r e k l a m a
Partnerzy portalu
Uprawa i wykorzystanie soi w różnych rejonach świata
14.09.2023
Międzynarodowa wymiana doświadczeń związanych z produkcją soi na polach może przynieść ciekawe wnioski do rozwoju tej uprawy w Polsce. Przekonali się o tym uczestnicy Światowego Naukowego Kongresu Sojowego. Wydarzenie odbyło się pod koniec czerwca w Wiedniu. Koordynatorem polskiej delegacji było Stowarzyszenie Polska Soja.
W kongresie udział wzięli przedstawiciele świata nauki i biznesu z całego świata. Głównym założeniem konferencji było przedstawienie rozwiązań naukowych i badań na rzecz „Zrównoważonego rozwoju soi na świecie”. Wśród wyników badań i tez wygłoszonych podczas wykładów dotyczących agronomii, fizjologii i agrotechnologii za szczególnie warte uwagi można uznać następujące:
Zobacz także: Uprawa soi w Polsce – dotychczas w całości importowana, teraz coraz bardziej opłacalna!
Zobacz także: Uprawa soi w Polsce – dotychczas w całości importowana, teraz coraz bardziej opłacalna!
- krytycznym momentem wpływającym na końcowy efekt plonowania jest okres od zawiązania się nasion do połowy ich rozwoju;
- średni termin siewu jest najbardziej korzystny do uzyskania najwyższych plonów;
- reakcje składu nasion soi na wysoką temperaturę mogą być zoptymalizowane poprzez hodowlę;
- wysokie temperatury różnie wpływają na redukcję plonu w różnych genotypach soi;
- bakterie z rodzaju Pantoea mogą mieć znaczący wpływ na poprawę symbiozy bakterii Bradyrhizobium z korzeniami soi;
- dodatkowe szczepienie korzystnie wpływa na intensywny rozwój brodawek korzeniowych;
- ryzosfera soi wzbogaca specyficzne bakterie, biorące udział w obiegu składników odżywczych;
- procesy zachodzące podczas późnego dojrzewania nasion mają istotny wpływ na ich wigor wzrostu początkowego.
Problemy związane z uprawą i wykorzystaniem soi
Wydarzenie to daje możliwość globalnego spojrzenia na problemy związane z uprawą i wykorzystaniem soi z perspektywy różnych rejonów świata. Europa nadal poszukuje rozwiązań do efektywnej uprawy soi. Czerpiąc doświadczenia z rejonów, gdzie soja od wielu lat jest integralnym elementem uprawowym, możemy realnie zintensyfikować jej produkcję w Europie, ograniczając tym samym jej negatywny wpływ na środowisko w miejscach, w których produkowana jest na największą skalę. Stowarzyszeniu Polska Soja, organizacji wspierającej rozwój uprawy soi w Polsce kongres dał wyjątkową możliwość zdobycia dodatkowej wiedzy i osobistej interakcji między uczestnikami z całego świata.
Fot: Bujoczek
Fot: Bujoczek
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a