Do 60% wyższe ceny mięsa po wprowadzeniu podatku: które mięso mogłoby najbardziej podrożeć?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Do 60% wyższe ceny mięsa po wprowadzeniu podatku: które mięso mogłoby najbardziej podrożeć?

07.02.2022autor: Aneta Lewandowska

Europejscy naukowcy oszacowali, jak wysokie musiałyby być podatki od mięsa, żeby zrównoważyć koszty środowiskowe wytworzenia go. Jak kształtowałyby się ceny mięsa po opodatkowaniu?

Zrównoważone rolnictwo i neutralność klimatyczna są jednymi z celów strategii unijnej „Od pola do stołu”. Konsultacje i analizy związane z tematem zrównoważonego systemu żywnościowego trwają od lat i jak pisaliśmy wcześniej, nasi zachodni sąsiedzi coraz poważniej zastanawiają się nad wprowadzeniem podatku od mięsa, który miałby równoważyć koszty środowiskowe wynikające z produkcji zwierzęcej.

Koszty dla środowiska ze względu na hodowane gatunki

W zależności od gatunku hodowanych zwierząt, mięso musiałoby zostać opodatkowane i jego cena wzrosłaby od 20-60%, jak informuje AgraEurope. Do takich wniosków doszli naukowcy z kilku europejskich uniwersytetów we wspólnym badaniu pod przewodnictwem holenderskiego Uniwersytetu Ekonomicznego w Utrechcie.

W państwach uprzemysłowionych miałyby pojawić się wzrosty cen konsumenckich, odpowiednie do kosztów ponoszonych przez środowisko z tytułu produkcji danego gatunku. W zależności od rodzaju mięsa cena wzrosłaby proporcjonalnie do jego wpływu na ekosystemy.

A dokładniej analitycy porównali koszty środowiskowe konsumpcji następujących gatunków (1 EUR = 4,55 zł, kurs z 7.02.22 r.):

  • Wołowiny: koszt od 5,16 €/kg do 8,26 €/kg (ok. 23 – 28,50 zł);

  • jagnięciny i baraniny: koszt do 3,33 €/kg (ok. 15 zł);

  • wieprzowiny: koszt do 1,74 €/kg (7,92 zł);

  • drobiu: koszt do 1,35 €/kg (6,15 zł).

r e k l a m a

Ostrożne obliczenia

Obliczone przez naukowców podatki konsumpcyjne były jednak bardzo zachowawcze. Nie uwzględniono kosztów społecznych, utraty różnorodności biologicznej, ewentualnych szkód dla zdrowia z tytułu zanieczyszczeń generowanych przez produkcję zwierzęcą.

Zdaniem ekonomistów, gdyby szkody zdrowotne, spowodowane konsumpcją mięsa, zostały zinternalizowane, podatek od surowej, świeżej wołowiny musiałby zostać w przybliżeniu potrojony.

Złagodzenie kosztów czy ograniczenie konsumpcji?

Według naukowców częstotliwość spożycia mięsa jest ważnym czynnikiem w temacie globalnych problemów środowiskowych. Akcyza na mięso mogłaby pomóc w złagodzeniu tych skutków, zaczynając od promowania zdrowia publicznego, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości mięsa zwiększa ryzyko wielu chorób.

Dlatego badacze zaznaczają, że bardzo ważnym czynnikiem jest dokładne informowanie polityków i społeczeństwa o tym, jakie są „prawdziwe” koszty konsumpcji.


al na podst. topagrar.com

fot. EnvatoElements

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

W Unii Europejskiej spada spożycie mięsa

Według szacunków IndexBox, w nadchodzącej dekadzie europejski rynek mięsa będzie się zmniejszać w średnim tempie -0,4% rocznie. Spadek konsumpcji mięsa spowodowany jest głównie zmianą nawyków żywieniowych mieszkańców Wspólnoty.

czytaj więcej
Aktualności

Zmiany w PROW: budżet na modernizację gospodarstw rolnych obcięty

Komisja Europejska zaakceptowała zmiany w PROW. Zgodnie z planami polskiego rządu ograniczone zostanie m.in. wsparcie modernizacji gospodarstw rolnych, a zwiększone na inwestycje w obszary Natura 2000 oraz restrukturyzację małych gospodarstw. 

czytaj więcej
Aktualności branżowe

KE o skoncentrowanym sektorze świń w UE: 2% rolników produkuje 75% wieprzowiny

Jak wygląda z punktu widzenia Komisji Europejskiej unijny rynek wieprzowiny? Wydaje się, że zupełnie inaczej, niż z naszej. Bruksela twierdzi, że ma do czynienia z rynkiem bardzo mocno skoncentrowanym, którego mocną stroną jest eksport. Co mówią dane?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)