekcji, kiedy temperatura w nocy wynosi od 0 do 14 st. C i w dzień od 14 do 24 st. C, pada deszcz lub przynajmniej panuje wysoka wilgotność w łanie po obfitej rosie i liście są wilgotne oraz występuje rozproszone światło.

czytaj więcej

Septorioza paskowana liści pszenicy - rozwój, objawy i szkodliwość choroby

W wielu krajach zachodniej Europy septorioza paskowana liści jest najgroźniejszą i najbardziej kosztowną chorobą pszenicy. A w Polsce? Niestety, wieloletnie badania wskazują na rosnące zagrożenie tą chorobą a od 2000 roku można zaobserwować intensywne zmiany w występowaniu chorób pszenicy.

czytaj więcej

Jakimi sposobami walczyć ze zgnilizną twardzikową w rzepaku?

Przy powszechnej odporności najnowszych odmian rzepaku na suchą zgniliznę kapustnych, to zgnilizna twardzikowa wyrasta na główny problem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)