r e k l a m a
Partnerzy portalu
Jakie są ceny świń i ceny bydła na początek lipca 2021?
09.07.2021autor: Michał Czubak
Ceny żywca zmieniają się, jak w kalejdoskopie. Gdzie rolnicy, hodowcy świń oraz bydła mięsnego mogą otrzymać najwięcej w skupie żywca? Przyglądamy się aktualnym cenom obowiązujących na początek lipca.
Ceny skupu żywca wieprzowego:
Kujawsko-pomorskie:
- Kwiecińscy, Żnin– 4,35 zł/kg;
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – 4,3–4,8 zł/kg;
- Złotex, Złoczew – 4,3 zł/kg;
Łódzkie:
- PPUH Kawiks Patoki – 4,2-4,8 zł/kg;
- Marciniak Sędzimirowice – 4,0 zł/kg;
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody – 4,0–5,0 zł/kg, 6,3 zł/kg (wbc kl. E), maciory 2,5 zł/kg;
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – 4,65 zł/kg;
Opolskie:
- Nosal Otmuchów – 4,9 zł/kg;
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kośc.– 4,4–4,6 zł/kg;
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole – 4,8 zł/kg.
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski – 4,4 zł/kg;
- Mróz – 6,0 zł/kg (wbc kl. E).
Ceny skupu żywca wołowego:
Osi Poland Foodworks – byki 14 zł/kg (kl. O), jałówki 12,4 zł/kg, (kl. O), krowy 12,6 zł/kg (kl. O);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 7,0–8,2 zł/kg, jałówki 7,0–8,2 zł/kg;
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 13,4 zł/kg ( kl. O), 14,0 zł/kg (kl. R), jałówki: 12,8 zł/kg (kl. O), 13,04 zł/kg (kl. R);
- PW Laskopol Limanowa – byki 7,0–8,5 zł/kg, jałówki 6,0–7,0 zł/kg;
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 14,0 zł/kg (kl. O), 14,4 zł/kg (kl. R,) 14,6 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.), jałówki 13,6 zł/kg (kl. O), 14,1 zł/kg (kl. R), krowy 12,8 zł/kg (320 kg mięsa);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 6,0–7,0 zł/kg, jałówki 5,0–6,0 zł/kg;
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,1 - 8,3 zł/kg, jałówki 6,5 - 7,4 zł/kg, krowy 4,7 zł/kg;
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 7,0 - 8,5 zł/kg, jałówki 5,0–7,5 zł/kg, krowy – 4,0–5,8 zł/kg.
Oprac. Michał Czubak
fot. arch. Tygodnika Poradnika Rolniczego
Michał Czubak
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a