r e k l a m a
Partnerzy portalu
3 ha lasu żywności z... jabłkami i marchewką
14.03.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał
Las kojarzy nam się głównie z dużą ilością drzew, ale ten, który powstaje Seatlle w USA nie pasuje do tego opisu. Powstaje tam 3-hektarowy las żywności. Będą w nim m.in. drzewa owocowe, zioła i warzywa wieloletnie. Jak to ma wyglądać w praktyce?
Lasy żywności pomagają zwalczać głód
Las żywności, zwany także leśnym ogrodem, jest systemem zrównoważonej produkcji żywności i agroleśnictwa opartej na ekosystemie leśnym, zawierającym drzewa owocowe i orzechowe, krzewy, rośliny zielarskie, pnącza i warzywa wieloletnie, przynoszące bezpośrednie korzyści człowiekowi.
r e k l a m a
W Seattle powstaje 3-hektarowy las o nazwie Do Beacon Food Forest, składający się tylko z jadalnych roślin, do którego będzie mógł wejść każdy, kto ma ochotę na świeże marchewki, rozmaryn czy jabłka i zabrać je ze sobą do domu, bez żadnej opłaty.
Wszystko zostało starannie przemyślane i zaprojektowane tak, by las mógł rzeczywiście przynosić plony i służyć za miejsce integracji lokalnych społeczności. Wiele osób włączyło się i nadal włącza w realizuję kolejnych etapów prac – wolontariusze z radością sadzą, pielęgnują rośliny, jednocześnie aktywnie i radośnie spędzając czas.
Las jedzenia jest rozwiązaniem problemu głodu i niedożywienia. Takich obszarów z jedzeniem dla każdego jest w USA coraz więcej, a w inicjatywy angażują się zarówno prywatne, jak i publiczne podmioty.
Marnujemy sporo żywności
Indeks marnotrawstwa żywności według Programu Środowiskowego ONZ wykazał, że 17% żywności dostępnej dla konsumentów ‒ w sklepach, gospodarstwach domowych i restauracjach ‒ trafia bezpośrednio do kosza. Około 60% tych odpadów marnujemy bezpośrednio w domu.
Marnowanie żywności ma znaczący wpływ na środowisko, społeczeństwo i gospodarkę. Wycinane są lasy, spalane jest paliwo, by wyprodukować żywność, która jest wyrzucana. W międzyczasie gnijące jedzenie na składowiskach uwalnia do atmosfery gazy cieplarniane ‒ od ośmiu do dziesięciu procent globalnych emisji gazów cieplarnianych jest związanych z niespożywaną żywnością.
Zdjęcie: Pixabay
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a