Czas na monitoring omacnicy prosowianki w kukurydzy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czas na monitoring omacnicy prosowianki w kukurydzy

01.06.2021autor: Marek Kalinowski

Ostatnie suche i ciepłe lata sprzyjały namnażaniu się populacji omacnicy prosowianki i do gradacji tego szkodnika. To od kilku sezonów sprzyjało jej migracji na nowe tereny zwłaszcza na północ.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak prawidłowo przeprowadzić monitoring omacnicy prosowianki ?
  • Jak rozwija się omacnica prosowianka ?
  • Jakie szkody niesie za sobą omacnica prosowianka ?
Omacnica prosowianka to najgroźniejszy szkodnik kukurydzy i najskuteczniej ogranicza jej populację właściwe zmianowanie, zabiegi pożniwne niszczące mechanicznie łodygi kukurydzy oraz głęboka orka. Najczęściej to nie wystarczy i wtedy ograniczanie omacnicy należy wspomóc metodą biologiczną (kruszynek) i chemiczną (opryski insektycydowe).
r e k l a m a

Omacnica zimuje na resztkach pożniwnych

Zalecenia dotyczące właściwego monitoringu nalotów szkodnika jak również agrotechniczne, biologiczne i chemiczne metody ograniczania omacnicy przedstawimy w kolejnych wydaniach "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Dziś przypomnimy biologię rozwoju, cechy rozpoznawcze i szkodliwość omacnicy.
 
Omacnica prosowianka rozwija w warunkach Polski jedno pokolenie i tylko okresowo może pojawić się nieliczna grupa drugiego pokolenia. Szkodnik zimuje na resztkach pożniwnych. Dorosłe gąsienice moszczą się w oprzędzie w dolnej części łodygi na wysokości ok. 10 cm od ziemi. Niestety, nie wytrzebi ich populacji największy mróz, ale kiedy gąsienice głęboko przyorzemy, są małe szanse, że po przepoczwarczeniu motyle wydostaną się na powierzchnię. Po przezimowaniu gąsienice w maju przędą kokony i przepoczwarczają się.
 
Wyloty motyli omacnicy rozpoczynają się już w połowie czerwca i trwają do 8 tygodni. Składanie jaj przez samice rozpoczyna się w połowie czerwca, a maksymalne nasilenia składnia jaj przypada na drugą połowę lipca. Gąsienice zależnie od warunków pogodowych wylęgają się po 5–10 dniach i wylęg trwa od końca czerwca do końca sierpnia.

W ostatnich upalnych latach omacnica przyspieszała atak i nalatywała na kukurydzę już w czerwcu. Okres chemicznego ograniczania szkodnika po przekroczeniu progu szkodliwości zbiega się z fazą wiechowania kukurydzy, czyli mniej więcej w połowie lipca. Zabiegi w tak zaawansowanej fazie są trudne technicznie. Coraz częściej plantatorzy pozostawiają ścieżki technologiczne
  • W ostatnich upalnych latach omacnica przyspieszała atak i nalatywała na kukurydzę już w czerwcu. Okres chemicznego ograniczania szkodnika po przekroczeniu progu szkodliwości zbiega się z fazą wiechowania kukurydzy, czyli mniej więcej w połowie lipca. Zabiegi w tak zaawansowanej fazie są trudne technicznie. Coraz częściej plantatorzy pozostawiają ścieżki technologiczne

Warto umieć rozróżnić samca i samice

Osobniki dorosłe omacnicy prosowianki to motyle o rozpiętości skrzydeł 20–30 mm. Przednie skrzydła są jasnobrązowe do brunatnych z ciemniejszym brzegiem i dwoma falistymi liniami poprzecznymi, tylne natomiast są barwy słomkowej. Na głowie motyli znajduje się aparat gębowy typu ssącego oraz czułki sięgające niemal do połowy długości ciała.
 
To ogólne cechy rozpoznawcze i plantatorzy kukurydzy w większości znają omacnicę prosowiankę i potrafią ją odróżnić od innych motyli. Warto znać jednak więcej szczegółów i mieć umiejętność rozróżniania samców i samic. Na szczęście dorosłe osobniki omacnicy cechuje dymorfizm płciowy związany z rozmiarami i ubarwieniem.
 
Długość ciała samic dochodzi do 15 mm, a rozpiętość skrzydeł wynosi 25–34 mm. Przednie skrzydła samic są bladożółte lub jasnobrązowe, mają ciemne brzegi i dwie poprzeczne, faliste linie. Tylne skrzydła są jaśniejsze, a przez ich środek przebiega jasna pręga.
 
Długość ciała samców dochodzi do 12 mm, a rozpiętość skrzydeł wynosi 20–26 mm. U osobników męskich przednie skrzydła są ciemniejsze, zwykle brązowe, z jasnymi, falistymi liniami poprzecznymi, natomiast tylna para jest jaśniejsza.
 
Jaja składane przez samice dachówkowato na początku są białe, owalne, lekko spłaszczone, szerokości 0,7–1 mm długości 1–1,2 mm, układane w złoża po 20–30 i więcej sztuk. Z czasem jaja stają się kremowe.
 
Gąsienice omacnicy, te dorosłe, są bardzo charakterystyczne. Przechodzą jednak przez pięć stadiów rozwojowych i te z pokolenia L1 zaraz po wylęgu są wielkości zaledwie 1–2 mm. Charakterystyczna jest czarna lub ciemnobrązowa głowa z aparatem typu gryzącego. Te najstarsze gąsienice L5 osiągają długość do ok. 25 mm, mają trzy pary odnóży tułowiowych i pięć par pasówek na segmentach odwłokowych.
 
Poczwarka omacnicy prosowianki typu zamkniętego jest jasnobrązowa. Poczwarki samic są większe (do 17 mm długości i do 4 mm szerokości).

Osobniki dorosłe omacnicy prosowianki. Z lewej samiec, a obok zdecydowanie większa i o jaśniejszym ubarwieniu samica. Przy monitoringu szkodnika ważna jest identyfikacja płci i liczenie samic, bo to od nich zależy szkodliwość w kukurydzy
  • Osobniki dorosłe omacnicy prosowianki. Z lewej samiec, a obok zdecydowanie większa i o jaśniejszym ubarwieniu samica. Przy monitoringu szkodnika ważna jest identyfikacja płci i liczenie samic, bo to od nich zależy szkodliwość w kukurydzy

Na liściach kukurydzy średnio w złożu znajduje się zwykle 20–30 jaj złożonych przez omacnicę prosowiankę, ale spotyka się od 2 do 80 jaj. Średnia płodność samic wynosi 200–300 jaj (maksymalna nawet 600 jaj
  • Na liściach kukurydzy średnio w złożu znajduje się zwykle 20–30 jaj złożonych przez omacnicę prosowiankę, ale spotyka się od 2 do 80 jaj. Średnia płodność samic wynosi 200–300 jaj (maksymalna nawet 600 jaj

Najbardziej szkodzi ziarnowej

Gąsienice początkowo odżywiają się pyłkiem kukurydzy, potem żerują na wiechach w pochwach liści, w nerwach, na zawiązkach kolb, znamionach i pod liśćmi okrywowymi kolb. To powoduje w konsekwencji łamanie i zasychanie wiech co bardzo skraca okres pylenia kukurydzy i ilość produkowanego przez rośliny pyłku. To wszystko skutkuje znacznie gorszym i nierównomiernym zaziarnieniem kolb. Omacnica żerując w pochwach liści zmniejsza też powierzchnię asymilacyjną roślin. Z powodu uszkodzeń liści okrywowych kolb te bieleją i przedwcześnie zasychają.
 
W późniejszym okresie, kiedy już rośliny są osłabione, omacnica interesuje się łodygami – wgryza się do środka i zżera rdzenie łodyg. Zaburza to transport wody i substancji odżywczych, a w miejscach najsilniejszych uszkodzeń łodygi łamią się. Szczególnie szkodliwe jest, kiedy łodyga łamie się pod osadzeniem kolby. Potem przychodzi czas na żer w kolbach – gąsienice odżywiają się miękkimi ziarniakami, a gdy stwardnieją, żerują w osadkach. Szkodliwe dla plonu jest też podgryzanie przez gąsienice kolb u nasady, po którym charakterystycznie zwisają i ostatecznie opadają na ziemię. Uszkodzenia wyrządzane przez omacnicę prosowiankę skutkują też wzrostem porażenia kukurydzy przez fuzariozę kolb i łodyg.

Gąsienice omacnicy prosowianki są barwy brunatnożółtej (jasnobrązowej) z ciemną głową i charakterystycznymi ciemnymi plamkami na każdym segmencie (po cztery na segmentach przedniej części i po dwie mniejsze na segmentach części tylnej). Przez grzbiet przebiega ciemniejsze pasmo
  • Gąsienice omacnicy prosowianki są barwy brunatnożółtej (jasnobrązowej) z ciemną głową i charakterystycznymi ciemnymi plamkami na każdym segmencie (po cztery na segmentach przedniej części i po dwie mniejsze na segmentach części tylnej). Przez grzbiet przebiega ciemniejsze pasmo


Marek Kalinowski
Zdjęcia:  Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kukurydza ma to w genach: na pewnym etapie rozwoju sama się obroni przed szkodnikami

Niedawno przypominaliśmy biologię rozwoju omacnicy prosowianki, a w numerze 24. metody monitoringu jej nalotów na kukurydzę. Przy dużym nasileniu szkodnika jego zwalczanie w zaawansowanych fazach rozwoju kukurydzy jest konieczne, chociaż ze względów technicznych nie zawsze możliwe.

czytaj więcej

Uprawa kukurydzy w założeniach Zielonego Ładu. Jak to może wyglądać w praktyce?

Jedna odmiana kukurydzy, trzy systemy uprawy, osiemnaście poletek, a na każdym inna technologia. Tak w skrócie prezentuje się wspólny projekt Agrii i Agro Masz "Uprawa kukurydzy w oparciu o założenia Zielonego Ładu". Wszystko po to, aby maksymalnie wykorzystać potencjał glebowy przy jednoczesnej minimalizacji nakładów.

czytaj więcej
Kukurydza

Na ratunek wychłodzonej kukurydzy

Pogoda w tym roku nie sprzyja ciepłolubnej kukurydzy. Wprawdzie jest wilgotno, ale chłodno, a przede wszystkim brakuje słońca. Kukurydza bardzo go potrzebuje do efektywnego przeprowadzenia procesu fotosyntezy (C4). Jak jej teraz pomóc?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)