Uprawa kukurydzy w założeniach Zielonego Ładu. Jak to może wyglądać w praktyce?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Uprawa kukurydzy w założeniach Zielonego Ładu. Jak to może wyglądać w praktyce?

28.05.2021autor: Krzysztof Janisławski

Jedna odmiana kukurydzy, trzy systemy uprawy, osiemnaście poletek, a na każdym inna technologia. Tak w skrócie prezentuje się wspólny projekt Agrii i Agro Masz "Uprawa kukurydzy w oparciu o założenia Zielonego Ładu". Wszystko po to, aby maksymalnie wykorzystać potencjał glebowy przy jednoczesnej minimalizacji nakładów.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak zmaksymalizować zyski z uprawy kukurydzy ?
  • Jak zminimalizować koszty uprawy kukurydzy ?
  • Jaka jest nowa strategia Unii Europejskiej w walce z ociepleniem klimatu ?
Siew kukurydzy rozpoczynający oficjalnie projekt odbył się na poletkach doświadczalnych w Strzelcach Małych 28 kwietnia. Ale zanim maszyny Agro Masz wjechały w pole, dziennikarzy przywitał Paweł Nowak, właściciel Agro Masz, a Marek Reich, menedżer ds. rozwoju Agrii wyjaśnił założenia wspólnego projektu obu firm.

r e k l a m a
– Zależy nam, żeby optymalizować wykorzystanie składników pokarmowych dostarczanych roślinom – mówi Marek Reich.

– Obecnie w Strzelcach Małych szukamy najlepszych rozwiązań dla uprawy kukurydzy prowadzonej na lekkich glebach w różnych systemach uprawy, przy różnych wariantach nawożenia i aplikacji nawozów.

Nowa strategia Unii Europejskiej "od pola do stołu" 

Unia Europejska chce być obszarem neutralnym klimatycznie do 2050 r. Osiągnięcie tego celu ma być możliwe dzięki wprowadzeniu w życie założeń "Europejskiego Zielonego Ładu". To odpowiedź urzędników z Brukseli na zmiany klimatu i postępującą degradację środowiska naturalnego, spowodowane działalnością człowieka. Zmiany te zaczynają być egzystencjalnym zagrożeniem dla ludzkości. Jeśli nie zostaną zatrzymane, czeka nas potężny kryzys a w czarnym scenariuszu koniec cywilizacji, jaką znamy.

Badacze z Międzynarodowego Panelu ds. Zmian Klimatu w 2018 roku uznali, że bezpieczny poziom globalnego ocieplenia wynosi 1,5 st. C. Aby utrzymać taki stan, należy globalnie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o połowę z poziomu 2010 roku. Kataklizm klimatyczny stanie się faktem, jeśli nie wprowadzimy pełnej dekarbonizacji gospodarki globalnej.

W ramach wizji Zielonego Ładu, Unia Europejska przyjęła nową strategię rolną, nazwaną: "Od pola do stołu". Jej celem jest gwarancja bezpieczeństwa żywnościowego, a jednocześnie zmniejszenie negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko. Wiąże się to z emisją gazów cieplarnianych, których około 10% przypada na samo rolnictwo, w tym zużycie pestycydów, antybiotyków oraz nawozów sztucznych.

Założenia planu do 2030 r. to przede wszystkim zwiększenie skali rolnictwa ekologicznego do 25% wszystkich upraw oraz zmniejszenie ilości wszystkich używanych pestycydów chemicznych, również niebezpiecznych o 50%, a także zmniejszenie ilości nawozów sztucznych o 20%.

Nic więc dziwnego, że trwają intensywne poszukiwania innowacyjnych rozwiązań pozwalających lepiej gospodarować nawożeniem mineralnym i substancjami chemicznymi aplikowanymi roślinom w różnych systemach uprawy przy użyciu nowoczesnych maszyn rolniczych. "Wydaje się, że jedynym kierunkiem poszukiwań odpowiednich rozwiązań, jest integracja poszczególnych ogniw agrotechniki. Od dawna się mówi o metodykach integrowanej produkcji, jednak w praktyce sporadycznie można spotkać takie technologie" informują w opisie doświadczenia jego organizatorzy.

W poprzednim sezonie agrotechnicznym w tym samym miejscu, czyli na poletkach doświadczalnych w Strzelcach Małych, Agrii i Agro Masz testowały trzy różne systemy uprawy rzepaku ozimego.

– Projekt jest kontynuowany na północy Polski, koło Kętrzyna, w skrajnie odmiennym środowisku i warunkach glebowych – mówi Marek Reich.

Marek Reich, menedżer ds. rozwoju Agrii
  • Marek Reich, menedżer ds. rozwoju Agrii

W Doświadczeniu zastosowano trzy systemy uprawy kukurydzy

28 kwietnia na stanowiskach po rzepakach ruszył program dotyczący kukurydzy. Na wszystkich stanowiskach (po rzepaku) wysiana została jedna odmiana kukurydzy. Do piaszczystej i podatnej na erozję gleby trafiły nasiona odmiany Elzea (Nasiona Dalgety), uniwersalnej odmiany do uprawy na ziarno i kiszonkę. Jest mieszańcem trójliniowym, przystosowanym do różnorodnych siedlisk i warunków uprawy, w tym gleb słabszych i bardziej zawodnych.

Zastosowano trzy systemy uprawy (pasowa, bezorkowa powierzchniowa-głęboka i tradycyjna płużna) i osiemnaście różnych technologii prowadzenia roślin. W przypadku sześciu poletek dedykowanych uprawie pasowej doświadczenie ma m.in. dać odpowiedź na pytanie, jaka dawka nawozu przy zastosowanej metodzie aplikacji skutkuje (bądź nie) fitotoksycznością.

W nawożeniu w ramach doświadczenia wykorzystywane są trzy rodzaje nawozów w zmiennym dawkowaniu aplikowane rzędowo bądź rzutowo. Pierwszy z nich to Super N 46, czyli granulowany nawóz azotowy z powłoką inhibitora ureazy NBPT i nośnika MDGE, a więc spełniający wchodzące w życie latem nowe wymogi.

– Dzięki temu wpisuje się doskonale w strategię Zielonego Ładu – mówi Marek Reich. – Chodzi o redukcję amoniaku do atmosfery.

– Rozwijany od ośmiu lat, sprawdzony i wdrożony z dużym powodzeniem.

Drugi z nawozów to ABS Corn – nawóz otoczkowany systemem ABS, co ma uniemożliwiać blokowanie fosforu, dając efekt lepszego jego wykorzystania.

– System ABS stosujemy od dawna, ale ten konkretny nawóz to nowość – wyjaśnia Marek Reich.

– Też idealnie wpasowuje się w strategię Zielonego ładu. Technologia ABS blokuje uwstecznianie fosforu, dzięki czemu poziom jego wykorzystania przez roślinę jest większy przy aplikacji takiej samej dawki.

Paletę wykorzystywanych w doświadczeniu nawozów (wszystkie z Agrii) zamyka Super Potas. 20 z 37% potasu w Super Potasie występuje w postaci bezchlorkowej, co poszerza możliwości zastosowania go w odżywianiu roślin wrażliwych na chlorki (np. cebula, fasola, bób) lub gorzej znoszących ich obecność w swoim środowisku (np. pomidor, por, marchew). Siarka podnosi zdolność roślin do wykorzystania azotu.

– Został wybrany, ponieważ zawartość składników pokarmowych na poletkach jest na niskim poziomie. Został dostarczony rzutowo na całości, aby podnieść ich poziom. Wśród osiemnastu poletek są dwa prowadzone w technologii biologicznej: pierwsze bez nawozów i środków ochrony roślin, drugie bez herbicydów. Oba w grupie poletek prowadzonych w tradycyjnej płużnej uprawie.

Poletka doświadczalne są uprawiane maszynami Agro Masz
  • Poletka doświadczalne są uprawiane maszynami Agro Masz

Eksperyment polowy łączy wiedzę i doświadczenie dwóch firm, które na co dzień dostarczają zróżnicowane, a zarazem kompleksowe metody w uprawie roślin

  • Eksperyment polowy łączy wiedzę i doświadczenie dwóch firm, które na co dzień dostarczają zróżnicowane, a zarazem kompleksowe metody w uprawie roślin

Agrii z Agro Masz

W doświadczeniu wykorzystywane są maszyny rolnicze Agro Masz: zestaw uprawowy Runner, siewnik punktowy Falcon i pielnik międzyrzędowy Strix.

– Łączą w sobie kilka zadań – zwrócił uwagę Marek Reich.

– Np. pielnik może dodatkowo nawozić. Ta wielofunkcyjność pozwala ograniczyć liczbę przejazdów i zmniejszyć koszty, ale także ograniczyć emisję dwutlenku węgla, co jest istotne w kontekście wprowadzonych prze Unię wymogów.

Pozytywny wpływ na ekonomiczną stronę przedsięwzięcia ma też możliwość precyzyjnego dostarczenia składników pokarmowych.

– Im ono będzie bardziej efektywne, tym lepiej ekonomicznie prowadzący uprawę na tym wyjdzie mówił Marek Reich.

Organizatorzy projektu doświadczalnego i pokazu obiecują, że jesienią będziemy mogli wspólnie sprawdzić, jak kukurydza plonowała na poszczególnych poletkach.


Krzysztof Janisławski
Zdjęcia: Krzysztof Janisławski

Dzięki, że przeczytałeś cały artykuł i że jesteś z nami.
Jeśli chcesz dostawać najciekawsze wiadomości rolnicze zapisz się na newsletter TPR już teraz!


autor Krzysztof Janisławski

Krzysztof Janisławski

dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Lublina

dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Lublina

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czas na monitoring omacnicy prosowianki w kukurydzy

Ostatnie suche i ciepłe lata sprzyjały namnażaniu się populacji omacnicy prosowianki i do gradacji tego szkodnika. To od kilku sezonów sprzyjało jej migracji na nowe tereny zwłaszcza na północ.

czytaj więcej

Dotacje na zalesienie 2021 – ile na ha i jakie warunki?

Od początku czerwca rolnicy będą mogli składać do ARiMR wnioski o wsparcie na zalesienie gruntów rolnych. Wysokość dotacji będzie uzależniona m.in. od rodzaju drzew i gruntu, na którym zasadzimy las. Na jakie dotacje mogą liczyć rolnicy i na jakich warunkach są przyznawane dotacje na zalesienie?

czytaj więcej

Jak należy dokarmiać i stymulować kukurydzę?

Produktów dolistnych i biostymulujących na rynku jest bardzo dużo, dlatego chcąc wybrać ten odpowiedni dla naszej uprawy musimy wiedzieć, jaki jest cel tego zabiegu, bo tylko wtedy dobierzemy właściwy oprysk.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)