r e k l a m a
Partnerzy portalu
Co wskazuje na to, że ruszyła wegetacja roślin?
04.03.2020autor: Marek Kalinowski
Czy to już koniec zimy, czy jednak jeszcze da się oziminom we znaki? Tego nie wie nikt, chociaż patrząc na temperatury i rośliny wszystko wskazuje na to, że oziminy odpalają wegetację.
Warto to sprawdzić, a przy okazji ocenić potencjał plonotwórczy ozimin. Dlatego dziś przypominamy kilka istotnych informacji o zimowym uśpieniu roślin i ich wybudzaniu.
Wegetacja ogranicza metabolizm roślin do minimum
W stan spoczynku wegetacyjnego albo stan uśpienia fizjologicznego zwanego fachowo anabiozą, wprowadza rośliny tzw. temperatura uśpienia. Rośliny wchodzą w anabiozę po obniżeniu się temperatury poniżej minimalnej. Dla zbóż ozimych temperatura minimalna (liczona jako średnia temperatura dobowa) mieści się w granicach od 0 do 5 st. C.
r e k l a m a
- Nowe przyrosty białych korzeni oznaczają start wiosennej wegetacji
Ciężko określić temperaturę wybudzenia roślin
W ostatnich dniach w niektórych rejonach (woj. lubuskie) temperatura maksymalna powietrza w dzień sięgała 18 st. C a w nocy wszędzie była powyżej 0 st. C. Temperatura wybudzenia roślin nie jest łatwa do określenia i bardziej zależy od temperatury gleby niż powietrza. Niemniej na podstawie wieloletnich pomiarów średnich temperatur dobowych i obserwacji roślin naukowcy ustalili, że średnią temperaturą graniczną, od której można liczyć dni wegetacji jest ta powyżej 5 st. C.
Ta średnia dobowa odnosi się jednak do temperatury powietrza i przy dużym zmrożeniu gleby nie wystarczy, aby roślina rozpoczęła rozwój. Dlatego zbadano i wyliczono, że wiosenne ruszenie wegetacji ozimin wyznaczające początek prac polowych w warunkach Polski ma miejsce, kiedy średnia dobowa temperatura gleby mierzona na głębokości 10 cm wynosi minimum 2,5 st. C. Średnią temperaturę dobową oblicza się sumując cztery pomiary temperatury (o godzinie 7.00, 13.00, 19.00 i 1.00 czasu środkowoeuropejskiego) i dzieląc wynik przez 4.
- Dla wznowienia wegetacji najważniejsza dla roślin jest temperatura gleby na głębokości 10 cm i można ją kontrolować prostym termometrem glebowym
Zdjęcia: Marek Kalinowski, Pixabay
Marek Kalinowski
Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”
<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a