W Unii Europejskiej spada spożycie mięsa
r e k l a m a
Partnerzy portalu

W Unii Europejskiej spada spożycie mięsa

11.03.2022

Według szacunków IndexBox, w nadchodzącej dekadzie europejski rynek mięsa będzie się zmniejszać w średnim tempie -0,4% rocznie. Spadek konsumpcji mięsa spowodowany jest głównie zmianą nawyków żywieniowych mieszkańców Wspólnoty.

Europejczycy nie chcą jeść mięsa?

Zmiana nawyków żywieniowych Europejczyków w kierunku mniejszego spożycia wołowiny i wieprzowiny stanowią główny czynnik kształtujący stagnację na rynku, której nie jest w stanie zrekompensować spodziewany wzrost popytu na mięso drobiowe i baraninę.  Przewiduje się, że spożycie mięsa w UE na mieszkańca spadnie z 68 kg w 2022 r. do 67,5 kg na osobę w 2025 r.

r e k l a m a
Zmniejszeniu ulegnie też eksport mięsa i drobiu z krajów UE, głównie ze względu na coraz mniejszy popyt z krajów azjatyckich. Według prognoz IndexBox, do 2031 r. udział eksportu UE w światowym handlu zmniejszy się z 20% do 17%, głównie za sprawą spadku eksportu wieprzowiny do Azji.

Jak zmieni się produkcja mięsa w UE?

Według szacunków produkcja wołowiny w 2022 r. spadnie o -1,4% do 6,8 mln ton w porównaniu ze średnią produkcją z lat 2019-2021. Produkcja wieprzowiny zmniejszy się o -1% do 23,5 mln ton, z kolei produkcja drobiu wzrośnie o +0,6% do 13,7 mln ton. W 2022 r. produkcja baraniny nieznacznie spadnie o -0,5% do 637 tys. ton, ale od 2023 r. będzie stale rosła, osiągając 648 tys. ton do 2025 r.

Odwrotny trend w krajach rozwijających się

Podczas gdy unijny rynek mięsa pozostanie w impasie, globalne spożycie mięsa będzie rosło w średnim rocznym tempie +1,4%, głównie za sprawą rosnących dochodów w krajach rozwijających się. 

Oprac. Kamila Dłużewicz
na post. EuroMeatNews
fot. Unsplash

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Do 60% wyższe ceny mięsa po wprowadzeniu podatku: które mięso mogłoby najbardziej podrożeć?

Europejscy naukowcy oszacowali, jak wysokie musiałyby być podatki od mięsa, żeby zrównoważyć koszty środowiskowe wytworzenia go. Jak kształtowałyby się ceny mięsa po opodatkowaniu?

czytaj więcej

W marketach polskie mięso jak jednorożec. "Skończymy jak Ursus"

Piotrkowscy rolnicy wybrali się dziś na zakupy do Biedronki. Sprawdzili, czy w sklepie jest polskie mięso. Pod lupę wzięli także oznakowanie produktów. Co odkryli?

czytaj więcej

Czy Niemcy opodatkują mięso? Wzrost cen o nawet 600 proc.

Niemcy chcą drastycznie podnieść ceny mięsa. Wszystko po to, by obniżyć jego spożycie i zrekompensować starty... naturze. Czy konsumenci są na to gotowi?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)