Kryzys w branży mięsnej. Dlaczego będzie mniej wołowiny i wieprzowiny?
Druga połowa 2022 roku przyniesie spadek w produkcji prawie wszystkich rodzajów mięsa. Według najnowszych przewidywań kryzys żywnościowy ominie tylko drób, którego wolumen produkcji nieznacznie wzrośnie. Jak wobec tego kształtuje się prognoza unijnego importu i eksportu mięsa?
Najnowsza prognoza UE: mięsa coraz mniej
Kryzys żywnościowy rośnie w siłę, a najnowsze prognozy wskazują, że dotknie on również branży mięsnej. Pandemia COVID-19, klęski żywiołowe, afrykański pomór świń, ptasia grypa, a także wojna w Ukrainie wyraźnie zakłóciły stabilność ilości i cen mięsa na rynku. Choć Unia Europejska stara się wszelkie wstrząsy błyskawicznie amortyzować, to wystosowany przez komisję raport budzi pewne obawy dotyczące przystępności cenowej.
UE wyprodukuje o 0,5% mniej wołowiny
Jak podaje w swoich krótkoterminowych prognozach Komisja Europejska, produkcja wołowiny w UE ma spaść o 0,5%. Jednocześnie UE, mając na uwadze niedawne umowy handlowe, liczy na wzrost eksportu mięsa wołowego. Po dwóch latach pandemii, m.in. z powodu ponownego otwarcia lokali gastronomicznych czy ożywienia rynku w Brazylii, o 15% wzrośnie także jego import.
ASF znacząco wpłynie na rynek wieprzowiny
Wysokie koszty i trwałe skutki afrykańskiego pomoru świń spowodują w tym roku również niemal 5 - procentowy spadek produkcji wieprzowiny. Wirus atakujący trzodę chlewną, mimo gwałtownego ożywienia sprzedaży do Wielkiej Brytanii, będzie także prawdopodobnie przyczyną spadku eksportu mięsa wieprzowego z UE, który według ekspertów wyniesie 9,6%.
Drób: większy eksport do Wielkiej Brytanii, ale i większy import z Ukrainy
Prowadzone analizy wskazują, że nieznacznie wzrośnie produkcja drobiu, jednak ptasia grypa, w opinii ekspertów, pozostanie nadal głównym czynnikiem ograniczającym jego rynek.
Komisja Europejska, mimo wojny w Ukrainie, ma nadzieję na ożywienie eksportu mięsa drobiowego. Jak informuje, handel drobiem z Wielką Brytanią powraca do poziomu sprzed Brexitu. Przewiduje się, że eksport do Wielkiej Brytanii w 2022 roku wzrośnie nawet o 20%.
Dlaczego mięsa będzie mniej?
Przyczyn spadku produkcji najczęściej spożywanych w Polsce rodzajów mięs analitycy dopatrują się w wysokich kosztach pasz, które w ich ocenie spowodują, że producenci będą decydować się na zwiększenie ubojów przy niższej masie tusz.
Jagnięcina poza zasięgiem ręki
Autorzy prognozy zapewniają, że ceny jagnięciny w UE pozostaną na bezprecedensowo wysokim poziomie. Główną przyczyną tak wysokich cen jest niska podaż krajowa przy utrzymującym się popycie w UE.
oprac. Justyna Glapiak
fot. Pixabay
Najważniejsze tematy